Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2017 16:16 | Správy | Domáce správy

Taliansko je po zemetrasení v šoku: Za všetko hovoria slová Slovenky

Situácia na mnohých miestach stredného Talianska, ktoré minulý týždeň postihli otrasy zeme, čoho dôsledkom bolo aj zasypanie horského hotela Rigopiano lavínou, je stále znepokojujúca a plná napätia.

Podľa miestnej obyvateľky pochádzajúcej zo Slovenska Marty M. Janyškovej bola v epicentre vyhlásená červená zóna a viaceré mestá v oblasti boli vyľudnené, napr. Accumoli, Castelluccio, Arquata del Tronta, Amatrice, Visso, Ussita, Castelsantangelo sul Nera, Capitignano či Montereale. "K mestečku Norcia, kde minulý týždeň pricestoval kontajner s humanitárnou pomocou zo Slovenska, je prístupná len jedna cesta. Každý prístupový vchod z hlavnej cesty, ako napr. zo štátnej cesty Salaria, je nielenže neupravený, zasypaný niekde i dvojmetrovou prikrývkou snehu, ale od hlavnej cesty je 24 hodín strážený vojskom," opisuje situáciu Janyšková s tým, že niektoré obce, ako Pescara del Tronto, boli po zemetrasení "totálne zmetené" z povrchu zeme.

Najviac zasiahnuté sú podľa jej informácií štyri talianske regióny, a to Abruzzo, Marche, Lazio a Umbria. Najhoršie je na tom provincia Teramo v regióne Abruzzo, kde ešte v pondelok (23.1.) bolo okolo 6000 ľudí. V niektorých horských oblastiach v provincii L'Aquila, v mestečkách ako Castelli, Isola del Gran Sasso d'Italia či Campotosto sa ešte aj dnes nachádzajú obydlia, v ktorých sa pre sneh nedajú údajne otvoriť ani vchodové dvere.

Otvoriť galériu
Po luxusnom hoteli Rigopiano niet ani stopy.
Zdroj: tasr, čtk, reuers, hotel rigopiano

Okrem snehu však niektoré oblasti ohrozovali podľa Slovenky aj povodne, napr. po delte rieky Pescara prameniacej pri obci Montereale, v jednom z epicentier zemetrasenia. V súvislosti s topiacim sa snehom a množstvom vody začali podľa Janyškovej pomaly vypúšťať priehradu pri jazere Campotosto, v provincii Aquila, nachádzajúce sa medzi mestami Campotosto, Capitignano a L'Aquila. "Najväčšie umelé jazero v Abruzzo spolu s troma priehradami vzniklo v tridsiatych rokoch a vtedy nikto zo staviteľov nevedel, že sa stavia priamo na aktívnej tektonickej doske, ktorá je zodpovedná za naše zemetrasenia," približuje Slovenka.

 

Najhoršie celú situáciu zvládajú a vnímajú predovšetkým starší a bezvládni ľudia, keďže Taliansko je známe pre svoju "longevita", 80 percent populácie apeninských obcí tvoria práve títo obyvatelia, ktorí potrebujú lieky či dialýzu, alebo majú ťažkosti s komunikáciou. "V provincii Teramo pri obci Giulianova, kde sú niektoré obydlia už vyše týždňa odrezané od civilizácie a elektriny a cesty zasypané troma metrami snehu, sme mali možnosť pozorovať, ako niektorí obyvatelia volajú o pomoc s obyčajnou baterkou, keď počuli nad strechou domu lietať helikoptéru štátnej polície," opisuje Janyšková. Akonáhle je totiž pre políciu možné, krúži nad pohorím a dolinami Apenín, hľadá okrem iného rôzne signály o pomoc a ak vrtuľník nemôže pristáť, vyhadzujú škatule s jedlom a pitnou vodou. Okrem jedla a vody či elektriny je problém aj s liekmi, benzínom či naftou. Podľa Janyškovej si tu však ľudia neustále vzájomne pomáhajú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Na verejnosti sa stal terčom útoku ďalší politik: Udieranie do hlavy a krku ťažkým predmetom?!
Foto
Šatan prehovoril o nominácii: Najťažšie rozhodnutie v repre! Kto ide na MS?
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Svitla nová nádej pre Pásmo Gazy? Hamas dorazil do Káhiry na rokovania o prímerí!
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Zlom v Trumpovej kauze prechovávania tajných dokumentov: Sudkyňa stiahla ruku! Celý proces je v ohrození
Kráľ Karol III. a princ Harry
Veľký zvrat v kráľovskej rodine: Harry sa s chorým otcom Karolom III. nestretne!
Foto
Hudáček o svojich problémoch: Kvôli TOMUTO som nechcel ísť na MS!
Z mladej ženy sa stala vdova len 34 hodín po sobáši.
Foto
Laura si vzala svoju životnú lásku († 25) v nemocnici: Vdovou po 34 hodinách!
(ilustračné foto)
Máte problémy so spánkom? Všetko môže zmeniť táto vec! Riešte to skôr, ako bude neskoro
(ilustračné foto)
Viete, ako správne vykať? Po tomto návode sa už nepomýlite: Dobre čítajte!
Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
(ilustračné foto).
Rusi sa obuli do americkej mimovládnej organizácie: Vyhlásili ju za neželateľnú, čo im prekáža?
water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej