Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2017 13:30 | Správy | Kultúra

Odišla veľká literárna osobnosť: V Kanade zomrela známa slovenská spisovateľka

Exilová slovenská spisovateľka, prozaička, autorka kníh pre deti a mládež a publicistka Jaroslava Blažková, ktorú prezývali aj slovenská Saganová, zomrela v pondelok 20. februára vo veku 83 rokov v Kanade.

TASR jej úmrtie potvrdilo Literárne informačné centrum v Bratislave. Jaroslava Blažková sa narodila 15. novembra 1933 v českom Velkom Meziříčí. Detstvo prežila striedavo v Česku a na Slovensku. Začala študovať na gymnáziu v Prahe, štúdiá však dokončila na Dievčenskom gymnáziu v Bratislave. Od roku 1950 pracovala v Československom rozhlase v Bratislave a súčasne študovala na bratislavskej Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK). Od roku 1954 bola redaktorkou denníka Smena. V roku 1956 ju z politických dôvodov z redakcie prepustili. Zamestnanie našla v Záhradníckych a rekreačných službách mesta Bratislavy. V tom období nemohla ani publikovať, ale po roku 1958, keď nastalo politické uvoľnenie, sa začala živiť ako novinárka a spisovateľka v umeleckom povolaní.

V roku 1968 emigrovala do Kanady a usadila sa v Toronte. V roku 1971 ju vylúčili zo Zväzu slovenských spisovateľov, jej knihy sa prestali vydávať a normalizačná kritika vyradila jej meno a dielo zo slovenskej literatúry. V Kanade autorsky spolupracovala s viacerými divadelnými skupinami, v roku 1975 pôsobila v slovenskom vysielaní Medzinárodnej rozhlasovej kanadskej služby CBC v Montreale a od roku 1976 redigovala v Toronte krajanský časopis Čechov a Slovákov Nový domov. V rokoch 1978–1989 pracovala pre známe exilové nakladateľstvo Josefa Škvoreckého 68 Publishers. V roku 1988 sa presťahovala z Toronta do univerzitného mestečka Guelph v kanadskej provincii Ontario.

Do modernej slovenskej prózy sa vrátila v 90. rokoch 20. storočia reedíciami svojich detských kníh, výberom z poviedkovej tvorby zo 60. rokov minulého storočia a poviedkami, ktoré vznikli v období 70. až 90. rokov 20. storočia v Kanade. Sú to príbehy o ženách, tematicky zväčša zakotvené už v kanadskej (americkej) realite, ale svojím životným a citovým zázemím sú ich hrdinky spojené so svetom, v ktorom sa formovalo ich vnímanie života. Medzi jej najznámejšie diela patria: Nylonový mesiac (1961), Jahniatko a grandi (1964), ...ako z gratulačnej karty (1997, výber z próz), Svadba v Káne Galilejskej (2001), Happyendy (2005). Novela Nylonový mesiac sa stala predlohou rovnomenného filmu z roku 1965 režiséra Eduarda Grečnera.

Otvoriť galériu

Pre deti a mládež napísala Tóno, ja a mravce (1961), Ostrov kapitána Hašašara (1962), Ohňostroj pre deduška (1962), Daduška a Jarabáč (1965), Ako si mačky kúpili televízor (1967), Môj skvelý brat Robinzon (1968), Rozprávky z červenej ponožky (1969), Minka a Pyžamka (2003), Traja nebojsovia a duch Miguel (2003). 

Tvorbu Blažkovej ocenili vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ za najlepšiu prózu roka - za novelu Nylonový mesiac v roku 1961. Cenu Fraňa Kráľa za najlepšiu prózu pre mládež za knihu Ohňostroj pre deduška získala v roku 1963, v roku 1964 získala Cenu Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) – čestný diplom Hansa Christiana Andersena za knihu Ohňostroj pre deduška. Dvakrát dostala Cenu vydavateľstva Mladé letá. Prvý raz za najlepšiu prózu roka Môj skvelý brat Robinzon v roku 1968 a potom za jazykové majstrovstvo v literatúre pre deti za knihu Rozprávky z červenej ponožky v roku 1969. Túto cenu udelili po prvý raz, knihu vzápätí zošrotovali. Za celoživotnú tvorbu pre deti udelili Jaroslave Blažkovej v roku 1999 Cenu Bibiany Trojruža.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO