Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2017 18:05 | Správy | Zahraničné správy

Nové správy o silvestrovskom útoku v Turecku: Krvavú streľbu odsúdili Merkelová, Putin aj pápež

Turecký premiér Binali Yildirim poprel správy, podľa ktorých bol útočník v istanbulskom nočnom klube oblečený v kostýme Santa Clausa.

Tieto správy sú falošné, povedal v nedeľu v Istanbule po návšteve zranených v nemocnici. "Vieme o ozbrojenom teroristovi," povedal. Turecké orgány pracujú nepretržite na odhalení totožnosti útočníka, po ktorom prebieha rozsiahle pátranie, pokračoval. Podľa jeho slov útočník mohol nechať strelnú zbraň v klube a ujsť "využívajúc chaos", ktorý tam vznikol. "Teror nás nesmie zastrašiť, nesmie zničiť naše bratské vzťahy, našu blízkosť alebo našu jednotu," dodal. Minister zdravotníctva Recep Akdag povedal, že štyria z približne 60 zranených sú "v kritickom stave" a že aj medzi zranenými je niekoľko cudzincov.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu medzičasom znížil na 15 počet cudzincov zabitých v prvých minútach 1. januára po silvestrovskej polnoci. Povedal tiež, že doteraz bolo identifikovaných päť tureckých obetí, pričom traja či štyria z nich pracovali ako zamestnanci uvedeného klubu. "Bola to masakra, naozaj neľudská zúrivosť," citovala ho tlačová agentúra DPA. Podľa ministra predpokladajú, že útočník opustil klub v "inom oblečení" než v akom doň prišiel. Minister tiež vyjadril domnienku, že útočník bol sám, bez pomocníkov.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Medzi 39 zabitými pri útoku sú piati občania Saudskej Arábie a najmenej 10 ich bolo zranených, informoval dnes saudský konzulát v Istanbule. Indická ministerka zahraničných vecí Sušma Svarádžová potvrdila, že medzi obeťami sú dvaja občania Indie a izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že zabitá bola 18-ročná Izraelčanka. Dve obete pochádzali z Tunisu a ďalšie podľa tureckých médií z Maroka, Libanonu a Líbye.

 

Súkromná tlačová agentúra Dogan uvádza, že medzi obeťami sú dvaja Indovia, dvaja Tunisania a po jednej obeti z Kanady, Sýrie, Izraela, Libanonu a Belgicka. Ďalej medzi nimi sú najmenej siedmi občania Saudskej Arábie a štyria Iračania. Turecko to zatiaľ nepotvrdilo.

Útok v Istanbule odsúdili Merkelová, Putin i pápež

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a ďalší svetoví politici a predstavitelia odsúdili teroristický útok na nočný klub v Istanbule, pri ktorom v noci zo soboty na nedeľu zahynulo najmenej 39 ľudí a 69 utrpelo zranenia.

Medzi zabitými je podľa aktualizovaných správ 15 cudzincov. Slovenský rezort diplomacie zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi nimi boli aj Slováci. Jednu obeť zatiaľ potvrdil Izrael.  "Teroristi podnikli neľudský a ľstivý útok na ľudí, ktorí chceli spoločne oslavovať príchod Nového roka," uviedla vo vyhlásení kancelárka Merkelová, ktorá súčasne vyjadrila spoluúčasť s obeťami a pozostalými.

Nemecký minister obrany Frank-Walter Steinmeier okrem toho ubezpečil, že Nemecko v týchto ťažkých chvíľach pevne stojí za Tureckom. Ruský prezident zaslal kondolenčný telegram tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a istanbulský útok označil za cynický zločin na nevinných ľuďoch.  "Teroristi neuznávajú naše mravné hodnoty. Našou spoločnou povinnosťou je voči nim bojovať," zdôraznil Putin.

Pápež František venoval pamiatke obetí istanbulského útoku dnešnú novoročnú omšu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. "Žiaľ, násilie opäť udrelo počas tejto noci želaní a nádejí," povedal František. Súčasne uistil, že sa bude modliť za rodiny obetí i za celý turecký národ.

 Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sa opäť dokázalo, že najväčšou hrozbou pre súčasný svet je terorizmus páchaný radikálnymi islamistami. Medzinárodné spoločenstvo by podľa neho malo tejto hrozbe čeliť spoločne. Samotný turecký prezident na útok v Istanbule reagoval vyhlásením, že jeho vláda bude naďalej neľútostne bojovať proti terorizmu. "Turecko je plne odhodlané urobiť všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti a pokoja svojich občanov," vyhlásil Erdogan.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?