Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2017 12:55 | Správy | Servis | Cestovanie

Návrat zimy spôsobil poriadne patálie: 7 rád pre vodičov, ktorí už obuli letné gumy

Prekvapil vás náhly návrat zimy? Máte už na aute letné pneumatiky? Čo robiť, vám poradí šéfredaktor časopisu Auto Bild Ľuboš Kamenistý.

1. Predvídajte dianie na ceste

Ak máte letné pneumatiky a ocitli ste sa na úseku, ktorý je pokrytý snehom a ľadom, maximálne zbystrite pozornosť. Snažte sa čo najpozornejšie všímať dianie na vozovke, aby ste na čokoľvek nečakané, a je jedno, či ide o nehodu vo vašom okolí, alebo zmenu dopravného značenia, mohli reagovať v predstihu.

2. Dodržujte odstup od ostatných

Žiadne lepenie sa na auto pred vami, ani žiadne iné rizikové manévre! Vaše letné pneumatiky sú totiž vyrobené z tvrdších zmesí a nemajú dezén s lamelami, takže ich trakcia je na snehu oveľa horšia ako pri zimných gumách. Základným pravidlom jazdy s nevhodným obutím je udržovať si dostatočný odstup od vozidla pred vami.

 

3. Výrazne spomaľte rýchlosť

Letné pneumatiky majú na snehu brzdnú dráhu dlhšiu minimálne o 20 %. Ak začnete brzdiť pri rýchlosti 50 km/h, zatiaľ čo na zimných gumách už stojíte, na letných vaše auto preletí ešte 8 až 10 metrov. Ak ste zvyknutí daný úsek prechádzať 80-kou, na snehu a ľade uberte na 50 km/h.

4. Brzdite plynulo

Nezrýchľujte agresívne, pohybujte sa plynulo a rovnako i brzdite. Brzdením v poslednej chvíli riskujete nielen to, že narazíte, ale vytvárate aj riziko za sebou. Pri mimoriadne prudkom dupaní na brzdový pedál riskujete aj zablokovanie kolies, čo na snehu takmer vždy znamená šmyk a u neskúsených vodičov často aj úplnú stratu kontroly nad autom.

5. Pred zákrutou uberte

Rizikovými úsekmi pre vozidlá s letnými pneumatikami na snehu bývajú najmä zákruty a zjazdy z kopcov. Auto má totiž klamlivo trakciu, ale okamžite ju stráca v momente, keď zošliapnete brzdu. Prejaví sa hmotnosť auta, s ktorou si nevhodné pneumatiky nevedia poradiť. Pred zákrutami a pri zjazde výrazne pribrzdite, a to aj motorom.

6. Rozbehnite sa na vyšší stupeň

S letnými pneumatikami na snehu môže byť komplikované vôbec auto rozbehnúť, kolesá sa vám môžu na klzkom podklade pretáčať. Odporúčame rozjazd na vyšší prevodový stupeň, napríklad na dvojku. Krútiaci moment sa na kolesá spojené s motorom dostáva plynulejšie a rozbeh bude ľahší. Vyžaduje si to len opatrnejšie narábanie so spojkou a plynom.

7. V núdzi využite sneh

Ak vidíte, že kolízia je neodvratná a vám sa nepodarí ubrzdiť auto klasickým spôsobom, skúste využiť snehovú pokrývku. Naveďte vozidlo kolesami do úseku, kde je sneh hlbší (napríklad krajnica vozovky). Auto spomalí, vo väčšom záveji môže zastaviť úplne. Snehový závej karosérii auta iste ublíži menej ako čelný stret s iným autom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, --red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Vandali vyčíňali na detskom ihrisku: Strašné, čo tam urobili! Mesto po nich pátra
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
The New York City Pride Parade celebrating all lifestyle choices. Flags at the parade. The parade route was lined with tens-of thousands of spectators supporting the event.
Veľká vec u našich susedov: Ústavný súd rozhodol! Týka sa to zmeny pohlavia
HC Slovan chce prebrať slovenský gigant: Začne nová éra belasých?
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Smrť za internetové príspevky! Súdy odsúdili muža: Strašné, čo sa v krajine deje
Aký prípravok na čistenie karosérie je najlepší?
Veľký test autošampónov: TENTO je najlepší, no aj lacnejší spraví divy
Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Štefan Harabin.
Prezidentskí kandidáti zverejnili výdavky na kampaň: Kto minul najviac a kto naopak ani cent?!
Vznik ministerstva športu Keketi obhajuje.
Keketi zhodnotil fungovanie ministerstva športu: Tieto aktivity považuje za najdôležitejšie
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina a Rusko na seba ukazujú prstom: Kto používa vo vojne chemické zbrane?!
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Poľskou vládou otriasol škandál: Našlo sa podozrivé zariadenie! Aké malo funkcie?
Ilustračné foto
Dráma v Humennom: Muž napadol staršiu ženu! Neuveríte, ako zareagovala
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Francúzsko sa búri: Vážne obvinenia voči Rusku! O TOTO sa má snažiť