Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2017 17:24 | Správy | Politika

Je to definitívne! Obchody budú počas sviatkov zatvorené a plastové tašky spoplatnia

Obchody na Slovensku budú od júna tohto roka zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja ako doteraz.

Počíta s tým novela Zákonníka práce, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Celkovo mali doteraz zamestnanci v maloobchode voľno 3,5 dňa. Počet týchto dní sa po novom výrazne rozšíri. "V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác," zdôvodnili predkladatelia návrhu.

Týmito dňami budú: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12. hodine, 25. december a 26. december. Výnimku budú mať len tie prevádzky, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potrieb obyvateľstva a sú vymedzené v zákone.

Plastové tašky spoplatnia

Spotreba plastových tašiek sa má znížiť. Počíta s tým vládna novela zákona o odpadoch, ktorá prináša ich spoplatnenie. Právnu normu odobril prezident SR Andrej Kiska. Ešte pred podpisom ju v parlamente schválili poslanci. Obchodníci tak od roku 2018 nebudú môcť dávať tašky k nákupom zadarmo a zároveň budú musieť viesť aj evidenciu.

 

Povinnosť znížiť spotrebu igelitových tašiek vyplýva Slovensku z európskej smernice. Tá ukladá členským štátom povinnosť vybrať si medzi dvoma opatreniami. Buď prijať také, aby ročná miera spotreby neprekročila v priemere 90 ľahkých plastových tašiek na osobu do konca roku 2019, a nie viac ako 40 do roku 2025, alebo do konca roka 2018 zabezpečiť, že sa nebudú poskytovať k nákupom zadarmo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke lietadlo Boeing 777-300ER spoločnosti Singapore Airlines po núdzovom pristátí na medzinárodnom letisku Suvarnabhumi v Bangkoku 21. mája 2024.
Horor na palube lietadla: Turbulencie zabíjali! Obeťou je 73-ročný muž
Ilustračná snímka
FotoVáš Tip
Jakubovi sa v rúre zrodilo hotové umelecké dielo: Jedlo ako obraz?! Slováci jasajú, TOTO by vám bolo aj ľúto zjesť
Flag of Israel on the tank
Zarážajúci krok izraelskej vlády: Toto pobúri svet! Je to normálne?
Foto
Česká oštepárka má pikantnú prípravu na OH: Nafotila sexi fotky
 Vodiča motocykla prekročil maximálne povolenú rýchlosť.
Motocyklista mal naponáhlo! Cez obec prefrčal ako namydlený blesk: Unikol aj mužom zákona?
Láska: Bez herectva by bol jej život pustý
Foto
Tormovej vyrazilo dych, čo jej prišlo od NEZNÁMEJ osoby: Obsah LISTU musela zverejniť!
(ilustračné foto)
Prekvapenie na Ukrajine: O prijatie do armády žiadajú tisíce väzňov!
Lotyšsko - USA ONLINE: Pomôžu Američania Slovákom do štvrťfinále?
 K stretu medzi autom Škoda Fabia a Mercedes došlo v križovatke na ceste I/63 na odbočke Kráľovičove Kračany na Jastrabie Kračany.
AktualizovanéFoto
Tragická nehoda v Trnavskom kraji: Smrť a vážne zranenia! O toto prosí polícia
22-ročná Lizzy High zo severného Londýna je odborníčka na fitnes.
Foto
Fitneska sa podelila o jednoduchý spôsob ako schudnúť a nabrať svaly! Výsledky sú neuveriteľné
(ilustračné foto)
Vodič spôsobil peklo! Uvoľnil ručnú brzdu, minibus plný ľudí spadol do rieky: Hlásia množstvo mŕtvych
Female hands stitching white fabric on modern sewing machine at workplace in atelier. Women's hands sew pieces of fabric on a sewing machine close-up. Handmade, hobby, small business concept
Do Revúckeho okresu mieri nový investor: Pre koho sa črtajú pracovné príležitosti?