Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2018 22:20 | Správy | Zahraničné správy

Ruský expert o jede, ktorým otrávili Skripaľa: Novičok mohli vyrobiť kdekoľvek na svete

Nervovoparalytická látka použitá pri otrave ruského agenta Sergeja Skripaľa mohla byť vyrobená kdekoľvek na svete. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu RT to v utorok vyhlásil ruský armádny chemik Igor Rybalčenko.

Pre dobre vybavené laboratórium "nie je problém" syntetizovať látku označovanú na Západe ako novičok, povedal Rybalčenko. Všetky komponenty, ktoré sú k výrobe novičoku potrebné, sú k dispozícii na voľnom trhu, tvrdí ruský chemik, ktorý je šéfom ústredných chemických laboratórií ruskej armády.

Vyrobiť smrtiaci jed tak je vraj možné kdekoľvek vo svete. Rusko na obviňovanie zo zodpovednosti za otravu Skripaľa už niekoľkokrát reagovalo upozornením, že podobnú látku mohli vyvíjať krajiny ako Británia, Švédsko, Česká republika, Slovensko alebo USA. Ruský prezident Vladimir Putin v utorok pri návšteve Turecka povedal, že látku typu novičok mohlo vyrobiť zhruba dvadsať krajín sveta. Odvolal sa pritom na mienku medzinárodných expertov.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Moskva v tejto súvislosti odkazuje na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní, ktorá síce podľa ruských expertov môže určiť zloženie otravnej látky, nie ale krajinu jej pôvodu. Ani britskí experti neboli podľa utorkovej správy z Londýna schopní preukázať, že nervovoparalytická látka použitá v marci proti ruskému dvojitému agentovi bola vyrobená v Rusku. Podľa niektorých ruských médií sa zrejme pôvod nikdy nezistí.

 

Moskva výslovne nepopiera, že nervovoparalytické látky boli vyrábané a skladované na území bývalého Sovietskeho zväzu. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dokonca v jednom z rozhovorov pripustil, že otravná látka typu novičok sa mohla z laboratórií na území bývalého ZSSR stratiť. De facto tak potvrdil slová britskej premiérky Theresy Mayovej, že Rusi mohli nad armádnym jedom stratiť kontrolu.

"Začalo to všetko v rokoch 1991-92, kedy sa rozpadol Sovietsky zväz a laboratóriá na výrobu otravných látok tej kategórie, ktoré sa dnes spomínajú v súvislosti s novičokom, zostali v celej rade iných republík, okrem Ruskej federácie v pobaltských krajinách a Uzbekistane," povedal Lavrov v polovici marca v besede s vietnamskými a japonskými novinármi. "Takže ktokoľvek mohol hocičo uvidieť, zobrať, odviezť - dnes je veľmi ťažké sa v tom vyznať," dodal vtedy ruský minister, ktorého vyhlásenie je k dispozícii na webe ministerstva zahraničia.

Lavrovova hovorkyňa Marija Zacharovová však o deň neskôr rezolútne poprela, že by sa v Rusku alebo v Sovietskom zväze novičok vyrábal. "Na území Sovietskeho zväzu či v časoch jeho existencie ani v ére Ruskej federácie alebo na jej území sa nikdy nerobili výskumy, ktorých skutočné alebo kódované meno bolo novičok. Žiadne také meno nebolo patentované a nebolo ani využité ako symbol, šifra alebo kód," vyhlásila hovorkyňa. Podľa ruských médií jej slová vychádzajú z predpokladu, že názov "novičok" dostala otravná látka až na Západe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Ostrave nechýbajú známe osobnosti: Aha, kto prišiel fandiť Slovákom!
Herečka vyskúšala niečo nové.
Viki Ráková odhodila zábrany: Populárna procedúra dokazuje, že je pripravená na leto!
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pozor: Táto časť D2 bude celý víkend zatvorená
(ilustračné foto)
Na Orave našli mŕtveho muža († 56)! Desivé, čo objavili na jeho hrudi
ruský premiér Michail Mišustin
Ruský premiér Mišutin: Má týždeň na to, aby splnil TOTO pre Putina
Na archívnej snímke z 29. januára 2024 bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Do Bieloruska ušiel sudca z Poľska: Takúto reakciu od Lukašenka nič nečakal
Slovensko - Nemecko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Psíka Jeffa našli na ulici v dezolátnom stave
Foto
Keď ho našli na ulici, odpadávala z neho koža: Uvidíte ho teraz, roztopíte sa! Rozkošný chlpáč
Kemka taktiež neostal ticho a povedal, čo si o Šimkovičovej myslí.
Foto
Kemka ukázal zabudnutú FOTO so Šimkovičovou: To boli časy, keď vedela, kde je jej miestečko!
Odborníčka na reč tela si všimla na Putinovom prejave zvláštnosť.
Foto
Odborníčka na reč tela o prejave Putina: TOTO bilo do očí, z významu vás strasie!
Aplikácia sleduje aj blížiace sa termíny očkovania.
Foto
Rodičia, vyskúšajte APKU, ktorá pomôže s mnohými problémami: Čo všetko v nej nájdete?
Pápež František
Pápež František vyzval politikov! Slová, ktoré niekto musel povedať