Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2019 18:23 | Správy | Zahraničné správy

Nad vysokoškolákmi z Európskej únie sa sťahujú mračná: Zdražie po brexite štúdium v Británii?

Britský minister školstva Damian Hinds navrhuje po odchode svojej krajiny z Európskej únie vyňať únijných vysokoškolákov zo zvýhodneného režimu pre platenie školného. Cudzinci by v takom prípade podľa britských médií za štúdium platili výrazne vyššie poplatky, aké sa aktuálne vzťahujú na študentov z tretích krajín.

České ministerstvo školstva ČTK napísalo, že v súčasnosti nemá informácie o dlhodobej koncepcii britskej vlády po brexite. Ďalší vývoj bude sledovať. O pláne už cez víkend informoval server Buzzfeed News, podľa ktorého chce minister Hinds odobrať študentom z EÚ štátnu pomoc a "status domáceho školného". Ten znamená, že v súčasnej dobe viac ako 100 000 cudzincov z členských krajín únie platí za štúdium za Lamanšským prielivom rovnako ako Briti. Nové pravidlá by mohli začať platiť v akademickom roku 2021/2022, kedy už by Británia nemala byť členom EÚ.

Vládni činitelia sa domnievajú, že dotovať školné cudzincov už by po brexite nebolo opodstatnené, píše Buzzfeed News. Plán ale ešte nie je úplne hotový a, ako podotýka denník Financial Times (FT), nedostal zelenú od celého kabinetu. Britské ministerstvo školstva správu o chystanom opatrení nepoprelo, v reakcii len pripomenulo, že pre budúci akademický rok sa pravidlá nezmenia. "Vláda poskytne potenciálnym únijným študentom informácie o poplatkoch pre akademický rok 2020/2021 a tie ďalšie s dostatočným predstihom," uviedlo ministerstvo.

Na britských vysokých školách v minulom akademickom roku študovalo takmer 140 000 ľudí z ostatných krajín EÚ. O koľko viac by prípadne museli v budúcnosti za štúdium platiť, nie je zo správ britských médií jasné. Buzzfeed News uvádza, že poplatky sa u zahraničných študentov na bakalárskom štúdiu pohybujú v rozmedzí od 10 000 do 38 000 libier ročne. Podľa Nicka Hillmana z výskumného ústavu Higher Education Policy Institute ale nie je dôležitá len výška školného. "Študenti z EÚ si dnes môžu na školné požičiavať cez vládnu organizáciu pre študentské pôžičky a dlhy môžu splácať až neskôr. Strata prístupu k pôžičkám je rovnako významná ako samotný poplatok, pretože zrazu budú musieť peniaze zhromaždiť vopred," povedal Hillman denníku The Guardian.

 

Podľa FT by zavedenie navrhovaných opatrení kritici vlády vnímali ako zásadnú medzeru v stratégii premiérky Theresy Mayovej, ktorá hovorí o "globálnej Británii" po odchode z EÚ. Buzzfeed News zase napísal, že odobratie výhod pre študentov z EÚ by mohlo znamenať odvetné opatrenia pre Britov študujúcich v krajinách únie, ktorých je aktuálne okolo 15 000. "Ak sa snažíme svetu povedať, že po brexite môže existovať globálna Británia, toto vysiela úplne nesprávne signály. Tento krok tiež pripraví britských študentov o dostupné vzdelanie v zahraničí. Príliš často zabúdame, že tá záležitosť má aj druhú stranu," kritizovala vládny plán poslankyňa opozičných labouristov Jo Stevens. Podľa tieňovej ministerky školstva Angely Raynerovej by odobratie "statusu domáceho školného" znamenalo pre študentov z EÚ prudký nárast poplatkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?