Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2019 09:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Holubiar Rudolf z Bratislavy: Môj Aramis je olympijský víťaz

Jeho holuby robia Slovensku vo svete skvelé meno! Okrídlení športovci, ktorých chová Rudolf Slováček (68) z Bratislavy, zahviezdili na holubej olympiáde. Čo všetko zahŕňa výchova opereného šampióna?

K holubom mal Rudolf Slováček vzťah už odmalička, pretože vyrastal pri Dimitrovke, kde bola vtedy záhradkárska štvrť. V tých časoch mali chlapci iné zábavky ako počítače a jednou z nich bol aj vzťah k prírode. Aj keď pána Rudolfa na istý čas v tejto nezvyčajnej záľube zabrzdila vojenčina či práca, holuby boli a aj sú neoddeliteľnou súčasťou jeho života.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Nemá síce v holubníku 600 holubov ako niektorí chovatelia, so svojimi športovcami však vo svete dosahuje úžasné výsledky. Pred pár dňami sa vrátil z Olympiády poštových holubov, ktorá sa konala v poľskej Poznani. „Môj Aramis získal zlato v kategórii E, čo je najťažšia kategória na trate 700 km a viac. Len dostať sa sem je obrovský úspech,“ povedal hrdo chovateľ.

Cesta k vysnívanému olympijskému zlatu nebola jednoduchá. Pán Slováček chodí so svojimi holubmi na súťaže od roku 1981, niektoré aj povyhrávali ceny, na väčšie úspechy si však musel počkať. „Viete si predstaviť, že napríklad v súťaži je zo 16 000 holubov práve ten váš prvý?

Otvoriť galériu

 

Tento rok bol výnimočný, Slovensko získalo dve zlaté a dve strieborné medaily a 2. miesto v celkovom hodnotení krajín!“ Na olympiáde sa hodnotí tak, že sa zrátajú výsledky holuba zo súťaží za uplynulé dva roky. Samozrejme, šampióni majú aj svoju cenu. „Za Aramisa mi núkali 10 000 eur, ale odmietol som,“ priznal chovateľ.

Ak chcete chovať holuby, v prvom rade musia mať svoj domov a chovateľa, ktorý im venuje čas. Pán Slováček chová 80 holubov, z toho je 10 párov a ostatné sú súťažné. Kŕmi ich špeciálnym zrnom z Nemecka, ktoré na dva týždne kŕmenia vyjde na 20 eur. Strava je základ, pretože holub musí vydržať letieť dlhú trasu bez jedla a presne tu sa odzrkadľuje, ako je pripravený.

Otvoriť galériu

„Niektorí začiatočníci si myslia, že skúpia drahé holuby a potom na súťažiach poberú všetky ceny. Že má niekto veľa peňazí, neznamená, že vychová šampióna. Najdôležitejší totiž nie je ani tak holub, ale chovateľ, ktorý musí mať pre ne cit,“ vysvetlil aktívny dôchodca. Podľa neho je dôležité vybrať zo šiestich holubov, ktoré sa vyliahnu, len kvalitu.

Cez zimu majú holuby jednoduchší režim, lietajú len okolo domu, ale v lete sa im začína tréning. „Vstávam o štvrtej ráno, naložím ich do košov a púšťam ich v Malackách. Päť- až šesťmesačný holub musí zaletieť 300 kilometrov. Holub je na súťaženie najlepšie pripravený na tretí až piaty rok,“ vysvetlil chovateľ. Keďže pán Sedláček sa orientuje na dlhé trate, jeho holuby lietajú po celej Európe.

Otvoriť galériu
Aramisov najdlhší let.
Zdroj: infografika NČ

„Auto vyvezie súťažné holuby na miesto súťaže a napríklad o 6. hod. ráno ich pustia. Niekedy je holub už o tretej poobede doma! Moje holuby cestujú viac ako ja,“ smeje sa dôchodca. Niekedy sa stane aj to, že chovateľ o holuba príde. Nie je to však preto, že by nevládal doletieť, ale skôr sa stane obeťou dravcov alebo aj ľudí.

„Raz môj holub letel zo Schwerinu a preletel Nemecko, Česko a zrazu volá kamarát z Malaciek, že jeho známy ho našiel u seba v záhrade mŕtveho. Asi chcel prenocovať na jednej zo striech a nejaké chlapčiská ho zastrelili. Doniesol mi len krúžok,“ povedal smutne pán Sedláček. Svoje holuby by nevymenil za nič na svete a neľutuje čas, ktorý im venuje. „Sú to moji športovci a aj som hrdý tréner,“ uzavrel s úsmevom chovateľ.

Úspechy holubov pána Slováčka

  • Majstrovstvá Slovenska na super dlhé trate
  • 1. miesto r. 2017
  • 2. miesto r. 2018
  • víťaz „VCS“ 2015
  • víťaz „NP“ 2018
  • 1. ESO Slovenska 2018
  • kat. E, koef. 6,091
  • Zlatá medaila kat. E
  • Olympiáda Poznaň 2019
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aj známe tváre si s deťmi užijú svoje.
Foto
Deti našich celebrít: Z Kullyho FOTO odpadnete a Nízlovej INTÍMNY záber zo súkromného archívu!
(ilustračné foto).
Chovanci nápravného centra v Rusku zajali najmenej dvoch rukojemníkov: Toto žiadajú!
Flags from China and Taiwan flying side by side for important talks.
Ostré slová prezidenta Taiwanu: Z tohto obvinil Čínu!
(ilustračné foto)
Krvavý čin v Česku! Mladého muža mala zavraždiť jeho partnerka: Čo sa stalo v dome smrti?
Trooping the Colour je oficiálne deň kráľa, avšak návrat Kate na verejnosť, ho trochu zatienila.
Foto
Silné chvíle! Veľkolepý návrat Kate niesol skrytý odkaz aj pre jej deti: Čo to pre nich znamenalo?
(ilustračné foto).
Prípad vraždy advokáta Ernesta Valka: Kedy sa uskutoční hlavné pojednávanie?
Výlety vláčikom si obľúbili najmä deti.
Váš Tip
Do Čierneho Balogu sa vráti obľúbená akcia po 10 rokoch: Čo môžu návštevníci očakávať?
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci pokračujú od utorka v schôdzi: O tomto budú rokovať
David Beckham a jeho manželka Victoria.
Foto
Problémy v raji? Na Beckhamovcov sa valí ŠPINA: Nepríjemné detaily o ich manželstve
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelu zákona o výkone trestu odňatia slobody: Čo bude jej cieľom?
Najvyššia horská dráha vo Veľkej Británii.
Foto
Peklo na horskej dráhe: V sekunde nastal CHAOS! Ľudia zúfalo čakali na pomoc
Obývačka, ktorú pozná každý dospelý i dieťa, prerobili.
Foto
Aha, ako PREROBILI dom Kevina zo Sám doma: Preboha, čo to spravil s tou krásnou obývačkou?!