Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2018 16:00 | Správy | Peniaze

Ovplyvnia sankcie voči Rusku ekonomiku Slovenska? Analytici to povedali otvorene

Ekonomickí analytici prehovorili o vplyve sankcií na ekonomiku Európskej únie alebo Slovenska.

Sankcie Spojených štátov amerických voči Rusku by nemali výrazne ovplyvniť európsku ani slovenskú ekonomiku. V určitých prípadoch by mohli byť pre Európu výhodné, v niektorých však nie. Účinok nových amerických sankcií by mal byť obmedzený aj v prípade Ruska, ich druhá vlna však so sebou môže priniesť vážnejšie následky.

Rusko nepatrí medzi najdôležitejších obchodných partnerov Slovenska, priamy vplyv americko-ruských sankcií na slovenskú ekonomiku by tak nebol výrazný, tvrdí analytička Poštovej banky Jana Glasová. "Vplyv týchto opatrení na naše hospodárstvo by bol skôr nepriamy a závisel by od toho, ako by sa dotkol ekonomík našich hlavných obchodných partnerov," skonštatovala s tým, že medzi týchto patrí napríklad Nemecko, Francúzsko, Taliansko či susedné krajiny.

Pre vybrané firmy však môžu mať podľa analytika Tatra banky Tibora Lörincza sankcie negatívny vplyv. Napríklad v prípade, že ide o dodávateľov pre ruské firmy, ktorých sa sankcie výraznejšie dotknú. Glasová dodala, že tento krok USA môže mať čiastočne aj pozitívny vplyv na Európu. Mnohé ruské firmy by sa totiž mohli začať viac orientovať na európskych dodávateľov či odberateľov. Otázne podľa nej je aj to, do akej miery by Európska únia (EÚ) podporovala takúto spoluprácu, keďže aj ona sama sa pridala k USA, Británii, Kanade a ďalším krajinám v reakcii voči Rusku po kauze útoku na bývalého ruského agenta v Británii. Zároveň pripomenula, že EÚ má tiež rozohranú "sankčnú vojnu" s Ruskom v súvislosti s konfliktom na Kryme.

 

Samotné Rusko by nové americké sankcie mali postihnúť v obmedzenom rozsahu, myslí si makrostratég Saxo Bank Christopher Dembik. Zdôraznil, že Rusko už nemá veľkú expozíciu voči americkej ekonomike. "Dá sa však predpokladať, že Moskva sa rozhodne ešte viac ustupovať od nákupu amerických vládnych pokladničných poukážok a namiesto toho bude viac investovať do zlata," očakáva Dembik, podľa ktorého by nové sankcie negatívne postihli kurz ruského rubľa. Ten klesol na svoje dvojročné minimum a prepad zaznamenali aj ruské akcie, doplnila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Prvá tranža ohlásených sankcií zahŕňa širší zákaz pre technologické vývozy do Ruska, veľa z nich však už pokryli predchádzajúce sankcie. Druhá vlna, ktorú USA plánujú spustiť, ak Rusko nebude spolupracovať na zastavení používania chemických zbraní, má podľa Muchovej vážnejší charakter. "Druhá tranža sankcií by sa mohla týkať obmedzenia diplomatických vzťahov, vypovedania povolenia národným ruským aerolíniám letieť do USA a prerušenia takmer všetkého vývozu a dovozu," priblížila. Ak by prišlo k zavedeniu nových sankcií, vyvinie to podľa nej tlak na ruskú ekonomiku a pravdepodobne sa spomalí jej rast. Rozsah však závisí od konkrétnych zvolených opatrení.

Podoba ruskej odvety zatiaľ nie je známa. "Zo strany Ruska pravdepodobne príde k zavedeniu protiopatrení – sankcií voči USA, no momentálne nie je známe, v akej podobe a rozsahu by boli," skonštatovala Muchová.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v stredu vyhlásilo, že do konca mesiaca zavedie nové sankcie, keďže dospelo k záveru, že Moskva použila v Británii nervový plyn proti bývalému ruskému dvojitému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Julii, čo Rusko popiera.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Populárna lekáreň získala prestížnu cenu.
Foto
Prestížne ceny Mastercard Obchodník roka 2023: Absolútnym víťazom sa stal Dr. Max!
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?
Útok mečom v Británii
Foto
Šialený útok v Londýne: Muž samurajským mečom na ulici zabil dieťa († 13)
Hollie na tento zážitok spomína so smiechom.
Foto
Objednala si veľkú pochúťku: Keď uvidíte čo jej priniesli, nebudete sa vedieť prestať smiať!
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko zúri nad tým, čo spravili Spojené štáty: Zatykač na Putina a teraz toto?
Ilustračné foto
Veľké gesto od Slovenska: Pre Ukrajinu má zásielku, ktorá prispeje k záchrane životov
(ilustračné foto).
Smutný deň na cestách: Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár († 29)
Zuzana Belohorcová zvolila na leto nový účes s ofinkou.
Váš Tip
Belohorcová tesne pred 50-kou popiera zákony starnutia: Pre takýto SEXI zadok by vraždili aj dvadsiatky!
Prehnaná reakcia imunity trvá dlhšie ako respiračné ochorenie.
Foto
Podobné príznaky, iná choroba: Ako rozoznať alergiu od nádchy?
Izraelská polícia (ilustračná fotografia).
Turek v Jeruzaleme zaútočil na izraelského policajta: Muži zákona s ním nemali zľutovanie