Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2018 10:02 | Prominenti | Domáci Prominenti

Filmový velikán Forman († 86) v poslednom rozhovore: Túžbu o rodnom Česku si už splniť nestihol!

Svet prišiel v piatok 13. apríla o jedného z velikánov kinematografie.

Po krátkej chorobe zomrel v americkom Connecticute oscarový režisér českého pôvodu Miloš Forman († 86), jedna z najväčších osobností československého a svetového filmu. Zomrel pokojne obklopený svojimi najbližšími.

Forman, ktorý bol za svoju tvorbu ocenený dvoma Oscarmi a tromi Zlatými glóbusmi, žil v posledných rokoch na svojej farme v americkom štáte Connecticut so svojou treťou manželkou Martinou a synmi - dvojičkami Andrewom a Jamesom (20). Režisér oscarových filmov Prelet nad kukučím hniezdom a Amadeus zomrel v piatok po krátkej chorobe. „Jeho odchod bol pokojný a po celý čas bol obklopený rodinou a svojimi najbližšími,“ povedala pre ČTK Formanova manželka Martina, ktorá sa zároveň vyjadrila, že posledná rozlúčka s ním bude len v úzkom rodinnom kruhu. V sobotu ráno odleteli za oceán aj režisérovi synovia, tiež dvojičky Petr a Matěj (53), ktorých mal Forman s herečkou Věrou Křesadlovou (74).

Otvoriť galériu

Pohreb bez exmanželky

 

Za režisérom smúti aj bývalá manželka Věra, ktorá sa však po- dľa vlastných slov na pohrebe v Amerike nezúčastní. „Som rada, že sme sa stretli minulý rok na jeseň v Connecticute. Pozvala nás k sebe Milošova tretia manželka Martina so synmi. Bolo to veľmi príjemné stretnutie. Som rada, že som ho videla, cítila som, že to je už posledný raz. Na poslednú rozlúčku nepoletím, budú tam naši synovia. Rozlúčim sa s ním na zádušnej omši v Prahe,“ povedala Novému Času Křesadlová. Forman sa nikdy netajil tým, že vždy robil všetko pre to, aby zvíťazil. „Vôľa k víťazstvu patrí k mojim základným hnacím silám. Hneď druhá vec, ktorá mi však potom napadne, je: tak som vyhral, fajn. Ale tým sa to aj skončilo. Šťastie nikdy nevydrží,“ vyjadril sa vo svojej knihe pamätí Forman. Svoj súboj so šťastím prehral príznačne v piatok trinásteho.

Otvoriť galériu

Ja už nič nechcem, všetko mám!

Keď vo februári minulého roka oslavoval Miloš Forman († 86) 85 rokov, vyjadril sa pre český Blesk, že to bola náročná oslava a gratulovalo mu množstvo známych a priateľov. Dokonca prezradil, že k narodeninám nedostal nič. Forman bol predsa známy svojím zmyslom pre humor.

To, že Forman povedal v rozhovore pre český denník Blesk, že na narodeniny žiadny darček nedostal, myslel určite len ako žart. Podľa toho, koľko ľudí mu prišlo zaželať pevné zdravie, dostal totiž režisér darčekov viac než dosť. Sám totiž prezradil, že gratulantov bolo požehnane. „Bolo to náročné, tak teraz konečne odpočívam. Bolo to však veľmi príjemné. Toľko milých ľudí bolo okolo mňa, až som si v jednu chvíľu pripadal, že som na pľaci,“ povedal vtedy oslávenec Forman.

Otvoriť galériu

Hneď však prekvapil, keď na otázku, čo dostal k narodeninám, odpovedal: „Nič, ja som všetkým povedal, že vôbec nič nechcem. Všetko už mám,“ vyhlásil. Na lichôtky bol síce zvyknutý, no bol príliš skromný, aby im venoval viac pozornosti. „Skromnosti nie je nikdy dosť,“ tvrdil a vzápätí zdôraznil: „Nepreháňajte, len sa mi možno niekedy niečo podarilo!“ V poslednom rozhovore prezradil aj to, že už sa o žiadneho ďalšieho filmového Oscara nepokúsi. „Nedeste ma! Nebláznite! Veď strácam zrak. A na film je treba tiež plno síl a tie ja už dávno nemám,“ povedal rozhodne. Hoci bolo zjavné, že sily ho opúšťali, slávny rodák z Česka túžil vidieť ešte raz svoju rodnú krajinu. „V poslednej dobe o tom, že by som priletel, dosť premýšľam. Uvidíme,“ povedal v rozhovore pred vyše rokom. Žiaľ, jeho túžba zostala v piatok nenaplnená.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Šéf WHO o útoku na Rafah na juhu Gazy: Mohlo by sa to skončiť... to snáď nie!
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana
Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
(ilustr. foto)
Klimatická zmena má na čmeliaky katastrofálny vplyv: Hrozí im... Toto neveští nič dobré
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko