Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2018 19:10 | Šport | ZOH Pjongcang 2018

Novinky na ZOH: Pjongčang má v rukáve niekoľko prvenstiev!

Kým predchádzajúce dve zimné olympiády stavili na prímorské centrum, organizátori v Kórejskej republike ho umiestnili viac do vnútrozemia.

Srdcom XXIII. zimných olympijských hier bude športový park Alpensia v Pjongčangu, asi štyridsať minút autom od prímorského mesta Kangnung, kde sa uskutočnia halové súťaže v odvetviach na ľade. Horská provincia Kangwon na severe Kórejskej republiky privíta zimné hry od 9. do 25. februára 2018. Pod piatimi kruhmi sa očakáva účasť približne 3000 športovcov z vyše 90 krajín, ktorí budú súťažiť v rekordných 102 disciplínach v 16 športových odvetviach, takže sa prvýkrát v histórii na zimnej olympiáde rozdá viac ako sto medailových kolekcií.

Pjongčang nepatrí k tradičným "mekkám" zimných športov, aj preto hlavné motto kórejských organizátorov pri kandidatúre znelo: "Nové horizonty". Od roku 2004, keď sa mesto začalo uchádzať o hry, prebehlo v jeho okolí viac ako 25 testovacích podujatí, na ktorých sa zúčastnili športovci z vyše 45 krajín. Týmto spôsobom získali organizátori potrebné skúsenosti a aj vďaka nim dokázali napokon priviesť prvé zimné hry na kórejský polostrov a tretie na ázijský kontinent.

 

Tohtoročné ZOH zároveň odštartujú minisériu najväčších športových udalostí na ázijskom kontinente. Dva roky po Pjongčangu sa odohrá olympiáda v Tokiu a o ďalšie dva roky je so zimnými hrami na rade Peking. Za uplynulých 60 rokov sa doteraz stalo iba raz, aby jeden kontinent organizoval tri olympiády v rade. Podarilo sa to Európe, keď za sebou nasledovali ZOH 1992 v Albertville, OH 1992 v Barcelone a ZOH 1994 v Lillehammeri.

Pjongčang má už teraz niekoľko prvenstiev. Privíta rekordných 102 disciplín, čo je o štyri viac ako naposledy v Soči. MOV pristúpil po ZOH 2014 k zmenám, z programu vyradil súťaže mužov a žien v paralelnom slalome snoubordistov, no v rovnakom odvetví premiérovo pridal súťaže v Big Air. Novinkou sú aj preteky rýchlokorčuliarov s hromadným štartom mužov a žien a súťaže miešaných tímov v curlingu a v zjazdovom lyžovaní. Ďalší míľnik pokoril Pjongčang už pred štartom tým, že sa na jeho športoviskách uskutoční najviac pretekov žien a miešaných tímov v histórii ZOH.

A Pjongčang dosiahol "nový horizont" aj v ďalšej oblasti - ako hlása jedna časť motta o búraní hraníc. Na Olympijský štadión totiž počas otváracieho ceremoniálu vpochodujú spoločne športovci, tréneri, funkcionári a ďalší členovia tímov oboch strán aj KĽDR aj Južnej Kórey demarkačnou líniou rozdeleného polostrova. Týždeň pred štartom športového sviatku predali 74,8 percent zo vstupeniek, čo je približne 799.000 kusov. "Atakujeme hranicu 75 percent, ale máme ešte veľa najmä tých drahších vstupeniek, takže urýchlene potrebujeme prijať opatrenia, aby sme podporili ich predaj," zdôraznil šéf organizačného výboru Lee Hee-beom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty
Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
(ilustračné foto)
Ovládate chorvátčinu? KVÍZ pre pravých dovolenkárov: 10 fráz, ktoré MUSÍTE vedieť!
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Ponorka Titan.
Záhada ponorky Titan ODHALENÁ: Bolo všetko inak? Takto mali zomrieť milionári
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Rokovania o mieri pretrvávajú: Ako pokračuje diskusia v Egypte?
Woman holds in her hands small basil plant with the earth during gardening day
Váš Tip
V kláštore na Zamagurí pestujú unikát: Čo s tým má kniha z stará 300 rokov?
Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!
Na snímke sanitka a záchranárske autá sú na mieste nehody vetroňa
Pri nehode vetroňa v Martine zahynul skúsený pilot († 62): Strašné, čo sa stalo po páde