Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2018 12:00 | Správy | Politika

Smer je na historických minimách: Zachráni stranu pred klesajúcimi preferenciami Ficov plán?

Stotisíc nahnevaných ľudí na námestiach a klesajúce preferencie idú zachraňovať starými známymi spôsobmi.

Po obrovskej politickej kríze, ktorá vyvrcholila rekonštrukciou vlády, sa vládny trojlístok vracia do bežných koľají a šéf Smeru Robert Fico (53) už v najbližších týždňoch ohlási ďalší sociálny balíček. Tentoraz sa na jeho opatrenia môžu tešiť najmä dôchodcovia, pre ktorých sú podľa kuloárnych informácií pripravené trináste dôchodky. Nový Čas sa pýtal bežných ľudí aj odborníkov, čo by nová vláda namiesto marketingových gest mala prioritne riešiť.

Podľa prieskumov sa Smer dostal na 15-ročné minimá a voliť by ho po sérii škandálov s talianskou mafiou na východe Slovenska či agrodotáciami chcelo už len 20 % Slovákov. Rozbieha sa tak mašinéria, ktorá má strane a vláde prinavrátiť stratených voličov. „Po Veľkej noci sa stretneme s ministrom financií Petrom Kažimírom a ideme hovoriť o sociálnom balíku pre slovenskú verejnosť. Budeme na ňom intenzívne pracovať, aby všetko bolo pripravené k 1. januáru 2019,“ ohlásil predseda Smeru-SD Robert Fico ešte pred sviatkami. Úrad vlády tvrdí, že ich prioritou je zlepšovať kvalitu života občanov. „Pripravované sociálne opatrenia budú smerované do konkrétnych oblastí života a budú sa týkať rôznych vekových skupín. V najbližších týždňoch očakávame prvý návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a na základe jeho ekonomických východísk nastavíme aj pripravované sociálne opatrenia,“ napísali z Úradu vlády.

Tešia sa dôchodcovia
V súčasnosti už prebiehajú rokovania a na nový balík plánuje Smer, SNS a Most minúť viac ako pol miliardy eur. Po doterajších opatreniach, medzi ktorými zarezonovali napríklad vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov či príplatky za prácu cez víkendy a v noci, ide o najväčšiu utratenú sumu. Do už známych vecí, ako zvyšovanie príspevkov pre rodinných príslušníkov, ktorí opatrujú blízkych, zrušenie DPH na plienky či detskú výživu alebo snaha presadiť poukážky na dovolenky na Slovensku, pribudnú ďalšie. Najväčšiu položku bude podľa Denníka N tvoriť zavedenie 13. dôchodku vo výške polovice priemerného dôchodku na Slovensku, čiže asi 220 eur. Tie by dostali dôchodcovia na konci roka. Seniorov by sa tiež týkalo zrušenie doplatkov na lieky či dôchodcovské karty, ktoré by umožňovali vypýtať si zľavu na potraviny alebo lieky. Uvádzať sociálne balíky, ktoré zvýhodňujú určité skupiny občanov, je Ficova taktika už roky. Doteraz však nesplnil niektoré opatrenia, ktoré sľuboval pred voľbami v roku 2016. Z donútenia pred pár mesiacmi sľúbili desiatky miliónov na rekonštrukciu internátov, no doteraz nikto nepočul napríklad o bytoch pre učiteľov.

Politológ Ján Baránek vidí za ohlasovaním so­ciálneho programu snahu vlády prekryť politickú krízu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vláda sa podľa neho snaží takýmto spôsobom upokojiť rozhnevané masy. „Je to zas len opakujúci sa pokus nejakým spôsobom získať tú verejnú mienku na svoju stranu. Je to rozdávanie, v zásade to je jednorazová záležitosť, žiadne systémové opatrenia,“ dodáva Baránek. Smer sa týmto spôsobom podľa neho tiež snaží zvrátiť pokles preferencií po protestoch na Slovensku. „Určite chcú zastabilizovať aspoň tie poklesnuté percentá. Je to niečo, ako keby ste si dali acylpyrín na infarkt, toto riešenie je niečo mimo,“ povedal politológ.

Otvoriť galériu
Vláda: Toto ponúkame
Zdroj: Nový Čas

 

Nie sme v situácií, keď sa má rozdávať
Radovan Ďurana, analytik INNES
- Je to darček pre budúce generácie, pre budúcu vládu, pre budúcich daňovýcht poplatníkov. Teraz v dobrých časoch musíme mať veľké prebytky, aby sme zvládli ťažké doby, ktoré len prídu, a presne toto vláda ignoruje. My teraz nie sme v situácii, keď sa má rozdávať, pretože my sme ešte stále verejné financie nedostali tam, kde ich potrebujeme, ak sa chceme tváriť, že sú dlhodobo udržateľné.

Zvýhodňujú len niektorých

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky
- Iné systémové opatrenia by obyvateľom pomohli viac a trvácnejšie. Ide o znižovanie daní a odvodov, štrukturálne reformy zlepšujúce konkurencieschopnosť Slovenska, ktoré vytvoria priestor na rýchlejší ekonomický rast.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: šiš, iglu, den, anc, pb

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia