Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2018 22:10 | Správy | Zahraničné správy

Škandál z ruského ovplyvňovania prezidentských volieb v USA graduje: Donald Trump všetko priznal!

Americký prezident Donald Trump v piatok prvýkrát uznal, že Rusko sa zasahovalo do americkej politiky pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

Reagoval tak na obvinenie 13 ruských občanov a troch ruských právnych subjektov, ktoré vyplynulo z amerického osobitného vyšetrovania možného ruského vplyvu na voľby. Doteraz Trump túto možnosť popieral.

"Rusko začalo svoju protiamerickú kampaň v roku 2014, dávno predtým, než som oznámil, že budem kandidovať na prezidenta," reagoval Trump na twitteri. Podľa prezidenta však výsledky prezidentských volieb neboli ovplyvnené. Šéf Bieleho domu dodal, že členovia jeho tímu, ktorý viedol predvolebnú kampaň, sa nedopustili ničoho zlého. Zdôraznil, že nikto z nich s Rusmi neuzavrel žiadnu dohodu.

Medzi obvinenými aj Američan

V súvislosti s ruským zasahovaním do prezidentských volieb v USA bol z krádeže identifikačných údajov nič netušiacich ľudí obvinený americký občan. Dvadsaťosemročný Richard Pinedo žijúci v južnej Kalifornii sa k svojej kriminálnej činnosti priznal už v pondelok zvláštnému tímu vyšetrovateľa Roberta Muellera. Priznaním si zabezpečil prísľub nižšieho trestu. Podľa webu týždenníka Newsweek mu hrozí 15 rokov väzenia a pokuta 250 000 dolárov (vyše 200-tisíc eur).

Otvoriť galériu

Pinedo prevádzkoval online službu s názvom Auction Essistance, cez ktorú nakupoval a predával čísla bankových účtov, prostredníctvom ktorých záujemcovia obchádzali bezpečnostné opatrenia spoločností zaoberajúcich sa digitálnymi platbami. Pinedo takto zneužíval osobné údaje nič netušiacich ľudí a zarobil na tom podľa obvinenia desiatky tisíc dolárov, upozornil Newsweek.

Zo zasahovania bolo obvinených 13 ruských občanov a tri ruské právne subjekty. Podľa vyšetrovateľov hodlali šíriť "diskreditujúce informácie" o prezidentských kandidátoch, ako bola Hillary Clintonová, Marco Rubio a Ted Cruz, ako aj podporovať demokratického kandidáta Bernieho Sandersa a republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Obvinení sa údajne vydávali za predstaviteľov amerických organizácií a ich aktivistov, organizovali v USA protesty a platili za účasť skutočných amerických občanov pomocou ruských bankových účtov. Okrem toho vraj navštevovali USA, aby zhromažďovali "spravodajské informácie", potrebné k zasahovaniu do volieb.

 

"Američania sú veľmi citliví ľudia, vidia to, čo chcú vidieť. Prechovávam k nim veľkú úctu. Vôbec sa nehnevám, že som sa ocitol na tomto zozname. Ak chcú vidieť čerta, nech ho vidia," povedal jeden z obvinených, ruský miliardár Jevgenij Prigožin, ruskej tlačovej agentúre Ria-Novosti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!