Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2017 14:27 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Polícia: Podozriví z prijímania úplatkov mali zvýhodňovať zahraničných študentov!

Národná kriminálna agentúra objasnila dva prípady korupcie, jedno vydieranie a aj jeden prípad drogovej trestnej činnosti.

Na tlačovej besede v utorok o tom informovali prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško.

Prvý objasnený prípad sa týka korupcie na Slovenskej zdravotníckej univerzite (SZU) v Bratislave. Vyšetrovateľ obvinil študijnú referentku pre zahraničných študentov školy Alexandru D.  (48) z prijímania úplatku. Podľa polície mala žena najprv od roku 2015 do marca 2016 prijať úplatky od zahraničného študenta Lekárskej fakulty SZU Javada R. (39), a to vo forme notebooku, mobilného telefónu, auta či nábytku. „Za to, aby v rozpore so študijným poriadkom zabezpečila pre štyroch zahraničných študentov prestup z Univerzity Komenského v Bratislave na Lekársku fakultu SZU,“ povedal Gašpar. V septembri 2016 mala navyše prijať úplatok 6000 eur aj od zástupkyne študentskej agentúry Lívii J. (38), aby zvýhodnila 11 zahraničných študentov pred inými uchádzačmi o štúdium a zabezpečila pre nich neoprávnené prijatie na štúdium všeobecného lekárstva na Lekárskej fakulte SZU. V prípade dokázania viny môže Alexandra D. stráviť za mrežami tri až osem rokov. Javad R. a Lívia J. sú obvinení z prečinu podplácania, hrozí im väzenia na šesť mesiacov až tri roky.

Ďalší prípad korupcie sa týka poskytovania nenávratného finančného príspevku od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry MH SR v rámci Operačného programu Výskum a inovácie v hodnote 165-tisíc eur. Polícia tu obvinila Róberta K., Petra K., Michala M., Viktóriu K. a právnickú osobu pre prečin nepriamej korupcie s trestnou sadzbou až tri roky, resp. z pokusu zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe s trestnou sadzbou odňatia slobody na dva až osem rokov.

 

Konateľa mal zaplatiť za fiktívnu faktúru!

V ďalšom prípade vydierania čelia obvineniu Miroslav G., Ladislav H., Michal S. a Pavol K. „Nútili konateľa spoločnosti na uhradenie fiktívnej pohľadávky 42-tisíc eur,“ povedal Hraško. Podľa polície mu mali poškodiť okná domu či autá žieravinou.

Odhalili medzinárodný gang

Počas protidrogovej akcie polícia taktiež zaistila chemikálie potrebné na výrobu omamných látok, peniaze a 20 až 80 jednorazových dávok pravdepodobne metamfetamínu. Podľa polície sa mali Pavol Č. (44), František V. (56), občan ČR) a Jozef P. (59) podieľať na výrobe a predaji pervitínu. Išlo o medzinárodnú akciu, pri ktorej bolo obvinených aj viacero osôb v Českej republike a v Poľsku. Na Slovensku policajti vykonali 22 prehliadok v okresoch Čadca a Prievidza.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie