Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2017 05:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Veda našla recept na šťastie: Psychológ vám poradí, ako na to

Je to jedna zo základných otázok života. Niečo, čo má väčšiu cenu ako všetko zlato sveta. Lenže ako ho nájsť? Dosiahnuť?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ako to, že niekto je šťastný akosi sám od seba a druhý sa na svet pozerá iba cez čierne okuliare? Dá sa k šťastiu dopracovať nejakou metódou? Vysvetľuje psychológ Aleš Bednařík, ktorý ľuďom radí, ako na to.

 

Roky ako psychológ robíte teambuildingy pre firmy. Ako ste sa dostali k téme šťastia?

Tá téma ma drží dosť dlho. Už na strednej škole som sa snažil, aby som každý deň prežil zmysluplne, už vtedy mi na tom záležalo. Pamätám si, ako som raz sedel a hovoril si: Nechcem preflákať ani minútu. A to sa so mnou odvtedy ťahá celý život. Vždy som pri rozhodovaní, napríklad o novej práci zvažoval, čo mi to prinesie z pohľadu zmysluplnosti, potešenia, poznávania a ďalších vecí, ktoré súvisia so šťastím. Ako psychológ o tom roky čítam. Tiež som túžil písať, pred dvoma rokmi som hľadal tému, o čom. A tak som o šťastí začal písať na svoju stránku a na facebook a robiť verejné prednášky o šťastí. V dnešnej turbulentnej dobe, a badám to asi za uplynulých desať rokov, akoby ľudia strácali chuť do života.

Otvoriť galériu
A. Bednařík.
Zdroj: aan

Sú teda nešťastní?

Niektorí sú priamo nešťastní, ale väčšinou sú frustrovaní, ufrflaní, nespokojní... Obvykle je to dôsledok toho, ako sú prepracovaní a zahltení všetkým, čo sa okolo nich deje. Že nestíhajú v práci, nestíhajú byť s rodinou, s priateľmi... Dalo by sa to zhrnúť do vety: Do prčic, ja som si myslel, že ten život bude krajší! A potom prichádza otázka: Čo môžem spraviť pre to, aby môj život bol krajší a zmysluplnejší?

Väčšina ľudí si povie: Bol by som šťastný, keď... Skrátka očakávajú zmenu vonkajších okolností. Dá sa takto dosiahnuť šťastie?

To je najrýchlejší test, ako zistiť, či viete, ako byť šťastní. Psychologička Sonja Ljubomirska, ktorá sa zaoberá výskumom šťastia a patrí v tejto oblasti k svetovej špičke, sa ľudí pýta: Keď vám poviem vetu - šťastný budem, keď... Čo by ste tam doplnili? A ľudia zvyknú dopĺňať: keď dostanem novú prácu, keď zarobím toľko a toľko peňazí, keď si nájdem ideálneho partnera... A v tom je ten háčik – keď tú vetu doplníte nejakou podmienkou, tak to nefunguje. Šťastie nie je o tom, že sa vám splnia nejaké vonkajšie podmienky, ale šťastie je iba vedľajší produkt toho, čo robíme každý deň a ako žijeme. Jeden z najväčších mýtov je, že šťastie je nejaký vonkajší cieľ. Šťastie nie je jedna vec a nie je to ani niečo vonku, mimo nás. A, naopak, šťastie je veľa vecí, ktoré robíme a ako narábame so svojím vnútrom. Všimli ste si, že ľudí robí nešťastnejšími práve to frflanie? Posilňujú si tak sami tú blbú náladu.

Prečo sú dnes ľudia nešťastnejší ako kedysi? Napríklad generácie našich starých rodičov a rodičov vyrastali cez vojnu a po vojne, za totality, a napriek tomu dnes nehovoria, že boli vtedy nešťastní. Mali ťažký život, boli chudobní, ale nie nešťastní. My sa máme lepšie ako kedykoľvek predtým a napriek tomu sa cítime horšie.

Našťastie, náš mozog je naprogramovaný tak, aby sme si pamätali najmä to dobré. Volá sa to spomienkový optimizmus. Sebaklam je jedným z liečivých nástrojov dospelosti a staroby. My tu na Slovensku dnes máme podmienky na to, aby sme boli šťastní. A to napriek tomu čo sa deje v politike, aj napriek faktu, že mnohí drú ako kone, aby uživili svoju rodinu. Drvivá väčšina ľudí je na tom materiálne tak, že prežije, že sa nemusí báť o holú existenciu. A v tomto štádiu už hmotné zabezpečenie neovplyvňuje u ľudí pocit šťastia.

Dobre, a čo ho teda ovplyvňuje?

Napríklad sloboda prijímať rozhodnutia. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorým sa niečo nepáči a ozvú sa proti tomu, sú šťastnejší. Alebo sa ani nemusíte ozvať, možno si iba uvedomíte – nepáči sa mi to, ale neviem s tým nič urobiť, tak na to kašlem – aj to je vaše rozhodnutie. Rozhodujúce však je, aby ste v hlave prestali dokola omieľať, ako je všetko naprd, ako sa vám to nepáči, ako sú iní zlí a nespravodliví. Keď neustál omieľate v mysli negatívne veci, tak určite nebudete so svojií životom spokojní.

Pomôže, keď sa rozlúčim s negatívnymi myšlienkami a budem si hovoriť, že som šťastný? Dnes to mnohí radia, vraj to je recept na šťastný život.

Tento prístup prichádza z hnutia pozitívneho myslenia, ktoré si v posledných rokoch osobuje patent na to, že oni vedia, ako pomôcť ľuďom, aby boli šťastní. Výskumy však ukazujú, že ak sa trápite a máte pochmúrne myšlienky, tak vám nepomôže, keď sám seba začnete presviedčať, že ste šťastný a že je život krásny. Tzv. pozitívne afirmácie, sebapotvrdenia, sú nefunkčné. Vytesňujú pôvod problému, ktorý zostáva a vy sa tak venujete iba sebaklamu. To, že negatívne vytlačíte niekam bokom, vám nepomôže.

Sila myšlienky teda nefunguje?

Predstavitelia pozitívneho myslenia v posledných rokoch radi narábajú aj s vedeckými teóriami – napríklad s kvantovou fyzikou. Fyzici tvrdia, že sami majú problém porozumieť kvantovej fyzike, ale napríklad Rhonda Byrne nemá vo svojej knihe Secret problém povedať, že ona vie, ako to funguje. A tvrdí, že vieme zhmotniť naše myšlienky, teda premeniť energiu na hmotu, a ak budeme veľmi usilovne na niečo pozitívne myslieť, tak sa nám to zhmotní.

Tak ale vari nie je zlé robiť si plány, nie? Že si chcem kúpiť nové auto, založiť rodinu či ísť na dovolenku do Karibiku...

Keď si robíte plány, tak si predstavíte ten koniec a potom uvažujete, ako sa k nemu dopracujete. To je v poriadku. Problém knihy Secret však vidím aj v tom, že sa venuje iba hmotným veciam. Pre mňa ako psychológa je to nemorálna kniha. Keď si ju prečítate, zistíte, že v pozitívnom myslení by sa mal človek venovať veciam, ako je auto, dom, kariéra, krásny partner... Nie je tam ani zmienka o tom, že vaším cieľom by malo byť dobrým človekom či láskavejším rodičom pre svoje deti.

Čo je to vlastne šťastie?

Definícia šťastia nie je úplne jednoduchá, lebo je to dosť široký pojem. Sami psychológovia sa ho snažia dokonca nepoužívať, lebo pojem šťastie je sprofanovaný a skompromitovaný tým, ako všelijako je používaný, ale skúsim ho opísať. Šťastie sa skladá z dvoch kľúčových komponentov. Môže to byť pozitívna, príjemná a práve teraz prebiehajúca emócia, napríklad, keď sme hrdí na to, čo dokázalo naše dieťa, alebo keď si užívame krásne počasie. Alebo je to rozumové zhodnotenie súčasného aj minulého obdobia, keď si poviete – môj život za posledné dni, týždne, mesiace bol dobrý a napĺňa ma to uspokojením. V tom druhom prípade je to skôr rozumové uspokojenie a prvé prežívaná emócia. A môže to, samozrejme, prebiehať oboje naraz.

Hovoríme o šťastí. Ale je to vôbec trvalý stav?

Šťastie nie je cieľ, ktorý dosiahnete a už ho máte. Šťastie je stav, ktorý vyplýva z mnohých vecí. Napríklad, šťastie, alebo lepšie povedané, pocit vnútorného uspokojenia, prináša autonómne rozhodnutie. Ak sa slobodne rozhodujeme, čo spravíme a zvážime pritom, čo je pre nás lepšie, tak nás to napĺňa hlbokým pocitom uspokojenia, že riadime svoj život. Alebo, keď sa niečo nové učíme, a môže to byť aj niečo ťažké, tak tá zvedavosť z nového, tá snaha, ktorá sa nám vrátila v poznatkoch, tá radosť, že sme niečo dokázali, nás napĺňa uspokojením. Aj keď sme sa počas toho nadreli. Tých faktorov, ktoré ovplyvňujú náš pocit šťastia, som doteraz narátal asi dvadsaťpäť.

Napríklad aké ešte?

Tak napríklad, všímavosť. Pozorujete, čo sa deje vo vašom tele, čo vám prinášajú vaše zmysly, aké sa vám objavujú myšlienky a pocity. A pozorujete to so zvedavosťou a láskavosťou, ako napríklad mačiatko, ktoré sa hrá. Takýto prístup napríklad k negatívnym myšlienkam a stresovým udalostiam prináša veľmi dobrú schopnosť na ne pokojne reagovať. Evolúcia nás vybavila skvelým nástrojom - mozgom. Ten nám vie sprostredkovať, čo všetko sme prežili v minulosti a ako sa z toho vieme poučiť, a zároveň nám umožňuje plánovať si budúcnosť. To sú skvelé nástroje, ale zároveň nám prinášajú veľa utrpenia. Niekedy sa totiž vraciame k udalostiam z minulosti, ktoré nie sú príjemné a na druhej strane, nie vždy to, po čom túžime, sa nám v budúcnosti aj môže splniť. A keď sa zaoberáme minulosťou a budúcnosťou, nie sme v prítomnosti a neužívame si tú minútu, tú hodinu, ten deň. Ako som povedal, tých vecí k šťastiu som narátal zatiaľ 25, nie všetky však fungujú každému. Mne napríklad meditácia ako cvičenie nesedí, hoci iným môže byť príjemná aj veľmi pomáhať. Sami z tých možností si vyberte, čo vám funguje, čo vás robí šťastným a toho sa držte. Šťastie je iba vedľajší produkt týchto vecí, z ktorých si môžete poskladať lepší život.

Otvoriť galériu

Čo by sme mohli ešte skúsiť?

Tiež sme nešťastní, lebo nežijeme spôsobom, na ktorý nás evolúcia desaťtisíce rokov pripravovala. Nehýbeme sa. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí sa hýbu, sú šťastnejší ako tí, ktorí sa nehýbu. Pri pohybe sa nám vyplavujú do tela hormóny šťastia, mení sa nám neurológia mozgu, prekrví sa nám telo. Hýbanie sa nás robí šťastnými viackrát. Keď sa po mesiaci cvičenia obzriete dozadu, máte dobrý pocit, že pre seba robíte niečo zmysluplné a cítite sa šťastnejší. Ale hýbať sa nemáte preto, že chcete byť šťastní. Ak sa zameriate na to, že chcete byť šťastný a dáte si to ako cieľ, ktorý musíte splniť, tak vám to nepôjde. Keď pracujete na svojom šťastí, nečakajte, kedy to príde, lebo to nie je cieľ. Užívajte si to, čo robíte pre samotné potešenie z pohybu

Je pravda, že človek dokáže byť šťastný iba medzi ľuďmi? Že samota nás robí nešťastnými?

Môžete byť šťastný aj v samote, ale iba vtedy, ak si ju sám vyberiete. Osamelosť je, keď by ste aj chceli s niekým byť, ale nemáte tú možnosť. Osamelosť naozaj vedie k nešťastiu a dokonca aj k skoršej smrti. Výskumy ukázali, že osamelosť nás zabíja rovnako ako obezita či fajčenie. Preto, ak by ste si mali vybrať jednu jedinú vec, ktorú máte spraviť pre svoje šťastie, tak buďte v kontakte s ľuďmi v práci, v rodine, buďte s kamarátmi... A ten kontakt prehlbujte, rozprávajte sa s nimi láskavo, počúvajte ich a oni budú potom počúvať vás... Dobré vzťahy sú základom šťastia.

Vo vašich príspevkoch na sociálnych sieťach a v prednáškach používate termín happytarián. Je to ten, ktorý našiel recept na šťastie?

Podobne ako si vegetarián vyberá, čo bude jesť a čo nebude, tak si aj happytarián vyberá veci, o ktorých vie, že mu budú prinášať pocity šťastia. Niektoré prinášajú uspokojenie okamžite, napríklad pohyb alebo stretnutie s niekým, koho máte rád. A iné veci, ako sú joga či meditácia, prinášajú efekt už po mesiaci... To, či sme šťastní, závisí od toho, ako vnútorne zmeníme pohľad na seba a na svet okolo nás. Ak si človek myslí, že je šťastný, tak je. Kroky ku šťastiu musí spraviť každý sám. Prvé je rozhodnutie – chcem byť šťastnejší. Druhým krokom je porozmýšľať, čo pre to môžem urobiť, tretím krokom je overiť si, či práve táto vec u mňa funguje a baví ma robiť. A štvrtá vec je najťažšia, ale prináša celoživotné šťastie – vytrvať v robení vecí, ktoré prinášajú šťastie až do konca života.

Omyl Tajomstva

Otvoriť galériu

Z knihy Secret (Tajomstvo) sa stal celosvetový bestseller a jej autorka, Austrálčanka Ronndha Byrne (66) nakrútil aj rovnomenný film. Celé je o o tom, ako si pritiahnuť štastie a peniaze do života. „Posolstvo knihy Tajomstvo sa tvári ako konečné odhalenie receptu na šťastie. Miesto toho hlása nezmysly a morálne plytké hodnoty. Nezmyslom je, že sme magnety a pritiahneme k sebe pozitívne sily vesmíru pozitívnym myslením - pritom každý vie, že magnet priťahuje práve opačný náboj!

Otvoriť galériu

Nehovoriac o tom, že väčšina vesmírnych energií by nás zabila, ak by sme nemali zemskú atmosféru. Nezmysel je aj to, že vieme myšlienkami zhmotniť energiu a vysielať energiu až do vesmíru. A to nemorálne? Že sa máme zameriavať na hmotné statky, slávu a úspech,“ tvrdí Bednařík. Ale Rhonde Byrne kniha naozaj bohatstvo priniesla - jej majetok vďaka tejto a ďalším knihám presahuje 50 miliónov eur!

Šťastie vo vzťahoch

„Šťastie je vedľajší produkt toho, čo robíme. Najdlhší výskum v psychológii - Harvard Study of Adult Development - trvá od roku 1938 dodnes. A ukazuje, že nezávisle od príjmov, sociálneho zaradenia a iných faktorov sú ľudia šťastní vtedy, keď majú vybudované dobré vzťahy v rodine a s priateľmi. Mať dobré vzťahy po celý život je najpresvedčivejším predpokladom šťastia,“ tvrdí happytarián Bednařík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily