Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2017 06:02 | Správy | Politika

Opozícia neuspela: Minister vnútra Kaliňák prežil ďalší pokus o odvolanie

Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) ostáva vo vládnej funkcii. Za návrh opozície vysloviť mu nedôveru v stredu po 13-hodinovej rozprave hlasovalo len 53 poslancov zo 128 prítomných.

Šéfa rezortu vnútra podľa očakávania podporili prítomní poslanci Smeru-SD aj koaliční partneri z SNS a Mostu-Híd. Zdržal sa len Martin Fedor (Most-Híd). Za vyslovenie nedôvery hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina aj ĽSNS. Kaliňák čelil historicky tretiemu odvolávaniu z vládnej funkcie. Pozíciu ministra vnútra zastáva s jednou prestávkou od roku 2006.

Aktuálne chcela opozícia Kaliňáka odvolať pre dlhodobé nezvládanie funkcie. Predkladateľ návrhu Jozef Rajtár (SaS) uviedol, že hlasovanie o Kaliňákovi je hlasovaním o smerovaní Slovenska. "Podporou Roberta Kaliňáka sa hlasuje za mafiánsky štýl riadenia štátu. Hlasovaním proti Kaliňákovi sa hlasuje za šancu na fungujúci, prosperujúci a vyspelý štát," vyhlásil Rajtár, podľa ktorého je Kaliňák skorumpovaný minister. "Sklamal ako minister vnútra, sklamal ako politik aj ako verejný činiteľ. Nepochybujem, že sklamal aj časť koaličných poslancov. Odvolanie Roberta Kaliňáka bude malým krokom pre náš parlament, ale veľkým krokom pre Slovensko a pre jeho budúcnosť," doplnil.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) povedal, že Kaliňák patrí medzi najschopnejších ministrov, akých vo svojej politickej kariére stretol. Tvrdí, že keby bol presvedčený o Kaliňákovom zlyhaní, už by nebol ministrom. Opozícii odkázal, že mu nebude kádrovať ministrov. Nechápe posadnutosť Kaliňákom zo strany "opozície, protivládnych médií aj prezidenta".

 

Samotný Kaliňák v pléne uviedol, že opozičný návrh na jeho odvolanie je slabý, postavený na vode a obsahuje 20 preukázateľných lží, klamstiev a demagógií. Minister priznal, že počas prvých dvoch schôdzí, na ktorých čelil odvolávaniu, zanedbal komunikáciu. "Niektorí novinári mi vyčítajú, že som mal lepšie komunikovať, ale úlohy, ktoré máte, vám niekedy bránia, aby ste trávili čas vysvetľovaním nezmyslov. Naozaj vtedy bolo predsedníctvo a každý deň sme riešili, aby Slovensko nemuselo prijímať utečencov. Vtedy na to čas nebol, dnes vidím, že je," uviedol na margo svojho obchodu s Ladislavom Bašternákom.  Zopakoval, že nikdy od Bašternáka priamo ani sprostredkovane peniaze neprijal. Taktiež zopakoval, že hodnota podielu firmy B.A. Haus, ktorú od Bašternáka kúpil, bola skutočne 8000 eur a zvyšných 422.000 zaplatil tak, že odkúpil od podnikateľa pôžičku, ktorú voči vlastnej firme mal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?