Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Popravení Ján Kuciak († 27) a Martina Kušnírová († 27) sa dnes mali zosobášiť: Ako mal vyzerať ich svadobný deň?!

Svadobné zvony im budú znieť už len v nebi! Zavraždený novinár Ján Kuciak († 27) a jeho snúbenica Martina Kušnírová († 27) si dnes mali povedať svoje „áno“ v Prešove.

Do života rodín dvoch mladých ľudí však zasiahla brutálna vražda a urobila z najkrajšieho dňa najbolestnejší okamih. Namiesto svadobnej hostiny, kam bolo pozvaných 120 hostí, si tak najbližší a priatelia zaspomínajú na mladú dvojicu na koncerte v Martininých rodných Gregorovciach. Najmä rodičia však majú pred očami predstavu, ako to mohlo a malo vyzerať v tento deň.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Príbeh Jána a Martiny sa začal písať ešte na vysokej škole v Nitre, kde sa spoznali a okamžite sa do seba zaľúbili. Od začiatku vedeli, že patria jeden k druhému a zasnúbenie bolo logickým vyústením ich veľkej lásky. Aj keď mu predchádzali veľké tajnosti. „V spánku dokonca meral Janko Martinke prst, aby potom mohol spolu so svojou sestrou ísť kúpiť zásnubný prsteň,“ hovorí mama zavraždenej archeologičky Zlatica.

Netradičnú žiadosť o ruku naplánoval novinár v až v ďalekom Gruzínsku. „Pozvali tam Jankových rodičov aj mňa, zrazu si Janko kľakol a spýtal sa jej: „Vezmeš si ma za manžela?“ spomína Zlatica s tým, že sa aj s dcérou od dojatia rozplakala. „Hneď sme si začali so svatovcami deliť, kto sa kedy bude starať o vnúčatká a plánovať svadbu,“ dodala. Prsteň, ktorý dostala, nosila stále na ruke a zobrala si ho so sebou aj do truhly. Rovnako ako jednoduché biele svadobné šaty. Deň pred vraždou si bol vyskúšať u krajčíra svoj oblek aj Janko, k oltáru v ňom ale už nikdy nepôjde. „Veľmi sa na tento deň tešil, o ničom inom poledné dni ani nehovoril,“ vyznala sa sestra zavraždeného novinára Mária.

Otvoriť galériu

 

Prípravy na najkrajší deň v živote boli už v plnom prúde. „Mali sme zoznam hostí, obrúčky, špeciálne etikety na fľaše, alkohol, malinovky,“ hovorí so stiahnutým hrdlom Zlatica. Namiesto veselice sa v predvečer pripravovanej svadby obe rodiny, zasiahnuté krutým osudom, stretli a hovorili o tom, aké to malo byť a nikdy nebude. Chystalo sa aj jedno veľké prekvapenie. „Na hudbu od Jarka Nohavicu Sarajevo, ktorá bola Martinkinou obľúbenou, jej Janko zložil vlastný text, ktorý mala zahrať kapela len pre ňu,“ zaspomínala na želanie svojho brata Mária.

Obe smútiace rodiny sa namiesto obradu, ktorý mal byť v Prešove v Kostole Kráľovnej pokoja, odoberú na spomienkovú svätú omšu v Gregorovciach a následne na tunajšie futbalové ihrisko, kde bude koncert na pamiatku zavraždenej dvojice. Ani si nedokážem predstaviť, ako to v sobotu prežijem...” povedala Martinkina mama Zlatica.

Otvoriť galériu

Spoločné bývanie si plánovali v obci Veľká Mača. Všetko si prerábali vlastnými rukami. „Bol veľmi manuálne zručný. Po nociach rekonštruoval dom a ráno išiel do práce,“ opísala prípravy na spoločný život mama Zlatica. Po brutálnom čine je podľa rodiny táto nehnuteľnosť nepredajná. Výtvarník Peter Kalmus hovorí, že by nehnuteľnosť mohla slúžiť ako pamätník a plánuje zriadiť verejnú zbierku.

Ocenenie Jánovej práce

Za svoju investigatívnu prácu bol Ján Kuciak ocenený viacerými cenami. V uplynulých dňoch dostal špeciálnu novinársku cenu Fondu Investigatívnej žurnalistiky in memoriam a na americkej ambasáde si prevzali cenu Jánovi kolegovia. Cenu za transparentnosť získal za svoje reportáže o korupcii, odvahu hľadať pravdu a osobnú obeť pri službe verejnosti. Budúcoročné ocenenie ponesie jeho meno - Cena za transparentnosť na pamiatku Jána Kuciaka.

Spomienkové protesty

Otvoriť galériu

V  mestách po celom Slovensku sa v predvečer plánovaného dňa svadby uskutočnili masové spomienkové protesty. Ľudia si na nich uctili pamiatku zavraždeného páru a pripomínali veci, ktoré sa objavili po zverejnení Kuciakovho posledného textu. Ten nedávno skúmala Generálna prokuratúra, ktorá objavila desiatky trestných prípadov.

Čo vieme o vražde mladého páru

21. februára 2018 večer zavraždil dvojicu vo Veľkej Mači doposiaľ neznámy vrah. Pôvodne určil termín smrti obhliadajúci lekár na piatok, čiže dva dni neskôr.

Telá našli až v nedeľu privolaní policajti, ktorí zisťovali, či sú Ján s Martinou v poriadku, na popud ich príbuzných, ktorým sa dlhšie neozývali.

Vrah využil na popravu mladého páru zbraň kalibru 9 mm. Martinu zastrelil spredu do hlavy, Ján dostal dve rany do srdca.

Pohyb páchateľa má polícia zdokumentovaný na videozázname. Do tváre mu však vraj nevidieť. Prokurátor pôvodne hovoril, že sa muži zákona môžu v blízkom čase obrátiť na verejnosť o pomoc, nič také sa nestalo.

Na mieste činu sa našli dve nábojnice a tiež nevystrelené náboje. Neboli zistené stopy zápasu a s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo nič odcudzené.

Polícia hovorí, že indície naznačjú, že išlo o vraždu na objednávku a preveruje viacero verzií. Policajný prezident Tibor Gašpar hovoril, že poprava zrejme súvisela s Kuciakovou prácou.

Identikit vraha doposiaľ nebol zverejnený a ani sa nevie, či nejaký existuje.

Bol vytvorený medzinárodný vyšetrovací tím, na ktorom sa podieľajú Europol, Eurojust a talianski vyšetrovatelia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Novy Cas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky