Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2018 10:14 | Správy | Zahraničné správy

Vyhostí ruských diplomatov aj Slovensko? Minister Lajčák sa rozhodol prehovoriť

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) hovoril o prípade otráveného ruského agenta Sergeja Skripaľa v Spojenom kráľovstve s britským veľvyslancom Andrewom Garthom.

Informoval o tom tlačový odbor rezortu. Ďalšie kroky Slovenska budú závisieť od reakcie Ruska, ktoré je podľa Británie za otravou agenta. Minister zároveň odsúdil útok chemickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru, považuje ho za neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd.

Lajčák zopakoval, že jeho rezort si v utorok predvolal ruského veľvyslanca a žiadal vysvetlenie k prípadu. Ministerstvo ho tiež požiadalo o vyvrátenie podozrení, že s "odsúdeniahodným činom na území Spojeného kráľovstva malo Rusko čokoľvek spoločné". "Reakcie Ruskej federácie v najbližších dňoch ovplyvnia ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť. Budeme pozorne sledovať proces a priebeh vyšetrovania prípadu a po vyhodnotení všetkých relevantných skutočností sme pripravení prijať aj ďalšie opatrenia," povedal Lajčák.

Pre kauzu otráveného ruského agenta viaceré štáty vyhostili ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepripojilo. Prezident SR Andrej Kiska žiada v súvislosti s kauzou jasný postoj Slovenska. Podľa ministra zahraničných vecí zostáva pozícia Slovenska jednoznačná.

 

"Vyjadrujeme plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom, ktoré vnímame ako nášho strategického spojenca a partnera," vyhlásil Lajčák. Slovensko tiež podľa neho jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru "ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom". Lajčák zdôraznil, že tento konzistentný postoj Slovensko jednoznačne vyjadrilo dvakrát na pôde Európskej únie a dvakrát na úrovni NATO. "Jasne sme deklarovali, že použitie chemických zbraní vnímame ako jednoznačné a neakceptovateľné porušenie medzinárodného práva," doplnil Lajčák.

Slovenská republika podľa rezortu "s plnou vážnosťou vníma hodnotenie Spojeného kráľovstva, že za útokom je pravdepodobne Ruská federácia". Verí, že zodpovedné britské orgány, aj s pomocou špecialistov OPCW, ako aj vďaka požadovaným informáciám z ruskej strany, čo najskôr odhalia páchateľov činu a pôvod zbrane. "Rovnako očakávame, že zodpovedné ruské orgány poskytnú v čo najkratšej dobe informácie, o ktoré požiadala britská strana. Toto očakávanie sme jasne komunikovali ruskému veľvyslancovi počas jeho predvolania," doplnilo ministerstvo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Poslanci schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia: Aké zmeny nastanú?
Na snímke Peter Žiga (Hlas-SD) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia v Bratislave 25. októbra 2023.
Peter Žiga o parlamentnom odsúdení atentátu na premiéra: Uznesenie je začiatkom novej politickej kultúry
Ilustračná snímka
FotoVáš Tip
Jakubovi sa v rúre zrodilo hotové umelecké dielo: Jedlo ako obraz?! Slováci jasajú, TOTO by vám bolo aj ľúto zjesť
Foto
Česká oštepárka má pikantnú prípravu na OH: Nafotila sexi fotky
 Vodiča motocykla prekročil maximálne povolenú rýchlosť.
Motocyklista mal naponáhlo! Cez obec prefrčal ako namydlený blesk: Unikol aj mužom zákona?
Láska: Bez herectva by bol jej život pustý
Foto
Tormovej vyrazilo dych, čo jej prišlo od NEZNÁMEJ osoby: Obsah LISTU musela zverejniť!
Lotyšsko - USA ONLINE: Pomôžu Američania Slovákom do štvrťfinále?
 K stretu medzi autom Škoda Fabia a Mercedes došlo v križovatke na ceste I/63 na odbočke Kráľovičove Kračany na Jastrabie Kračany.
AktualizovanéFoto
Tragická nehoda v Trnavskom kraji: Smrť a vážne zranenia! O toto prosí polícia
22-ročná Lizzy High zo severného Londýna je odborníčka na fitnes.
Foto
Fitneska sa podelila o jednoduchý spôsob ako schudnúť a nabrať svaly! Výsledky sú neuveriteľné
(ilustračné foto)
Vodič spôsobil peklo! Uvoľnil ručnú brzdu, minibus plný ľudí spadol do rieky: Hlásia množstvo mŕtvych
Female hands stitching white fabric on modern sewing machine at workplace in atelier. Women's hands sew pieces of fabric on a sewing machine close-up. Handmade, hobby, small business concept
Do Revúckeho okresu mieri nový investor: Pre koho sa črtajú pracovné príležitosti?
Speváčky žiarili po boku najbližších šťastím.
Foto
FOTO Twiinsky oslávili narodeniny veľkolepo: Žúr pri jazere a potom... Fíha!