Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2018 09:00 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka
Foto

Na Jána Kuciaka († 27) a Martinu Kušnírovú († 27) spomínali stovky ľudí: Prečo sme slávili ich svadobný deň?!

Dedinka Gregorovce na východnom Slovensku sa v sobotu zaplnila návštevníkmi zo všetkých kútov Slovenska.

Pôvodne plánovaný svadobný deň Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) si pripomenula blízka rodina aj stovky ďalších ľudí nielen na slávnostnom obrade v kostole, ale aj na veľkom koncerte. Na ňom svoje skladby odohralo pätnásť umelcov, ktorých nevyriešená brutálna poprava nenechala chladnými.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Veľký deň, ktorý si mladý pár dlho plánoval a mal zavŕšiť ich spoločný život, prekazila ruka beštiálneho vraha pred vyše dvoma mesiacmi. Rodina si tak uctila ich pamiatku zádušnou svätou omšou v miestnom kostolíku. Pred oltárom boli symbolicky nachystané dve stoličky s iniciálami M a J a kňaz Michal Zamkovský sa nevyhol ani komentovaniu aktuálnej situácie. Matka Zlatica Kušnírová sa ho opýtala, koľko dlhujú za omšu, na čo odpovedal: „Tak ja by som sa teraz chcel spýtať, čo sme my dlžní, národ, celý tento štát. Oni museli vyrásť s touto odvahou, láskou k pravde. Aj malé zrnko dá do pohybu horu. To, čo dali do pohybu vaše deti, to už nikto nezastaví. Chceme tu tvoriť novú kultúru, slušné Slovensko,“ povedal Zamkovský. Kušnírová nedokázala zadržať plač. „Mali sme byť v slávnostnom bielom a ideme v čiernom. Tie pocity sa nedajú opísať,“ uviedla. Otec Jozef Kuciak hovorí, že o vyšetrovaní vraždy nevedia nič. „Nevieme sa dostať ani k spisu. Už boli dva takéto sľuby a ani raz sa to neudialo, tak neviem,“ povedal Kuciak.

Neskôr sa blízki aj stovky prítomných ľudí začali zbiehať na miestnom štadióne, kde bol pripravený niekoľkohodinový koncert. Vyvrcholením bolo vystúpenie Jany Kirschner, ktorá ocenila Martininu mamu Zlaticu. Tá sa podľa nej výrazne angažuje za zmenu pomerov na Slovensku. „Ja to cítim rovnako ako ona. Mňa dostala úplne a odzbrojila všetkých, ktorí mali blbé reči. Preto som jej povedala, že sem prídem, lebo sama mám rodinu a môj pohľad na svet je odvtedy iný. A to, čo sa stalo, v nás bude symbolom dnešnej doby,“ vysvetlila svoj pohľad na dianie J. Kirschner. Z Česka už štvrtýkrát pricestoval na spomienkový koncert Michael Kocáb. „Som veľmi prekvapený a ani som nečakal, že ľudia si na Slovensku dokázali po tejto tragédii vyvzdorovať dosť zásadné zmeny. U nás sa to nepodarilo. Keď sú u nás takéto akcie, nie sú také masové. A keď sú, tak nad tým politici mávnu rukou – veď nech sa schádzajú. Je jasné, že Slováci dokážu povedať – stop! To by sme sa od nich mohli učiť,” uzavrel Kocáb.

Účastníci koncertu

 

Monika Podolinská (46) a Samko (10), učiteľka, Muránska Dlhá Lúka:

- Prišli sme sem preto, lebo je to správne. Chceli sme si uctiť pamiatku dvoch mladých ľudí. Čo sa ešte musí stať, aby sa situácia zmenila? Ani takáto udalosť neprinútila zmeniť niečo tých, čo majú v rukách moc. Udiali sa len bezvýznamné malé zmeny. Každý by mal mať právo sa vyjadrovať, právo nebyť perzekvovaný za svoje názory. Je to veľmi smutné.

Otvoriť galériu

Ján Hudáček (64), dôchodca, Prešov:

- Som veľmi dojatý a smutný. Svojou účasťou chcem prejaviť svoj názor. Je strašné, čo sa stalo v tomto právnom štáte. Takí mladí ľudia... Ten chlapec a jeho snúbenica sa stali symbolom pravdy. Sú pre mňa vzorom a dnes im vzdali hold všetci novinári a zúčastnení. Tí ľudia sa vo dvojici postavili za spravodlivosť.

Otvoriť galériu

Peter Skladaný (37), veterinár, Bratislava:

- Priviedla ma sem účasť, empatia, súcit, ale aj odhodlanie. A hlavne ma priviedla dobrá vôľa mnohých ľudí, v prvom rade rodičov zavraždeného Janka Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Chcel som byť v tento moment tu na tomto mieste, kde dnes mali mať svadbu. Chcel som obom zavraždeným, ale aj ich rodičom vzdať osobnú úctu.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, ee

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj