Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2018 01:00 | Správy | Servis | Trh práce

Firmy potrebujú zamestnancov zo zahraničia, ľudia sa ich boja: Ohrozia cudzinci naše platy?

Niektoré slovenské firmy bijú na poplach. Nestíhajú vyrábať, lebo u nich nemá kto pracovať. Nejde len o automobilky či iné výrobné podniky. Pracovná sila chýba aj pri zbere ovocia, málo je aj vodičov.

Vláda chce problém riešiť zamestnávaním cudzincov, preto pripravujú stratégiu, ako na to. Čo si o tom myslia odborníci, nehrozí u nás zastavenie rastu platov či dokonca spôsobí ich pokles, keďže zahraniční pracovníci sú ochotni robiť aj za menej?

Vláda, zamestnávatelia a ďalší sa snažia vyriešiť, čo s nedostatkom ľudí na pracovnom trhu. Pripravujú materiál „Stratégia pracovnej mobility cudzincov v Slovenskej republike“, ktorý má riešiť zamestnávanie cudzincov v budúcich rokoch. Preto cieľovou skupinou nie sú migranti a ľudia, ktorí by nám prišli pracovať.

Stratégia má prijať opatrenia, ktoré im to umožnia. „Hovoríme o ľuďoch predovšetkým z Ukrajiny, Srbska, teda o ľuďoch, ktorí sú kultúrne na podobnej vlnovej dĺžke, ako sú Slováci,“ vysvetlil viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

 

Ako doplnil, cieľená migrácia je jedným z nástrojov, ktorým sa do budúcna nevyhneme, pretože demografický vývoj nie je taký, aby sa dokázalo len so Slovákmi postupovať ďalej, tejto diskusii sa nevyhneme. Treba však nastaviť prísne pravidlá, aby na zamestnávanie cudzincov nedoplatili Slováci. Odborári to preto tak pozitívne nevidia.

Otvoriť galériu
Občania EÚ.
Zdroj: upsvr

„Na jednej strane chápeme potrebu migrácie pracovnej sily v dôsledku takmer prirodzenej miery nezamestnanosti, zdôrazňujeme však, že musí ísť o riadenú ekonomickú migráciu s dôrazom na zachovanie bezpečnosti krajiny, práv občanov Slovenskej republiky, ako aj práv cudzincov,“ upozorňuje hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová. Podľa odborárov je potrebné regulovať a v maximálne možnej miere kontrolovať migráciu pracovnej sily.

Keby sme obsadili všetky miest našimi

Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank

Ak by sa všetky voľné pracovné miesta podarilo obsadiť domácimi nezamestnanými registrovanými na úradoch práce, miera disponibilnej nezamestnanosti by sa v auguste nachádzala na úrovni 2,42 % (v júli 2,44 %). Takýto scenár je však extrémne málo pravdepodobný. Voľné pracovné miesta sa totiž úplne nestretávajú s ponukou pracovnej sily na úradoch.

Ohrozené vyššie mzdy

Martina Nemethová, hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR

Vyšší počet cudzincov môže priniesť riziko sociálneho dumpingu, t. j. možného znižovania potreby zvyšovať mzdy, ak je dostatok zamestnancov z tretích krajín ochotných pracovať za nižšiu mzdu. Oceňuje zapojenie sociálnych partnerov do procesu informovania cudzincov o ich právach a povinnostiach. Ako aj povinnosti zamestnávateľa informovať o jeho právach.

Môže brzdiť rast platov

Jana Glasová, analytička Poštovej banky

Mnohé naše firmy vrátane napríklad automobiliek sa už dnes stretávajú s problémom nájsť vhodných zamestnancov na voľné pozície. Príchod zahraničných pracovníkov na náš trh však môže mať aj určité negatíva. Zamestnanci z iných krajín, ako napríklad zo Srbska, Rumunska či Ukrajiny, budú mať v určitých prípadoch nižšie mzdové nároky ako naši pracovníci.

Otvoriť galériu

To môže brzdiť mzdový rast v daných odvetviach našej ekonomiky. Čiastočne môže tento problém pomôcť vyriešiť aj vhodná legislatíva, ktorá zabezpečí, aby mzda zamestnanca zo zahraničia bola rovnaká ako mzda slovenského zamestnanca na tej istej pozícii.

Nižšie platy pre cudzincov nehrozia

Rastislav Machunka, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR

Sú to riadni zamestnanci ako ktokoľvek iný. Nie je možné, aby mali nejakú inú mzdu ako slovenskí zamestnanci, ktorí sú na danej pozícii. Aj keby tu bola nejaká obava, že by sme im nebodaj vytvorili niečo špeciálne, tak jednoducho by nezostali a pôjdu ďalej na západ.

Sociálny damping je absolútne neodôvodnený a nie je možný ani u agentúrnych zamestnancov, pretože aj za tých zodpovedáte napriek tomu, že s nimi nemáte nič spoločné.

Zahraničných pracov­níkov sa netreba báť

Radovan Ďurana, INESS

V Českej republike je 10-násobne viac pracujúcich cudzincov ako na Slovensku, takmer pol milióna. I napriek tomu (alebo skôr vďaka tomu) je v ČR najnižšia miera nezamestnanosti v Európe, najviac voľných neobsadených pracovných miest, a priemerná mzda vyššia ako v SR. Obavy nie sú na mieste.

Treba vidieť do budúcna

Imigrácia pracovníkov zo zahraničia neprináša občanom priame výhody. Nemajú z toho ani vyšší plat, ani väčší byt ani nové auto. Nie je prekvapujúce, že ľudia cudzincov nevítajú, pretože nevidia skryté pozitíva, nevidia za roh. Cudzinci často obsadzujú pracovné miesta, o ktoré oni sami nemajú záujem kvôli náročnosti alebo ťažkej práci. Ekonomika z toho profituje, je to ekonomická činnosť s pridanou hodnotou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jozef Čavojec, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Novela zákona o regulácii medveďov: Bude výskyt šelmy rovnako nebezpečný ako zemetrasenie?
Young depressed woman
Žena pri manželovi prežívala peklo: Kopance a vulgarizmy! Neuveriteľné, čo jej zakazoval
V tlačenici na oslavách Halloweenu zahynuli desiatky ľudí
SMRTIACA tlačenica v Soule, v ktorej zomrelo 159 ľudí: Po 2 rokoch nočná mora ožila!
(ilustračné foto)
Vedci skúmali listy a prekvapilo ich, načo slúži žilnatina: O tomto sa doteraz iba špekulovalo
(ilustračné foto)
Slovenská polícia uzavrie dohodu o spolupráci: Aká krajina pomôže pri boji s kriminalitou?
Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Tomáš Taraba odvolal riaditeľa významnej inštitúcie: Funkciu šéfa preberie tento muž
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
(ilustračné foto)
Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?
Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou