Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2018 14:02 | Správy | Servis

Odborníci radia: Ako sa chrániť v horúčavách?

V tomto roku prišli horúce dni skôr, ako je zvykom. Pred škodlivým vplyvom slnečného žiarenia sa však treba dostatočne chrániť.

Ohrozená je nielen vaša pokožka, ale aj zrak. Nový Čas sa preto spýtal odborníkov, ako znížiť riziká a čo robiť počas pobytu na slnku. Obzvlášť citlivou skupinou sú deti, seniori a ľudia s chronickými ochoreniami.

Pekná hnedá pokožka síce pôsobí zdravo a sviežo, opak je však pravdou. Prílišným opaľovaním riskujete nebezpečné spálenie ale aj smrteľnú rakovinu kože. „Odporúčam chrániť sa krémom s ochranným faktorom aspoň 30, hlavne pre svetlejšie typy je vhodnejší ochranný faktor 50,“ radí kožná lekárka Michaela Dubčeková. V používaní príliš slabých ochranných faktorov nevidí veľký význam. Podľa nej môžu rodičia a osoby citlivé na slnečné lúče využiť aj tričká z tkaniny chrániacej proti škodlivým zložkám žiarenia. Ostré letné slnko neprospieva ani vášmu zraku, nezabudnite preto na okuliare s kvalitným  UV filtrom. S ich výberom sa poraďte s odborníkom a vyhnite sa nákupu v obchodných reťazcoch. Zvoľte skôr nákup v kvalitnej optiky, kde vám aj poradia. Dôležíté sú aj pre najmenších. „Pre malé deti dostať aj slnečné okuliare na gumičku. Najmenším odporúčame aspoň čiapku so šiltom, aby sme ich oči chránili pred priamym slnečným žiarením,“ radí očná lekárka a chirurgička z kliniky Neovízia Miriam Záhorcová.

 

V mestách je riziko vyššie

 

Michaela Dubčeková, kožná lekárka

Bezpečný pohyb na slnku neexistuje. V mestách, kde je smog a znečistené ovzdušie, je ozónová diera výraznejšia. Preto sa treba chrániť už pri pohybe do práce a z nej. Na nekryté časti tela (nos, uši, u mužov plešina) treba použiť krém s ochranným faktorom. Nemali by na to zabúdať hlavne ľudia so svetlejším fototypom. Deti vo veku do jedného roka by sa nemali opaľovať vôbec. Rizikovou skupinou sú deti do 18 rokov z toho dôvodu, že u nich nie je vyvinutá zrohovatená vrstva kože, ktorá prirodzene odráža UV B žiarenie.

 

Použite správny ochranný faktor

Marek Macejko

farmaceut, Vaša Lekáreň

Používajte opaľovací krém s ochranou proti UV A a UV B žiareniu, je dobré sledovať správy o UV indexe v predpovedi počasia alebo v aplikácii na mobile. Správne zvolený faktor a dostatočné množstvo  (približne 36 g) aplikovať cca 30 minút pred pobytom na slnku. Rešpektuje svoj fototyp, pozor by si mali dávať hlavne svetlé fototypy. Neopaľujte sa nadmerne a do spálenia, ale postupne. Neopaľujte sa na prudkom slnku, hlavne na obed a v skorých popoludňajších hodinách. Vyhýbajte sa pobytu v soláriách. Pravidelne si kontrolujte pokožku a znamienka – v prípade zmien navštívte lekára.

 

Do vody bez šošoviek

Miriam Záhorcová,

očná lekárka, NeoVízia

Základné pravidlo na bezpečné leto so šošovkami  znie: hlavne s nimi nechoďte do vody. Vyhýbajte sa najmä plávaniu  vo vodách a v jazerách. Inak dobrovoľne riskujete nebezpečné očné zápaly. Vo vodách prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne a akantaméby. Mikroorganizmy sa vďaka kontaktnej šošovke lepšie ´prisajú´ na oko a môžu vyvolať vážne zápaly rohovky spojené s bolesťami, svetloplachosťou, začervenaním, slzením, vredmi či slepotu.

 

Zvoľte priedušné oblečenie 

Etela Janeková

všeobecná lekárka, internistka

Pri vysokých teplotách sa treba vzdušne obliekať. Nedávať si obtiahnuté a nepriedušné oblečenie. Pred silným slnkom si chrániť hlavu. Nezabúdať na dostatok tekutín. Rizikovou skupinou sú deti a starí ľudia. Samozrejme opatrní by mali byť ľudia chorí na strdcovo cievne ochorenia. Nie je vhodné zostávať v aute, ktoré stojí na mieste a nie je zapnutá klimatizácia. Obzvlášť nebezpečné je v takomto prostredí nechať malé dieťa ale neprospieva ani dospelým.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!