Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2018 14:35 | Šport | Šport mix

Hirscher už prekonal krajanku Moserovú-Pröllovú, Slováci zostali za bránami 2. kola

Domáci favorit Marcel Hirscher sa stal víťazom štvrtkového slalomu v rámci Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach v rakúskom Saalbachu-Hinterglemme.

V súčte oboch kôl Hirscher zvíťazil s náskokom 38 stotín sekundy pred Švajčiarom Loicom Meillardom. Tretiu priečku si vyjazdil Nór Henrik Kristoffersen (+0,47). Hirscher si poistil líderskú pozíciu vo Svetovom pohári celkovo aj v hodnotení disciplíny, ale jeho triumf má aj rekordné parametre. Vďaka 63. triumfu v pretekoch o krištáľové glóbusy sa stal najúspešnejším Rakúšanom histórie na zasnežených svahoch SP, o jedno víťazstvo prekonal legendárnu krajanku Annemarie Moserovú-Pröllovú.

Fenomenálny Rakúšan ovládol deviaty z ostatných desiatich mužských slalomov vo Svetovom pohári. Viedol už po prvom kole s vyše polsekundovým náskokom pred krajanom Michaelom Mattom a napriek ťažkej a rozbitej trati a až dvadsiatemu prvému najlepšiemu výkonu v druhom kole si udržal vedúce postavenie až do cieľa.

"Je to niečo neuveriteľné, neopísateľný pocit, ale stojí za tým obrovské penzum práce. Preteky som si dnes veľmi užil, boli však neuveriteľne ťažké. Dnes mi to išlo oveľa lepšie ako včera počas obrovského slalomu. Toto boli jedny z najnáročnejších pretekov za 10 rokov, čo som vo Svetovom pohári. Ďakujem všetkým, ktorí ma podporili," uviedol Marcel Hirscher v prvom televíznom rozhovore.

 

Hirscher je držiteľ veľkého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári z ostatných siedmich sezón a aktuálne si pripísal už dvadsiate deviate víťazstvo v slalome celkovo a piate v súčte disciplín v tejto sezóne. Hirscher sa v historickom poradí najlepších slalomárov opäť o čosi priblížil legendárnemu Talianovi Albertovi Tombovi na druhom mieste, ktorý počas kariéry nazbieral 35 triumfov v najtočivejšej disciplíne. Absolútnym lídrom je Švéd Ingemar Stenmark so 40 slalomovými víťazstvami.

Do 2. kola nepostúpil ani jeden z dvoch slovenských reprezentantov. Adam Žampa sa s odstupom 5,60 s za Hirscherom zaradil na 31. priečku, keď za posledným postupujúcim Švajčiarom, Sandrom Simonetom zaostal o 29 stotín sekundy. Iba o niečo horšie si počínal aj ďalší Slovák Matej Falat, ktorý sa o 34 stotín sekundy pomalším časom ako Adam Žampa zaradil na 37. miesto. V "štartovke" 1. kola figurovalo 81 pretekárov, v cieli ich klasifikovali iba 49.

Preteky v Saalbachu-Hinterglemme sa jazdili ako náhrada za francúzsky Val d´Isere, kde bolo proti počasie. Toto rakúske stredisko nepatrí medzi pravidelné zastávky Svetového pohára. Naposledy predtým sa tam o body do hodnotenia SP jazdilo pred 30 rokmi, v slalome vtedy zvíťazil Paul Frommelt z Lichtenštajnska. O tri roky neskôr tam boli majstrovstvá sveta a zo zlatej medaily v slalome sa tešil luxemburský univerzál Marc Girardelli.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Saalbach-Hinterglemm (Rak.):

Slalom mužov (1. + 2. kolo): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1:54,98 min (56,52 + 58,46), 2. Loic Meillard (Švaj.) +0,38 s, 3. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,47, 4. Manuel Feller (Rak.) +0,66, 5. Michael Matt (obaja Rak.) a. Daniel Yule (Švaj.) obaja +0,78, 7. Clement Noel (Fr.) +0,79... 31. Adam Žampa +5,60, 37. Matej Falat (obaja SR) +5,94 s - v 1. kole, nepostúpili do 2. kola.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!