Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Večný študent Ján Šutý z Oravy: Vysokoškolské lavice deriem už 10 rokov!

Nevzdáva to! Niekto ukončí vysokú školu za štandardných päť rokov, niekto na nej pobudne dlhšie. Medzi „večných“ študentov patrí aj Ján Šutý (29) z Oravy, ktorý na Univerzite Komenského už strávil dovedna 10 rokov.

Za ten čas stihol zmeniť niekoľko odborov, zakaždým sa však vyskytli prekážky, pre ktoré svoje štúdium prerušil. Janči, ako ho všetci volajú, si však z toho ťažkú hlavu nerobí. Za každú cenu totiž chce mať vzdelanie a potom aj dobrú prácu.

Väčšina študentov vidí štúdium na vysokej škole v ružových farbách, plánujú si bakalára, magistra, prípadne aj vyšší titul. Svoju predstavu o štúdiu na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave (FMFI UK) mal aj Janči (29). V roku 2009 nastúpil ako študent odboru fyzika.

Otvoriť galériu

No keď­že v prvom semestri nezískal 20 kreditov, vylúčili ho. Po polročnej pauze sa na FMFI UK vrátil a tentoraz si zvolil odbor obnoviteľné zdroje energie a environmentálna fyzika. Dotiahol to do tretieho ročníka, ale pre nezvládnutie povinnej matematiky ho zo školy znovu vylúčili. Jančiho to však vôbec neodradilo. Aj do tretice ho prijali na tú istú školu na rovnaký odbor.

 

Kvôli školnému brigáduje

Školné však už musel platiť z vlastného vrecka. Preto začal Ján popri škole brigádovať a trojročné štúdium natiahol na päť rokov. Ale vytúženého bakalára nedostal pre nezvládnutie kvantovej fyziky. „Momentálne som študent Prírodovedeckej fakulty UK a prvý rok študujem odbor geografia, geoinformatika a kartografia,“ vraví hrdo Janči, lebo túžba po vzdelaní je silnejšia ako akýkoľvek neúspech.

Hoci má Janči vážne problémy s očami - nosí okuliare s veľmi silnými dioptriami, vyberá si veľmi náročné odbory. „Som veľký bojovník a nevzdávam sa, chcem ísť ďalej. Každý sme iný a máme plusy a mínusy. Nie som od nikoho závislý, aj keď je pravda, že za školné som už mohol mať nové auto,“ povedal študent, ktorý brigáduje už viac ako päť rokov a stíha písať články pre bratislavský internetový denník.

Otvoriť galériu

„Pokiaľ človek nefajčí, nepije a nechodí na žúrky, dá sa z toho vyžiť. Internát ma stojí 57 eur mesačne, na dopravu a vlaky mám zľavu ZŤP. Najväčšia položka je strava a školné. Ale keď človek chce, dá sa to zvládnuť aj bez študentskej pôžičky,“ usmial sa Janči.

Pomáha iným študentom

Keďže Jančiho bavia čísla, vo voľnom čase sa zaujíma aj o cestovné poriadky, ktoré má naštudované ako nikto iný. „Iných študentov prostredníctvom facebookovej skupiny informujem o zmenách, aby sa ľahšie zorientovali v meste,“ hovorí Janči, ktorý sa stal v internátoch legendou. Napriek popularite priateľku stále nemá.

„Píše mi veľa dievčat, ale nie s ponukou na rande, ale kvôli informáciám. No ani tak neviem, ako by som to všetko zladil,“ pokrčil plecami Janči a dodal: „Chcem študovať, mať zmysluplnú prácu a takú rodinu, z akej pochádzam aj ja. Lebo aj keď sme rozlietaní po svete, držíme spolu a pomáhame si.“ Večný študent totiž má tri sestry a dvoch bratov, s ktorými dobre vychádza.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!