Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2018 10:10 | Správy | Domáce správy

Minister Gál: Koalícia už funguje pozvoľna, ale plány rezortu spravodlivosti sú smelé

Plány rezortu spravodlivosti sú na budúci rok smelé, chceme napríklad riešiť rekodifikáciu Občianskeho zákonníka či zmenu trestného zákona.

Uviedol to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Témou bude podľa neho tiež zmena súdnej mapy a sťahovanie ministerstva do nových priestorov.

"Vládna koalícia už funguje pozvoľna, náš prístup je iný. Keď mala táto vláda za sebou dva roky, moje ministrovanie len začalo, takže moje plány sú stále smelé," vysvetlil pre TASR Gál.

Riešiť chce napríklad rekodifikáciu Občianskeho zákonníka v záväzkovej časti, veľkú reformu Obchodného registra, zmenu trestného zákona alebo zmenu trestného poriadku týkajúcu sa využívania technológií. "Tých plánov je veľmi veľa, chceme doriešiť budovy v Žiari nad Hronom, Považskej Bystrici, Košiciach. Naproti tomu viem, že v roku 2020 už budeme mať voľby," pripomenul Gál.

 

V budúcom roku čaká rezort spravodlivosti aj sťahovanie do nových priestorov, zmluva však podľa Gála ešte stále nie je podpísaná. "Rekonštrukčné práce v tej budove sú dosť rozsiahle. Na druhej strane musím povedať, že zmluvu ešte nemáme podpísanú. Chceme mať všetko podrobne rozpísané a dohodnuté v tej zmluve, aby niekto, kto príde po mne, nebol prekvapený, čo a ako sa dohodlo," priblížil minister s tým, že pre štát bude najvýhodnejšie, keď budovu rezort čím skôr odkúpi.

Vytvorenie jedného bratislavského mestského súdu nebude podľa Gála riešením špecializácie súdov. "Idea mestského súdu v Bratislave sa už za éry mojej predchodkyne stretla s dosť veľkým odporom," vysvetlil.

Problém špecializácie súdov však podľa neho treba riešiť. "Je to spojená nádoba so súdnou mapou. Príde čas a nebude to hneď zajtra, keď budeme musieť zmeniť súdnu mapu na základe objektívnych kritérií. Niektoré súdy asi zrušíme, necháme tam detašované pracovisko, vytvoríme väčšie súdy, aby sa sudcovia mohli špecializovať. Ale to je hudba budúcnosti, robia na tom pracovné skupiny," doplnil šéf rezortu.

Rozpočet na budúci rok bude podľa Gála na chod rezortu stačiť, dodal však, že zďaleka nevyrieši všetky problémy. "Keď vidím, koľko stojí jedna F16, viem, čo všetko by som z toho vedel vykryť. Avšak ministerstvo financií nám pridalo, za to vďaka pánovi ministrovi, aj pri tých mzdách, aj pri tých možných kapitálových výdavkoch," uzavrel minister.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Kauza, ktorá otriasla Českom: Distribútor z metanolovej kauzy je na slobode
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Vedci skúmali psychiku mladých ľudí: Znepokojivé zistenia! Takto trpia
Na snímke lietadlo Boeing 777-300ER spoločnosti Singapore Airlines po núdzovom pristátí na medzinárodnom letisku Suvarnabhumi v Bangkoku 21. mája 2024.
Horor na palube lietadla: Turbulencie zabíjali! Obeťou je 73-ročný muž
Flag of Israel on the tank
Zarážajúci krok izraelskej vlády: Toto pobúri svet! Je to normálne?
Foto
Česká oštepárka má pikantnú prípravu na OH: Nafotila sexi fotky
Láska: Bez herectva by bol jej život pustý
Foto
Tormovej vyrazilo dych, čo jej prišlo od NEZNÁMEJ osoby: Obsah LISTU musela zverejniť!
(ilustračné foto)
Prekvapenie na Ukrajine: O prijatie do armády žiadajú tisíce väzňov!
Lotyšsko - USA ONLINE: Pomôžu Američania Slovákom do štvrťfinále?
22-ročná Lizzy High zo severného Londýna je odborníčka na fitnes.
Foto
Fitneska sa podelila o jednoduchý spôsob ako schudnúť a nabrať svaly! Výsledky sú neuveriteľné
(ilustračné foto)
Vodič spôsobil peklo! Uvoľnil ručnú brzdu, minibus plný ľudí spadol do rieky: Hlásia množstvo mŕtvych
Female hands stitching white fabric on modern sewing machine at workplace in atelier. Women's hands sew pieces of fabric on a sewing machine close-up. Handmade, hobby, small business concept
Do Revúckeho okresu mieri nový investor: Pre koho sa črtajú pracovné príležitosti?
Speváčky žiarili po boku najbližších šťastím.
Foto
FOTO Twiinsky oslávili narodeniny veľkolepo: Žúr pri jazere a potom... Fíha!