Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2017 08:55 | Správy | Politika

Čo sa dialo za zatvorenými dverami? Ako Fico uzemnil Danka za 50 minút!

Bude spoločné koryto dostatočnou motiváciou na ďalšie vládnutie?! Po tom, ako sa predseda SNS Andrej Danko (42) rozhodol nečakane vypovedať koaličnú zmluvu, sa rozpútal kolotoč vzájomných rokovaní a ľudia sa len mohli diviť, čo sa vlastne deje.

Po utorkovej koaličnej rade v hoteli Bôrik sa pred kamerami objavil len Béla Bugár (59) s krátkym vyhlásením. Ako prebiehalo napäté stretnutie za zatvorenými dverami a aký odkaz dostal Danko, ktorý krízu rozdúchal?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Danko prišiel do hotela krátko pred 10.00 hod., Fico si dal načas a prišiel o 15 minút neskôr. „Ste trápni,“ znela jeho jediná odpoveď na otázky novinárov. Viac sme sa už od neho nedozvedeli, pretože podobne ako Danko sa stretnutiu s médiami vyhol. Koaličný spor tak musel vysvetľovať Bugár. „Vypočuli sme si názory jednotlivých predstaviteľov koaličných strán a na základe týchto názorov budeme robiť analýzy a budeme pokračovať v piatok na Úrade vlády,“ povedal Bugár a naznačil, že urovnanie sporu by malo byť úspešné. „Bolo jednoznačne stanovené, že neexistuje žiadna alternatíva tejto vládnej koalície, preto koaliční lídri sú odhodlaní ďalej pokračovať,“ povedal.

 

V zákulisí rokovania

Danko do celej veci prehovoril ešte pred rokovaním koalície. Povedal, že sa medzi partnerov musí vrátiť elementárna úcta. Sám však nespresnil, čo mu prekáža. „Aby sme si jasne určili priority v sociálnej oblasti, aby to nebola vláda len pre vládnutie, aby sme konečne začali riešiť veci efektívne, nie aby sme bojovali o financie pre jednotlivé rezorty,“ povedal s tým, že národniari budú žiadať „absolútnu revíziu“ koaličnej zmluvy.

Práve tu narazil na odpor ich najsilnejšieho partnera - Smeru. Podľa informácií Nového Času sa Fico rozhodol, že Dankovi nebude za žiadnych okolností ustupovať, čo potvrdil aj za dverami hotela Bôrik. „Bol odprezentovaný náš principiálny postoj, a preto sa koaličná rada prerušila. Žiadna nová koaličná dohoda, v žiadnom prípade. Aj s rizikom predčasných volieb,“ povedal Novému Času zdroj z blízkosti premiéra.

Smer však odmieta, že by predčasné voľby chceli vyvolať. „Ten, kto spôsobí pád vlády, väčšinou prehráva. My budeme, naopak, bojovať za to, aby vláda pokračovala. Pre Danka je však teraz ťažko ustupovať, keď niečo také poslal. Dnes tak nemôže len tak povedať, že sťahuje svoje vypovedanie koaličnej zmluvy,“ dodal zdroj. Už súčasná koaličná dohoda podľa nich umožňuje doplniť programové vyhlásenie.

Čo prezradila ich reč tela

Dušan Straňák, odborník na neverbálnu komunikáciu, Balanced HR

Danko je v napätí

Otvoriť galériu
Andrej Danko
Zdroj: mp, tasr

Andrej Danko má ruky pootočené smerom dole, čo znamená, že veľa toho nechce ukázať, ako keby niečo skrýval. Vidieť, že je v napätí, pretože aj plecia má padnuté dole. Drží v rukách mobil, akoby sa chcel niečoho chytiť, aby mal akúsi stabilitu.

Razantný Fico

Otvoriť galériu
Robert Fico.
Zdroj: mp, tasr

Na Ficovi vidieť, že sa ponáhľa. Pôsobí sebavedome a razantne. Keďže neudržuje očný kontakt s novinármi, je jasné, že sa s nimi nechce baviť. Jemný úsmev má trošku arogantný.

Bugár nič neskrýva

Otvoriť galériu
Béla Bugár.
Zdroj: mp, tasr

Dôležité sú v tomto prípade ruky. Béla Bugár ukazuje celé dlane, a tým dáva najavo, že nemá čo skrývať a že to prakticky ani nie je jeho problém.

5 vecí, ktoré Dankovi prekážajú

1. SNS má vážne podozrenie, že Ficovi poradcovia systematicky podsúvajú informácie OĽaNO, ktorá na kauzy poukazuje.

„Toto je politická paranoja. To, že sa OĽaNO dostalo ku kauzám, neznamená, že ich má od Fica. Nedá sa vylúčiť, že sa sem-tam stalo, že niekto zo Smeru niekedy niečo posunul, ale globálne toto tvrdiť nie je pravda,“ myslí si politológ Ján Baránek.

2. List rektorov univerzít, ktorý celú kauzu odštartoval, mal byť vypracovaný na Úrade vlády.

„Neviem, pokiaľ majú dôkaz, že vo vlastnostiach dokumentu niekto nezmazal svoje meno a bol z Úradu vlády, tak to môže byť pravda, ale neviem, na základe akého dôkazu toto tvrdia,“ hovorí Baránek.

3. Fico prostredníctvom svojich poradcov na Úrade vlády hádže špinu na SNS, hoci aj za aktuálnu kauzu eurofondov v školstve sú vinní ľudia zo Smeru, a nie SNS.

„Je to pomýlené tvrdenie. Fico síce má poradcov rektorov, ale oni by sa k eurofondom ozvali, aj keby neboli poradcami. Minister školstva Plavčan to však katastrofálne odkomunikoval a to je maslo na jeho hlave,“ tvrdí Baránek.

4. Koaličná dohoda hovorí o rozdelení postov v štátnej sfére v regiónoch. Smer odmieta SNS uvoľniť posty, aby si tam dosadila vlastných ľudí.

„Dali nám týmto najavo, že to celé treba odpolitizovať. Som náchylný tomu veriť, ale čo nám SNS týmto chcela povedať? Že oni sú „pažraví“ a nedajú nám kus koláča? Týmto sa nemá vôbec argumentovať na verejnosti,“ reaguje Baránek.

5. Materiály idú do vlády bez toho, aby boli predrokované a dohodnuté v rámci koaličnej trojky.

„Neviem sa k tomu vyjadriť, ale ak to tak je, tak je to problém,“ myslí si politológ Baránek.

Hľadajú vinníka: Vládna kríza vznikla pre list rektorov

Šéf Mosta Béla Bugár (59) po stretnutí koaličnej trojky vyhlásil, že spor vznikol na základe jedného listu. Na mysli mal zrejme  dokument od rektorov vysokých škôl, ktorý rozpútal škandál na ministerstve školstva s prideľovaním  eurofondov za 600 miliónov eur. O podrobnostiach Dankovho nečakaného kroku sa rozhovoril podpredseda národniarov Jaroslav Paška (63). Čo ho tak vytočilo?

„Ten ‚spor‘ vznikol na základe jedného listu,“ vyhlásil Bugár na konci koaličnej rady. Pre kauzu okolo eurofondov chce teraz opozícia hlavu ministra školstva Petra Plavčana. Dankov podpredseda Jaroslav Paška vyhlásil, že list vznikol za dozoru Roberta Fica (52) a jeho ľudí. „Danko sa dozvedel, že nejaká časť Úradu vlády urobila úkony proti jeho osobe,“ povedal a Ficových poradcov obvinil z toho, že podsúvajú kompromitujúce materiály o SNS opozičnej strane OĽaNO," povedal Paška.

Do súčasnej situácie dostali koalíciu podľa neho kroky, ktoré pripravili na Úrade vlády. „Akýkoľvek materiál, keď sa vygeneruje niekde v Smere-SD, tak ide cez OĽaNO. Máme pocit, že tu je akýsi synchrón. Opakovane niekoľkokrát z Úradu vlády vzišli aktivity smerujúce k diskreditácii SNS. Pravdepodobne nevznikli náhodou,“ povedal Paška. „Najprv chcel Danko zvaliť vinu na opozíciu, potom na médiá a teraz ju hádže na poradcov,“ reagovala Veronika Remišová z OĽaNO, podľa ktorej sa Danko len snaží prekryť škandál s eurofondmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, rn, noe, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


New York, USA - June 17, 2019: Image of the front of the Lego store situated on the Rockefeller Plaza.
Foto
Nové modely stavebníc LEGO: Aha, čo si môžete poskladať! To musíte vyskúšať
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Rusko za všetko zaplatí, a to doslovne: USA sa o to môže postarať, tvrdí americký minister Blinken
Sexi atlétka dráždi fanúšikov: Postup na olympiádu oslávila v bikinách!
Vlajka Maďarska (ilustračná fotografia).
EÚ odklepla nový migračný pakt: Maďarsko sa búri! Škodlivé a nerozumné... tvrdia
(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?