Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2018 13:55 | Správy | Servis

Veľké prekvapenie v prieskume motoristov: Toto si v aute skutočne želajú vodiči

Spoľahlivý motor, nízka spotreba, presná prevodovka, komfortný podvozok? Ak ste si mysleli, že po podobných veciach motoristi najviac túžia, ste na omyle.

Nový Čas a motoristický magazín AUTO BILD vám prinášajú prehľad o tom, čo v súčasných vozidlách vodiči skutočne chcú mať.

Čo by malo dokázať auto budúcnosti? Jednoznačne musí byť pripojené na internet! Chcú to vodiči, ale nemali by na to zabudnúť ani výrobcovia, ktorí sa chcú prispôsobiť zákazníckym želaniam. Portál Autoscout24 sa spýtal až 8 800 respondentov v celej Európe, čo by malo moderné auto pripojené dokázať.

Výsledok? Na prvom mieste je bezpečnosť. Štyri z piatich odpovedajúcich uviedli, že auto by malo využiť možnosti internetovej komunikácie na zvýšenie bezpečnosti jazdy. Až 82 percent si želá, aby vozidlá vedeli aktívne rozpoznávať iné autá a v prípade možného vzniku kolízie aktívne brzdiť. Rovnaký počet ľudí chce, aby auto využívalo on-line pripojenie na automatické núdzové privolanie pomoci v prípade nehody. Každý tretí z opýtaných si želal, aby auto umožnilo pripojenie k sociálnym sieťam i to, aby sa za volantom dalo pracovať.

1. Rozpoznávanie dopravy

Želá si 82 % vodičov

Otvoriť galériu

On-line systém dokáže „vidieť“ iné autá. Navyše spolupracuje s bezpečnostnými prvkami, ktoré sledujú odstup vozidiel. Senzory kolies a kamery dávajú informácie, ktoré udržia bezpečnú vzdialenosť a začnú aj núdzovo brzdiť. Pri vybočení dokážu udržať auto na ceste.

2. Automatické volanie ecall

Žená si 82 % vodičov

Otvoriť galériu

Ak senzory airbagov, bezpečnostných pásov alebo senzory na karosérii zaznamenajú náraz, systém vyšle automatické volanie o pomoc. Volanie so súradnicami GPS sa dostane do operačného strediska. To sa skúsi s vodičom spojiť, ak neodpovedá, vyšle záchranárov.

3. Systém proti zápcham

Želá si 77 % vodičov

Otvoriť galériu

Vďaka senzorom v ceste a pohybovým dátam z mobilov rozpozná operačné stredisko zápchu a vyšle tieto údaje do navigačných prístrojov. Ide o aktívnu navigáciu s dopravným hlásením v reálnom čase. On-line spojenie áut v budúcnosti skvalitní výmenu údajov.

4. Informácie na čelnom skle

Želá si 68 % vodičov

Otvoriť galériu

Cez refl exnú plochu sú dopravné informácie a výstrahy premietané na čelné sklo, takže vodič nemusí odvracať zrak z cesty. V ponuke sú už dnes doplnkové riešenia ako Garmin HUD s Androidom alebo Pioneer HUD (Android, Apple).

5. Rýchle multimédiá

Želá si 49 % vodičov

Otvoriť galériu
Rýchle multimédiá
Zdroj: iStock

Vďaka rýchlemu WiFi hotspotu v aute si môžu cestujúci pripojiť k internetu tablety, notebooky a pozerať fi lmy či počúvať hudbu. Internetové rádiá možno počúvať aj cez aplikácie, ktoré sa dajú stiahnuť do informačného systému auta.

6. Digitálny asistent 

Želá si 48 % vodičov

Otvoriť galériu
Digitálny asistent
Zdroj: iStock

Vodič si môže cez on-line systém zistiť informácie o cieli. Vďaka takzvanej službe Concierge si môže objednať cez centrálu lístok do divadla, rezervovať stôl v reštaurácii alebo zahovoriť izbu v hoteli.

7. Sociálne siete

Želá si 35 % vodičov

Otvoriť galériu
Sociálne siete
Zdroj: iStock

Sociálne siete ako Facebook, Twitter alebo Instagram sa dostávajú do auta cez aplikácie. Správy dokáže systém vodičovi predčítať, kontakty je možné priamo vytočiť cez telefón.

8. Mobilná kancelária

Želá si 32 % vodičov

Otvoriť galériu
Mobilná kancelária
Zdroj: iStock

Zobrazenie textových dokumentov z plánovacieho kalendára či možnosť urobiť videokonferenciu v aute vďaka rýchlemu internetu. Vodič vďaka tomu môže pracovať aj za volantom.

Práve v predaji! Viac v novom AutoBilde

Otvoriť galériu
Zdroj: AutoBild

Ďalšie zaujímavé témy, ako napríklad exkluzívne odhalenie štyroch nových áut, ktoré úplne zmenia tvár automobilky Škoda, prináša len najnovšie vydanie magazínu AUTO BILD. Chcete vedieť, ako bude vyzerať nová Škoda Octavia a  tri nové SUV modely? Všetky informácie aj s prvým porovnávacím testom slovenského Audi Q8 nájdete už zajtra vo vašom stánku. Okrem toho najnovšie vydanie motoristického časopisu prináša informácie o  probléme súčasných vozidiel, ktoré toho v kufri odvezú podstatne menej, ako vodičom oficiálne sľubujú. Ktorých áut sa to týka? Viac sa dozviete v  novom AUTO BILDE.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, luk, ada

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


View of russian flag behind barbed wire against cloudy sky. Concept.
Zadržali ruského vysokopostaveného predstaviteľa! Zdvihne vás zo stoličky, čo mal spraviť
Aktualizované
Návrh na odvolanie Martiny Šimkovičovej: Poslanci rozhodli, či ostáva ministerkou kultúry
Baňa ilustrák
Tragédia v Poľsku: 15 robotníkov zavalilo v uhoľnej bani! Smutné následky
(ilustračná foto).
Hraničné zásoby krvných skupín: Transfúzna služba vyzýva na darovanie! Kto môže pomôcť?
Mestská veža v Trnave.
Dominanta Trnavy sa ponorí do ticha: Niečo také sa udeje raz za desať rokov! Čo je za tým?
Na snímke výhľad na mesto Martin.
Pritiahne mesto Martin nových obyvateľov? Do výstavby atraktívneho projektu sa vrazia milióny!
Vodička prekročila povolenú rýchlosť o 56 km/h.
Žena za volantom dupla na plyn: Mala naponáhlo! Predpísanú rýchlosť nechala ďaleko za sebou
Blinken na neohlásenej návšteve Ukrajiny
Minister z USA nečakane navštívil Ukrajinu: Putin bude zúriť, čo priniesol Zelenskému!
Magdaléna Šebestová je po nehode hospitalizovaná v nemocnici.
Foto
Modelka Šebestová po desivej autonehode: Urobila som TOTO a zachránilo mi to život!
Obrovská tragédia: Boxer zomrel po údere v ringu († 29)
(ilustračné foto)
Rozmýšľate, do čoho investovať? Pri tejto položke nepremeškajte ten najvhodnejší čas
Na Charkov zaútočili aj začiatkom mesiaca.
Ruská armáda vytiahla eso z rukáva: Strašné, čo sa stalo v Charkove