Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2018 13:11 | Správy | Zahraničné správy

Smutná bilancia: V roku 2017 prišlo na európskych cestách o život 25 300 ľudí

Predbežná štatistika bezpečnosti cestnej premávky za rok 2017, ktorú v utorok zverejnila Európska komisia (EK), naznačila, že v členských krajinách EÚ dochádza už druhý rok po sebe zhruba k dvojpercentnému znižovaniu počtu úmrtí na cestách.

Správa EK uviedla, že v roku 2017 prišlo na cestách EÚ o život 25 300 ľudí, čo je o 300 prípadov menej než v roku 2016 a o 6200 menej než v roku 2010 (pokles o 20 percent). Ide o povzbudzujúcu tendenciu, avšak cieľom EÚ je znížiť počet smrteľných úrazov na cestách od roku 2010 do roku 2020 na polovicu, čo sa zrejme ťažko dosiahne.

Podľa tej istej správy v minulom roku ďalších 135 000 osôb utrpelo v dôsledku dopravných incidentov vážne zranenia. Išlo najmä o zraniteľných účastníkov cestnej premávky, ako sú chodci, cyklisti či motocyklisti. Sociálno-ekonomické náklady dopravnej nehodovosti podľa odhadov EK predstavujú 120 miliárd eur ročne. 

Väčšinu každodenných činností, ako je presadzovanie právnych predpisov a zvyšovanie informovanosti, vykonávajú vnútroštátne a miestne orgány, eurokomisia však pracuje na súbore konkrétnych opatrení, aby stimulovala výraznejší pokrok v tomto smere - aby sa darilo vytvoriť "Európu, ktorá chráni". 

 

Eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová v tejto súvislosti spresnila, že exekutíva EÚ plánuje tieto opatrenia oznámiť už v nadchádzajúcich týždňoch. "Cieľ je jasný: chceme na našich cestách zachrániť viac životov," dodala.

Štatistiky EK zároveň naznačili, že európske cesty s priemerom 49 smrteľných úrazov na milión obyvateľov boli aj v roku 2017 najbezpečnejšími na svete. Najlepšie výsledky v EÚ vlani vykázalo Švédsko (25 úmrtí na milión obyvateľov), Británia (27), Holandsko (31) a Dánsko (32). V porovnaní s rokom 2016 najväčší pokles úmrtí zaznamenali Estónsko (pokles o 32 percent) a Slovinsko (pokles o 20 percent).

Slovensko v roku 2017 malo 57 úmrtí na milión obyvateľov, čo je 12-percentný nárast voči roku 2016; v porovnaní s rokom 2010 však zaznamenávame 13-percentný pokles úmrtí na cestách. Vlani len dva členské štáty EÚ vykázali mieru úmrtnosti vyššiu než 80 prípadov na milión obyvateľov - Rumunsko a Bulharsko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
V Očovej videli medveďa! Z VIDEA je zjavná jedna vec
Fultonovú mal zmlátiť jej vlastný syn.
Foto
Syn hviezdneho herca mal ZMLÁTIŤ svoju vlastnú matku! TAKTO ju dokaličil FOTO
Na snímke hokejista Martin Pospíšil počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie.
Nové informácie o Pospíšilovi: Stihne MS v Česku?
(ilustračné foto)
Vybavujete si TENTO doklad? Ministerstvo varuje: S týmto musíte počítať
Čo si už podvodníci nevymyslia?
Váš Tip
Do nezmyslu, ktorému Slováci naleteli, zatiahli najznámejšieho čarodejníka: Čo má autorka Harryho Pottera s Ruskom?!
ilustračné foto
Aktualizované
Tragédia v nemocnici Poprade: Senior († 65) vypadol z okna toaliet! Čo sa stalo?
Polícia pátra po dvoch nezvestných 17-ročných dievčatách
Polícia pátra po nezvestných 17-ročných dievčatách: Videli ste ich?
(ilustračné foto)
Novinky o predčasnom dôchodku: Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok!
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre
Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Polícia objasnila krádež trezoru v Bratislave, obvinila viacero ľudí.
V Bratislave ukradli trezor: Zatočí sa vám hlava, koľko v ňom bolo peňazí! Polícia prípad objasnila
Varovanie pred búrkami
Pekné počasie skončilo, blíži sa niečo iné! Meteorológovia varujú: Bude to nebezpečné