Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2018 13:10 | Správy | Politika

Nové odhalenia v kauze Vietnamca zburcovali opozíciu: SaS chce demisiu Sakovej a väzbu pre Kaliňáka

Svedectvo slovenských policajtov podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) potvrdzuje verziu, že vietnamská delegácia využila svoju krátku návštevu Slovenska v júli minulého roka na prepravu uneseného Trinh Xuan Thanha.

SaS to uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Ako uvádzajú liberáli, na slovenskej strane sú podozriví z napomáhania, respektíve zahladzovania tohto trestného činu bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, vtedajšia štátna tajomníčka a dnes ministerka vnútra Denisa Saková a šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák.

„Ministerka Saková sa ocitla v ťažkom konflikte záujmov, pretože môže zasahovať do vyšetrovania a preto by mala funkciu dobrovoľne opustiť a netlačiť premiéra Petra Pellegriniho k tomu, aby rozhodnutie urobil za ňu,“ píše sa v stanovisku, pod ktorým sú podpísaní predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová. „Svedectvo slovenských policajtov v kontexte toho, že sa predstaviteľom štátu darilo rok ututlávať unesenie vietnamského občana Thanha cez slovenské územie, a to dokonca slovenským vládnym špeciálom, dáva do popredia potrebu väzobného stíhania Roberta Kaliňáka a Radovana Čuláka,“ dodali. Strana SaS zároveň oceňuje policajtov, ktorí aj oficiálne popísali to, čo pred rokom videli. „Ich svedectvo pomáha presadiť spravodlivosť a napraviť aj reputačné škody, ktoré svojimi lžami a zavádzaním napáchal zvlášť bývalý minister vnútra Kaliňák,“ uzavreli liberáli.

Hnutie Sme rodina - Boris Kollár je presvedčené, že sa preukazuje, že skutok sa naozaj stal. "Výpoveď dvoch policajtov, ktorí vypovedali, že videli zavlečenie vietnamského občana do lietadla slovenskej letky ministerstva vnútra potvrdzuje zapletenie Slovenska do únosu vietnamského štátneho manažéra Trinh Xuan Thanha. Ministerstvo vnútra v tomto absolútne pochybilo. Nebudeme vyvodzovať súdy, ale trváme na dôkladnom prešetrení celého prípadu," uviedlo hnutie vo svojom stanovisku a pripomína podpredsedovi NR SR Bélovi Bugárovi jeho vyjadrenie, keď uviedol, že "konáme na základe faktov, nie indícií. Ak sa potvrdí, že vedome a aktívne sa zúčastnili niektoré z našich štátnych orgánov tohto únosu, tak vystúpime z koalície“.

Opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa domnieva, že únos Vietnamca nebolo možné zrealizovať bez pomoci zo slovenskej strany. Hnutie navyše vyzýva ministerku Sakovú, aby odstúpila z funkcie. "Dnes je takmer isté, že sa stal závažný trestný čin. Slovenská polícia sa len prizerala. Neverím, že niečo také by sa mohlo stať bez účasti nejakého vysokopostaveného človeka v štruktúrach ministerstva vnútra. Je dôležité, aby polícia a prokuratúra tento trestný čin vyšetrili bez ohľadu na koho z koaličných strán padá podozrenie a zodpovednosť za únos," uvádza opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca hnutia Matúš Bystriansky. "Vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby odstúpila. Občania Slovenska si nezaslúžia, aby bol majetok štátu zneužitý na operácie cudzej služby a koaliční predstavitelia poškodzovali dobré meno Slovenska a klamali našich kľúčových partnerov," doplnila Remišová.

Denník N v pondelok informoval o tom, že dvaja policajti vypovedali pred slovenskými vyšetrovateľmi, že na letisku videli, ako vlečú do nášho vládneho lietadla vietnamského štátneho manažéra Trinh Xuan Thanha. Pre agentúru SITA dnes potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek informáciu, že v prípade údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thana bol vydaný pokyn na začatie trestného stíhania. "Dozorujúci prokurátor vydal pokyn na začatie trestného stíhania vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom," uviedol. Prípad na slovenskej strane dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave, na prácu vyšetrovateľov dohliadajú traja prokurátori. Vietnamec bol údajne unesený ešte počas minulého leta pomocou slovenského vládneho špeciálu. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) akúkoľvek úmyselnú účasť Slovenska odmieta. Kauzu údajného únosu od 3. augusta tohto roka vyšetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní. Na prípade spolupracuje aj Generálna prokuratúra SR spoločne s nemeckými a českými kolegami.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument