Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2019 20:34 | Šport | Futbal

Londýnske kluby majú finále na dosah: Čakajú ich namotivovaní súperi

Štvrtkovými odvetnými zápasmi semifinále pokračuje tohtosezónna edícia druhej najprestížnejšej kontinentálnej pohárovej súťaže vo futbale Európskej ligy.

Bližšie k postupu do finále sú londýnske tímy FC Chelsea a Arsenal. Kým "The Blues" uhrali minulý štvrtok na trávniku nemeckého Eintrachtu Frankfurt remízu 1:1, "kanonieri" triumfovali na vlastnom ihrisku nad španielskym klubom FC Valencia presvedčivo 3:1 a "postupové karty" držia vo svojich rukách. Odvetné duely na anglickom Stamford Bridge, resp. štadióne Mestalla sa uskutočnia tento štvrtok od 21.00 h SELČ.

"Modrá časť" Londýna sa teší z viacerých úspechov. Minulý týždeň utvorila Chelsea v EL nový rekord, keď neprehrala už 16 duelov po sebe a v generálke na odvetu si v rámci 37. kola domácej Premier League poradila s Watfordom doma 3:0, čím si zároveň zaistila miestenku v budúcoročnej edícii Ligy majstrov. Aktuálne jej patrí 3. miesto so 71 bodmi a horšie ako štvrtí jej hráči skončiť nemôžu. Motiváciou pre nich je však vyhrať aj kontinentálnu pohárovú súťaž číslo dva a nadviazať na úspešnú sezónu 2012/2013, kedy sa im to podarilo premiérovo. Zverenci Maurizia Sarriho nemusia doma dať gól, aby spečatili postup do finále, avšak nesmú ani inkasovať. "Je to pre nás dôležitá súťaž. Chceme vyhrať, lebo som presvedčený, že si za túto sezónu zaslúžime vyhrať trofej. Máme teda jasný cieľ," povedal taliansky kouč podľa webu football.london.

Výsledky nemeckého vyzývateľa Frankfurtu závisia do veľkej miery od superstrelca Luku Joviča. Mladý 21-ročný Srb nastrieľal v EL v tejto sezóne už 9 gólov. Viac má na konte iba Olivier Giroud práve z FC Chelsea. "Orli" sa dostali do semifinále niektorej z európskych súťaží prvý raz od ročníka 1979/1980, kedy zároveň aj získali Pohár UEFA (predchodca EL, pozn.). Hoci budú mať v hlavnom meste Anglicka neľahkú úlohu, veria, že sa im môže podariť napodobniť tento úspech. "Chelsea je, samozrejme, v pozícii jasného favorita duelu, verím však, že v Londýne môžeme niečo uhrať. Treba byť optimista, vo futbale je možné naozaj všetko," skonštatoval podľa webu kicker.de po remíze 1:1 z prvého stretnutia tréner Adi Hütter.

 

Valencia po prehre 1:3 na Emirates Stadium čelí takmer nemožnej úlohe. Hoci bola jej prehra proti Arsenalu iba druhou z posledných šiestich konfrontácií týchto mužstiev, ako jasný favorit na postup sa javia práve "The Gunners", proti ktorým môže hovoriť história. Valencia eliminovala Arsenal vo štvrťfinále Ligy majstrov 2000/2001 (prehra 1:2 vonku, výhra 1:0 doma, pozn.). "Netopiere" veria, že podobný "husársky kúsok" sa im môže podariť aj teraz pred domácimi fanúšikmi na štadióne Mestalla. "Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili do finále. Verím, že aj s pomocou našich priaznivcov sa nám to podarí. Tento tím si zaslúži hrať o trofej v EL," uviedol pre oficiálny web Európskej futbalovej únie (UEFA) obranca Gabriel.

Londýnčania majú tiež niekoľko dôvodov, prečo budú chcieť spečatiť postup do finále súťaže. Okrem zisku prvej európskej trofeje od sezóny 1993/1994, keď toto mužstvo pozdvihlo nad hlavy Pohár víťazov pohárov, si Arsenal bude chcieť vybojovať aj miestenku v Lige majstrov 2019/2020. V Premier League totiž po víkendovej remíze s Brightonom (1:1) s určitosťou neskončí v najlepšej štvorke a o miesto v budúcoročnej edícii LM tak musí zabojovať iným spôsobom. "Budeme mentálne nesmierne silní a na štvrtkový zápas sa pripravíme najlepším možným spôsobom. Mrzí nás, že v domácej súťaži neskončíme v Top 4. Stále však môžeme zabojovať o zisk trofeje a účasť medzi európskou elitou," povedal po spomenutom víkendovom dueli tréner Arsenalu Unai Emery podľa Independent Online a dodal, že šance na postup vidí 50 na 50.

Finále, do ktorého preniknú dvaja úspešnejší semifinalisti, sa uskutoční v stredu 29. mája v Baku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Kevin (18) sa teší z modernej školy.
Foto
V Prešove vynovili školu za 10 miliónov: Pozrite sa na to! Strojári sa presunuli zo socializmu do 21. storočia
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Kríza na juhu Slovenska, v meste vyčíňal ohnivý živel: Zásadné varovanie pre občanov
Volič hlasuje v predčasných voľbách v španielskom autonómnom spoločenstve Katalánsko 12. mája 2024 v Barcelone.
Voľby v najbohatšom regióne Španielska vyhrala táto strana: Nebude to však mať jednoduché
Ruský prezident Vladimir Putin.
Aktualizované
Rázne rozhodnutie prezidenta Putina: Šojgu končí na poste ministra obrany! Poznáme dôvod aj nástupcu
Na snímke víťazka prezidentských volieb Gordana Siljanovská-Davkovová.
Sotva nastúpila do prezidentského úradu, už si pohnevala susednú krajinu: Uff, toto zrejme nemala robiť
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Charkov je pod neustálou paľbou rakiet: Slová gubernátora naháňajú hrôzu
(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
Very hungry lady holding spoon into mouth, dream of tasty meal wear striped pullover isolated white background
Chcete žiť dlhšie? Jedzte ráno túto vec: Vyhnete sa cukrovke i rakovine
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!