Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2018 06:00 | Správy | Politika

Exminister Drucker po dvoch mesiacoch odhalil skutočné pozadie demisie: So Smerom by sme sa trápili!

Nové skutočnosti! Pred niekoľkými mesiacmi sa Tomáš Drucker (39) porúčal za zvláštnych okolností zo stoličky ministra vnútra. Nedokázal totiž odvolať vtedajšieho policajného šéfa Tibora Gašpara (55), ktorého hlavu žiadala verejnosť aj opozícia.

Drucker dnes s odstupom času pre Nový Čas prehovoril o skutočnom pozadí svojho odchodu, pričom tvrdí, že vedenie Smeru sa vtedy Gašpara odmietalo vzdať.

V marci vystriedal Roberta Kaliňáka, no do funkcie šéfa rezortu vnútra sa mu zo zdravotníctva ne­chce­lo. „Pokiaľ by som ju neprijal, tak by mohlo dôjsť k odobratiu poverenia Petrovi Pellegrinimu,“ hovorí Drucker. Po jeho nástupe do kresla ministra bola na rade otázka policajného šéfa Gašpara.

Drucker vysvetľuje, že nenašiel dôvod na jeho odvolanie, no apeloval na neho, aby odišiel sám. „Povedal som, že tu je dôvod na uvoľnenie napätia a človek v takej chvíli má možnosť vyvodiť mieru osobnej zodpovednosti, hoci sa nemusí cítiť svojím spôsobom vinný,“ odhaľuje Drucker. Samotný Gašpar sa vtedy vyjadril, že sám neodíde, pretože by to mohlo byť vnímané ako zbabelosť. No situácia sa vyostrila, Drucker nečakane odstúpil a hneď na druhý deň to znamenalo aj koniec Gašpara. Toho nakoniec donútil odstúpiť Peter Pellegrini.

Otvoriť galériu

 

Drucker dnes paradoxne otvorene hovorí, že za jeho ministerským koncom bolo aj to, že samotné vedenie Smeru si chcelo udržať Gašpara. „Áno, mal som s bývalým prezidentom Policajného zboru diskusiu o takomto možnom dobrovoľnom odchode niekoľkokrát, no napokon sa to vždy vrátilo späť, že sa na to necíti. Keďže názor vo vedení strany Smer bol taký, že to je takto správne, a ja som ho takto nemal nastavený, trápili by sme sa. Nemali sme zhodu, čo je podľa koho správne,“ opísal Drucker svoje posledné chvíle na ministerskej stoličke.

Nový Čas oslovil aj vedenie Smeru, prečo pri Druckerovi odmietali Gašpara uvoľniť zo šéfovskej stoličky. Krátko nato pritom za šéfku vnútra dosadili dlhoročnú pravú ruku Kaliňáka Denisu Sakovú, ktorú pretláčali už od začiatku rekonštrukcie vlády. „Pán Gašpar oznámil a odôvodnil svoj odchod ako osobné rozhodnutie, ktoré strana Smer-SD rešpektovala. Rovnako aj v prípade pána Druckera išlo o osobné rozhodnutie odstúpiť. Otázka, aké dôvody ho k takémuto rozhodnutiu viedli, by mala byť adresovaná priamo p. Druckerovi,“ napísal hovorca Smeru Ján Mažgút. Samotný Gašpar Druckerove slová nekomentoval: „Na konšpirácie reagovať nebudem.“

Otvoriť galériu

Kam sa chystá?

Okrem Gašpara však Smer a Druckera rozdeľuje aj názor na demonštrácie. Fico naznačuje, že na protesty majú vplyv bohatí ľudia zo zahraničia, ako je George Soros. Drucker si to nemyslí. „Som človek, ktorý nikdy nedával na žiadne reči ani šumy. Vyhodnocujem fakty a faktom je, že takúto informáciu som nemal,“ dodal Drucker. Exminister však s odstupom času tvrdí, že by do toho išiel znova. Konštatuje, že jeho navrhovaným zákonom o Policajnom zbore sa odbetónuje vedenie polície.

„Málokto si uvedomuje, že ten zákon nie je len o policajnom prezidentovi, ale aj o ďalších vysokých postoch, ako sú šéf NAKA či krajskí riaditelia alebo kľúčoví vrcholní funkcio­nári policajnej inšpekcie. Tí by mali podľa tohto návrhu povinnosť tiež prejsť výberovým konaním a súčasní vo svojich funkciách zo zákona skončia,“ dodal Drucker. V súčasnosti si však dáva dokopy osobné záležitosti. „Vyhodnocujem ponuky a snažil som sa v závere školského roka viac venovať deťom,“ skonštatoval. Na priamu otázku, či ešte plánuje vstúpiť do politiky, zatiaľ neodpovedal. „Človek by nemal povedať nikdy. Nevylučujem to, ale nebudem dávať žiadne odkazy ani vytvárať šumy,“ uzatvára Drucker.

Ako sa menili stoličky

22. marca 2018

- Robert Kaliňák po tlaku odstúpil z postu ministra vnútra, novým ministrom sa stal Tomáš Drucker, keď prezident Kiska odmietol pôvodného kandidáta Jozefa Ráža.

16. apríla

- Drucker odmietal odvolať policajného prezidenta Gašpara, ale tlačil, aby odišiel sám. Napokon po 26 dňoch vo funkcii končí samotný Drucker.

17. apríla

- Gašpar vyhlásil, že sám neodíde. A v ten istý deň sa napokon na odchode dohodol s dočasným ministrom vnútra Petrom Pellegrinim.

26. apríla

- Novou ministerkou vnútra sa stala pravá ruka Kaliňáka Denisa Saková.

31. mája

- Gašpar odchádza, dočasným policajným prezidentom sa stal šéf inšpekcie ministra vnútra Milan Lučanský.

Exminister vnútra Tomáš Drucker (39): Nevylučujem návrat do politiky

Ministrom vnútra ste boli rekordne krátko. Neľutuje, že ste ponuku prijali?

- Nemyslím, že v tom čase bolo veľmi na výber. Ak sme sa chceli správať zodpovedne v kontexte toho, či bude, alebo nebude vláda. Pán prezident mal nejaké podmienky, čo sa týka nominácie na ministra vnútra a zhoda bola na mojom mene. Pokiaľ by som ju neprijal, tak by mohlo dôjsť k odobratiu poverenia Petrovi Pellegrinimu. Išiel som na pozíciu ministra zdravotníctva, pretože som chcel niečo zmeniť. Mal som tam výborný tím a bol som s prácou spokojný. Ponuku na ministra vnútra som prijal za týchto okolností. Nijako som po tom nebažil.

Ak by ste ponuku neprijali, padla by vláda?

- Asi to bolo takýmto spôsobom postavené. Väčšina v parlamente mala vôľu, aby vláda tejto koalície vznikla, a nemohlo to stáť na jednom Druckerovi.

Nemáte ťažké srdce na predstaviteľov Smeru, že ste nemali až takú podporu, akú ste očakávali?

- Neviem, či to nazývať ,mať podporu ́. Možno sme nemali spoločný názor na niektoré veci, akým spôsobom som si ja predstavoval fungovanie. Ministerstvo vnútra je ako každý rezort obsadzovaný na základe mandátu, ktorý plynie z politickej strany, ktorá zostavila vládu. Rozprávať o tom, že si vo výkonnej moci môžete robiť, čo chcete, bez ohľadu na politické strany, ktoré vládu podporujú, je skôr teoretické. Ak chcete vládnuť, musíte mať väčšinu v parlamente a o túto väčšinu sa opierajú tri politické subjekty a tie majú svoju predstavu. Nemôžte robiť, čo chcete. Musíte hľadať nejakú zhodu. To zároveň neznamená, že by mi mal niekto diktovať, čo mám robiť, ale keď obe strany zájdu za nejakú čiaru možnej zhody, tak si musíte odpovedať, či je v takom prípade priestor pokračovať.

Čo bola tá čiara?

- Vnímal som, že moja úloha je upokojiť situáciu. Mal som debaty aj diskusie s Tiborom Gašparom aj s bývalým ministrom vnútra a vedením Smeru. Povedal som, že nie som pripravený odvolávať niekoho len tak. Akokoľvek tu tá požiadavka bola z časti spoločnosti silno nastoľovaná. Chcel som sa správať zodpovedne aj vo vzťahu k následnému fungovaniu polície. Cítil som, samozrejme, tlak médií a debatovali sme, čo by bolo lepšie. Po troch týždňoch som zhodnotil situáciu, keď som nevnímal, že to smeruje k lepšiemu riešeniu. Hoci som povedal, že dôvody na odvolanie postavené na dôkazoch som nenašiel, povedal som, že tu je dôvod na uvoľnenie napätia a človek má v takej chvíli možnosť vyvodiť mieru osobnej zodpovednosti, hoci sa nemusí cítiť svojím spôsobom vinný. Áno, mal som s bývalým prezidentom Policajného zboru diskusiu o takomto možnom dobrovoľnom odchode niekoľkokrát, no napokon sa to vždy vrátilo späť, že sa na to necíti. Keďže názor vo vedení strany Smer bol, že to je takto správne a ja som ho takto nemal nastavený, trápili by sme sa. Proste sme nemali zhodu, čo je podľa koho správne a čo nie je. Od prvého momentu som povedal, že ak sa mi nepodarí získavať dôveru, nemôžem tam zostať.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!