Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2018 09:00 | Správy | Domáce správy

Blízki premiérovi ľudia dočasne odchádzajú: Ako sú do kauzy s talianskou mafiou zapletení Jasaň a Trošková?

Investigatívny novinár Ján Kuciak († 27) vo svojom poslednom texte poukázal na prepojenie talianskej mafie na najvyššie politické miesta na Slovensku.

Otázniky sa vynárajú najmä okolo pravej ruky Roberta Fica (53) Márie Troškovej a tajomníka Bezpečnostnej rady SR Viliama Jasaňa, ktorí obchodovali s Antoninom Vadalom. Ten je podľa Kuciakových zistení prepojený s osobami blízkymi talianskej mafii. Krátko podvečer padlo definitívne rozhodnutie - Trošková a Jasaň na Úrade vlády do vyšetrenia prípadu končia!

 

Ficovi vládni parťáci počas dňa požadovali, aby premiér pozastavil výkon funkcie tým osobám, ktoré sú podozrivé kontaktmi s talianskou mafiou na Slovensku. Novému Času to potvrdila hovorkyňa strany Most Klara Debnár. Problémovými boli smerácky exposlanec Viliam Jasaň, ktorý pôsobil ako tajomník bezpečnostnej rady a zodpovedal za krízový manažment a bezpečnosť štátu, a Mária Trošková, ktorá robí priamo po boku Fica ako hlavná štátna radkyňa. Vadala stál pred talianskym súdom, kde podľa Kuciaka vysvetľoval, prečo na žiadosť jedného z klanov ‘Ndranghety ukrýval mafiána odsúdeného za vraždu. Súd pre nedostatok dôkazov Vadalu oslobodil.

Jasaň vlastnil firmu, ktorá len nedávno z jeho syna prešla práve na Vadalu a Trošková s Vadalom zakladala firmu a tvorila v minulosti pár. „Je absolútne neprijateľné, aby na úrade vlády pôsobili ľudia, ktorí môžu byť v kontakte s mafiou. To je absolútne zásadná otázka,“ povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Otvoriť galériu

Jasaň pre Aktuality.sk povedal, že nemal informácie o blízkosti Vadalu k talianskej mafii. „Ani som netušil, že tu nejaká je,“ dodal. Jasaň má previerku prísne tajné, čiže sa mohol oboznamovať s utajenými štátnymi informáciami. V súčasnosti už túto previerku podľa opozície preveruje NBÚ. Vadala bol podľa Kuciakových zistení v Taliansku obvinený v mafiánskom prípade. Neskôr ho z obvinenia vyňali.

V rozhovore spred dvoch rokov s novinárom Ivanom Megom Vadala tvrdí, že „ja som sa len narodil v Kalábrii, ale žil som v Miláne“. Na otázku, či je súčasťou klanu Vadalovcov odpovedá, že ich je „možno tritisíc alebo päťtisíc, je to v kraji bežné priezvisko.“ Na východe Slovenska spolupracujú zástupcovia niekoľkých rodín z prostredia talianskej Kalábrie a spája ich biznis v poľnohospodárstve a čerpajú milióny na eurodotáciách. Poslankyňa Nicholsonová ešte upozornila, že Trošková previedla svoj podiel vo firme GIA Management na Jána Petrovského, ktorý mal podľa nej problémy so zákonom v súvislosti s DPH.

Odišli vraj sami

Krátko podvečer po všetkých výzvach padlo na Úrade vlády definitívne rozhodnutie - Trošková a Jasaň končia. „Chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ich smrť nami otriasla rovnako ako celou slovenskou verejnosťou. Spájanie našich mien s týmto ohavným činom, niektorými politikmi či médiami je absolútne za čiarou. Kategoricky odmietame akúkoľvek súvislosť s touto tragédiou. Keďže sú však naše mená zneužívané v politickom boji proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi, rozhodli sme sa až do vyšetrenia tohto prípadu opustiť svoje pracovné pozície na Úrade vlády,“ znelo spoločné stanovisko Jasaňa s Troškovou.

Vyšetrujú

Generálna prokuratúra začala preverovať všetky prípady s Vadalovcami a Rodovcami, v ktorých v posledných rokoch figurovali. Košická prokuratúra ústami Branislava Bujňáka hovorí, že voči Sebastianovi Vadalovi, bratovi Antonina, je u nich vedené jedno trestné stíhanie za zločin poškodzovania veriteľa. „Voči Antoninovi V. sa v súčasnosti nevedie žiadne trestné stíhanie. V minulosti bolo voči Sebastianovi V. vedené trestné stíhanie za zločin vydierania, na ktorého bola podaná obžaloba Okresnému súdu Trebišov,“ dodal Bujňák. Okresný súd Sebastiana Vadalu spod obžaloby oslobodil.

Policajný prezident Tibor Gašpar vysvetľoval, že ani Vadala, ani Diego Roda neboli obmedzení na osobnej slobode. „Boli riešení v čiastkových konaniach na jednotlivých útvaroch polície vrátane NAKA. Nielen tieto dve osoby boli záujmovými osobami a nielen elitnej jednotky NAKA,“ skonštatoval Gašpar s tým, že na Rodu išiel návrh na podanie obžaloby za korumpovanie daňových úradníkov.

Ako je namočený Jasaň

Otvoriť galériu

Jasaň v minulosti vlastnil firmu Prodast, ktorá neskôr prešla na jeho syna. Ten ju nedávno prenechal Antoninovi Vadalovi, ktorý podľa Kuciaka bol obvinený v Taliansku v mafiánskom prípade. Neskôr obvinenia zrušili.

Ako je namočená Trošková

 

Hlavná štátna radkyňa sa u Fica drží roky. Prišla práve od Jasaňa, ktorému robila asistentku. Jemu ju mal podľa medializovaných informácií dohodiť práve Vadala, s ktorým zakladala firmu GIA Management.

Posun v prešetrovaní vraždy?

Otvoriť galériu

Gašpar včera večer oznámil, že pri vyšetrovaní vraždy našli pri domových prehliadkach pervitín, náboje a zbrane a zadržali jednu osobu. „V piatok sa dohadovali dve osoby dlhodobo podozrivé z páchania drogovej trestnej činnosti, že si majú zobrať zbrane a ísť do obce Veľká Mača. Popritom boli zistené informácie o pohybe osoby, ktorá sa pohybovala cez ploty, a nastupovala do vozidla,“ povedal Gašpar s tým, že zaistili 160 gramov pervitínu, nábojov a zbrane a obvinili jednu osobu. Zároveň povedal, že ani po pitve nie je jasný presný termín smrti, ale stále považujú za najpravdepodobnejšiu verziu vraždu pre novinársku prácu.

Otvoriť galériu
Talianska stopa na Slovensku.
Zdroj: Aktuality.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené