Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2016 20:56 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Teror na vianočných trhoch v Berlíne: Prvá fotka poľského kamionistu! Lukáš po sebe zanechal manželku a syna!

Do davu ľudí na vianočnom trhu v centrálnej berlínskej štvrti Charlottenburg v pondelok večer vrazil nákladný automobil.

Nachádzali ste sa vy alebo vaši známi na mieste tragédie? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk


 

Fotogaléria
23
fotiek v galérii

Podľa nemeckých médií je na mieste dvanásť mŕtvych a 48 zranených. Podľa hovorcu polície, ktorého citovala agentúra DPA, išlo zrejme o útok.

Incident sa odohral okolo 20:00 na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz neďaleko symbolu západnej časti Berlína, Pamätného kostola cisára Wilhelma. Nákladné vozidlo vošlo podľa denníka Berliner Zeitung cez chodník na trh, kde sa zastavilo tesne pred vianočným stromom. Okolie miesta nešťastia polícia hermeticky uzavrela.

Čo vieme o útoku?

  • v pondelok po 20-tej hodine vrazil do davu ľudí na vianočných trhoch v Berlíne kamión
  • zomrelo 12 ľudí, 48 sa zranilo
  • v kamióne boli dve osoby - poľský kamionista a muž, ktorý auto smrti šoféroval
  • poľského kamionistu mal s autom uniesť a zabiť
  • polícia zadržala 23-ročného Pakistanca, ktorý prišiel do Nemecka ako utečenec cez Balkánsku trasu
  • nemecká polícia pripustila, že nie je isté, či je útočníkom zadržaný Pakistanec
  • útočník môže byť stále na slobode a ozbrojený

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Útok v Berlíne
13:36

Online prenos sa končí. Viac informácií o útoku v Berlíne sa dočítate v spravodajstve čas.sk. Ďakujeme Vám za pozornosť.

13:26

Polícia zadržala nesprávneho muža! Túto informáciu priniesol denník die Welt. Podľa bezpečnostných zdrojov Pakistanec nie je útočníkom, muž, ktorý zabil 12 ľudí je na slobode a ozbrojený. 

12:56

"O 15.45 h na záznamoch GPS vidno pohyb kamiónu, akoby sa ho niekto učil šoférovať. Naštartovanie motora, vypnutie, jazda vpred, potom cúvanie. Skúsený šofér by to nerobil," uviedol majiteľ prepravnej firmy, ktorému patril kamión, Ariel Žurawski.

Podľa jeho slov sa vďaka GPS v kamióne a aktualizácii jeho údajov každých desať minút podarilo zrekonštruovať celú trasu auta odvtedy, ako sa ho zmocnil páchateľ útoku.

Žurawski tiež uviedol, že to bol on, kto potvrdil identitu zavraždeného Poliaka. "Fotografie boli také drastické, že jeho manželke ich neukázali," dodal.

Poľská premiérka Beata Szydlová dnes vo Varšave potvrdila, že prvou obeťou útoku v Berlíne bol poľský občan. Útok na vianočnom trhu v Berlíne "nám musí pripomenúť, že Európa musí byť jednotná v boji proti terorizmu a že Európa musí prijímať účinné opatrenia na ochranu svojich občanov".

Podľa nemeckých zdrojov poľský vodič zomrel na následky strelného zranenia. "Medzi obeťami je jedna osoba, ktorá bola zastrelená," uviedol hovorca člena vlády spolkovej krajiny Brandenbursko Karla-Heinza Schrötera.

12:42

Fakt.pl píše, že kamionista Lukáš bol ženatý, mal 17-ročného syna. Žil v malej dedine. Podľa bratranca to bol tichý, milý človek vyhýbal konfliktom. Keď prišiel z Talianska do Berlína, zaparkoval svoje vozidlo v lokalite na Friedrich-Krauze-Ufer. Lukáš sa mal sťažovať šéfovi, že musí čakať na vykládku, potom išiel jesť kebab. Od 16:00 s ním stratili kontakt. Manželka sa mu snažila dovolať, no márne. Po hroznej správe sa psychicky zrútila a nedokázala identifikovať jeho telo, urobili tak jeho príbuzní.

12:32

Podľa poľského spravodajského portálu fakt.pl, Poliaka, ktorý bol v kamióne spolu s podozrivým, identifikovali ako 37-ročného Lukáša. On však nemal mať podiel na útoku. Ako informuje fakt. pl, bol obeťou. Podozrivý ho mal uniesť aj s kamiónom a napokon zabiť. 

Ariel Żurawski, majiteľ špeditérskej firmy, ktorej kamión patril a bratranec Lukáša tvrdí, že zaňho môže dať ruku do ohňa. Podľa jeho slov bol slušný a spoľahlivý. Ako kamionista pracoval 12 rokov. 

12:20

Video zachytáva prevoz zadržaného Pakistanca, ktorý je podzrivý z teroristického útoku na vianočných trhoch. 

12:15

Pri útoku sa zranil aj občan Izraela, oznámil na Twitteri hovorca izraelského ministra zahraničia Emmanuel Nahshon. 

12:11

Zadržaný 23-ročný Pakistanec počas výsluchu popiera svoju vinu na útoku v Berlíne, informuje agentúra DPA. 

12:06

Po útoku v nemeckej metropole Berlíne aj slovenská tajná služba spoločne s inými slovenskými bezpečnostnými zložkami spustila štandardné bezpečnostné opatrenia reagujúce na podobné krajné situácie. TASR to v utorok uviedol hovorca Slovenskej informačnej služby (SIS) Branislav Zvara.

"Už bezprostredne po prvých informáciách o možnom teroristickom útoku na vianočné trhy v Berlíne a konzultáciách predsedu vlády SR, ministra vnútra SR a riaditeľa SIS boli spravodajskou službou a ďalšími bezpečnostnými zložkami spustené štandardné bezpečnostné opatrenia reagujúce na podobné krajné situácie," povedal Zvara.

12:05

Pozostalí a ostatní ľudia, ktorí videli na vlastné oči hrôzu v Berlíne sú v rukách psychológov. 

11:34

"Bolo by veľmi ťažké uniesť fakt, keby bol útočníkom utečenec," uviedla kancelárka Angela Merkelová pred médiami v reakcii na útok na berlínskych vianočných trhoch. 

11:04

V Pamätnom kostole cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz, neďaleko ktorého došlo k útoku, zrušila svoje vianočné vystúpenie nemecká šlágrová speváčka Vicky Leandros. Koncert sa mal konať v utorok večer.

10:58

Ako informuje Bild, na námestí Alexanderplatz v Berlíne v utorok zavreli vianočný trh krátko po jeho otvorení. 

10:48

Zdrvujúci pohľad na miesto, ktoré ešte v pondelok sršalo vianočnou atmosférou a radosťou. Na fotke oblek forenzného vyšetrovateľa hodený na vianočnom stromčeku, do ktorého narazil kamión smrti. 

10:38

Mŕtvy poľský 37-ročný vodič, ktorého telo sa našlo v kamióne na vianočných trhoch v Berlíne, zahynul poľa informácií poľskej televízie TVN24 na následky bodných rán.

Bratranec poľského vodiča Ariel Žurawski pre TVN24 povedal, že vozidlo uniesli, keď smerovalo s nákladom oceľových nosníkov z Talianska do Berlína. Kamión musel podľa neho pre oneskorenie v doručení dodávky parkovať v Berlíne do utorka. Napísala to webová stránka britskej stanice BBC.

Žurawski, ktorý bol zároveň majiteľom tohto kamiónu, potvrdil, že vodič bol nezvestný od pondelka 16.00 h. "Je to môj bratranec. Poznal som ho od detstva. Môžem za neho ručiť," povedal.

10:32

Podozrivý muž, ktorý mal v pondelok večer zámerne vojsť s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v Berlíne, mohol prísť do Nemecka tzv. balkánskou migračnou trasou. Uviedli to v utorok nemecké bezpečnostné zdroje.

Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky SEK v utorok ráno prehľadali hangáre na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. V jeho areáli sa nachádza najväčší tábor pre utečencov v Berlíne. Podozrivý totiž zrejme býval v niektorom z berlínskych utečeneckých táborov.

Polícia vypočula štyroch mladíkov z hangára č. 6, nikoho však nezadržala, povedal hovorca úradu pre utečenecké záležitosti Sascha Langenbach. Na operácii, ktorá sa začala o 03.00 h nadránom, sa zúčastnilo približne 250 policajtov. Počet nasadených príslušníkov následne znížili. Operácia mala pokojný priebeh. Zásah sa skončil približne o 08.00 h.

10:20

Brandernburský minister vnútra uviedol, že medzi obeťami je aj jeden človek, ktorý zomrel na následky postrelenia. "Pravdepodobne ide o poľského vodiča kamiónu, ktorý nebol útočníkom, ale obeťou," uviedol Karl-Heinz Schröter. 

10:15

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je šokovaný z útoku na vianočné trhy v Berlíne. ,,Je to veľmi smutná správa pre nás všetkých," napísal Fico v sústrastnom telegrame nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Pozostalým obetí tragédie aj Merkelovej vyjadril Fico úprimnú sústrasť v mene celej vlády. Zraneným zaželal čo najrýchlejšie uzdravenie.

10:03

Kancelárka Angela Merkelová sa k útoku vyjadrí o 11:00.

09:58
09:57

Predné sklo auta smrti je úplne rozbité. 

09:57
09:57
09:56
09:56

Berlín sa prebudil do smutného rána.

09:47

Posilní útok nemeckú krajnú pravicu?

Vianočný atentát v Berlíne posilní aj pravicové politické sily v Nemecku, ktoré kritizujú kancelárku Angelu Merkelovú za jej nezodpovednú politiku voči migrantom. Domnieva sa predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) a bývalý šéf rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

"Na rozdiel od opatrne zdržanlivých nemeckých politikov i vysokých policajných funkcionárov nič nám nebráni v tom, aby sme na základe dostupných faktov otvorene hodnotili niektoré okolnosti tragického útoku na vianočný trh v centre Berlína. Zastávam názor Donalda Trumpa, že "civilizovaný svet musí zmeniť svoje uvažovanie". Z tohto všeobecného konštatovania jednoznačne vyplýva, že do vojny s terorom islamistov musia byť nasadené všetky preventívne prostriedky. Analytici už skôr varovali, že vojenské porážky teroristov na Strednom východe budú viac orientovať útočníkov na územie Európy," pokračoval Cibula.

09:45

Polícia sa o unikajúcom podozrivom dozvedela od svedkov. Jeden očitý svedok po útoku Naveda B. v bezpečnom odstupe prenasledoval a po celý čas bol v telefonickom spojení s políciou, informuje Die Welt. "Vďaka pomoci tohto svedka, sme podozrivého dokázali dolapiť," uviedol policajný hovorca Winfrid Wenzel. 

09:41

Podozrivého z teroristického útoku už identifikovali. Ide o 23- ročného Pakistanca. Jeho meno je Naved B.

09:38

Európa musí držať spolu, musíme byť súdržní, povedal na margo útoku na berlínske vianočné trhy predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. "K tomu, čo sa stalo v Nemecku, je ťažko čokoľvek napísať. Je veľa otázok, málo odpovedí," napísal Danko na Facebooku.

09:08

Podľa informácií Bildu, podozrivého z teroristického útoku polícia previezla na generálnu prokuratúru v meste Karlsruhe. 

08:54

Spolkové štáty v Nemecku posilňujú bezpečnosť a zvyšujú počty policajtov na vianočných trhoch. 

08:43

Podľa informácií z bezpečnostných kruhov, ktoré prináša denník Bild, je podozzrivým z teroristického útoku iba 23-ročný Pakistanec

08:31

V Nemecku na dnes vyhlásili štátny smútok. "Je to na znak súcitu s obeťami násilného činu, ku ktorému došlo včera večer na vianočných trhoch v Berlíne," uviedlo spolkové ministerstvo. 

08:30

V súvislosti s drámou v Nemecku predseda vlády SR Robert Fico už komunikoval s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a riaditeľom SIS Antonom Šafárikom. Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú. Informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

08:16

Podľa informácií Die Welt, prislušníci špeciálneho komanda vtrhli do hangáru na letisku Tempelhof. Podľa informácií Bildu tam podozrivý z útoku bývať. 

08:12

Slovensko je tak ako iné štáty pripravené pomôcť Berlínu. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Samozrejme, ak by bola nejaká možnosť, každý si urobí svoje opatrenia smerom do vnútra vlastnej krajiny," uviedol Kaliňák. V úvodných hodinách sa "po takýchto útokoch" podľa Kaliňáka predovšetkým bezpečnostné zložky každej krajiny sústredia na zabezpečenie samotného miesta, záchranu ľudí a poskytnutie adekvátnej starostlivosti. "Robia všetko pre to, aby sa miera katastrofy nezhoršovala," dodal Kaliňák.

00:00

Slovensko je tak ako iné štáty pripravené pomôcť Berlínu. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). 

"Samozrejme, ak by bola nejaká možnosť, každý si urobí svoje opatrenia smerom do vnútra vlastnej krajiny," uviedol Kaliňák. V úvodných hodinách sa "po takýchto útokoch" podľa Kaliňáka predovšetkým bezpečnostné zložky každej krajiny sústredia na zabezpečenie samotného miesta, záchranu ľudí a poskytnutie adekvátnej starostlivosti. "Robia všetko pre to, aby sa miera katastrofy nezhoršovala," dodal Kaliňák.

08:05

Česká republika v reakcii na pravdepodobný teroristický útok v Berlíne posilnila s okamžitou platnosťou bezpečnostné opatrenia na miestach s vysokou koncentráciou osôb.

V pondelok v neskorých večerných hodinách o tom prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí informoval minister vnútra ČR Milan Chovanec, ktorý postup konzultoval s policajným prezidentom Tomášom Tuhým.

Podľa ministrových slov bude v uliciach českých miest najneskôr od utorkového rána viac policajtov, vyzbrojených aj dlhými zbraňami.

Podobné rozhodnutie učinil v utorok vo Viedni aj rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Policajná prítomnosť na verejných priestranstvách sa v zmysle jeho nariadenia zvýši.

08:04

Útok v Berlíne má tie isté znaky ako útok v vo francúzskom Nice. Takýchto útokov bude v Európe len pribúdať. Uviedol to v pondelok pre TASR bezpečnostný analytik a plukovník v zálohe Juraj Zábojník.

"Čo je najhoršie, že napríklad nedá sa nič robiť s touto situáciou... Je to najväčší level nebezpečenstva hrozieb. Teroristi nepoužívajú len nákladné vozy, používajú malé deti, sedem – desať ročné, dievčatká, teraz sme mali možnosť vidieť jeden chlapec sa chcel odpáliť – nešlo mu to, a čo je najhoršie teraz, ak si zoberieme prípad v Turecku, že ľudia, ktorí majú zabraňovať teroristickým útokom a chrániť politikov, tak s výhradou vykonajú útok a atentát, čiže je teraz tak stav už tak vážny, že je potrebné úplne zmeniť filozofiu politiky a európskych lídrov,"zdôraznil Zábojník.

07:57

Kamión smrti odťahujú z miesta tragédie. 

07:43

Tragédia v Berlíne z pondelkového večera vyvolala aj reakcie vysokých ústavných činiteľov Poľska a Holandska, ako aj ostré odsúdenie zo strany gréckeho ministerstva zahraničných vecí.

Poľský prezident Andrzej Duda prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval všetkých, ktorí tak môžu učiniť, aby sa modlili za uzdravenie zranených a duše zosnulých píšuc o tragédii v Berlíne.

Holandský premiér Mark Rutte na sociálnej sieti napísal, že jeho krajina smúti podobne ako Berlín nad mnohými vyhasnutými životmi a zranenými. "Myslíme na každého, kto dnes večer márne čaká na návrat milovanej osoby domov. V mene Holandska som svojej nemeckej kolegyni Angele Merkelovej vyjadril sústrasť a ponúkol pomoc, kde to len ide," uviedol ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách predseda holandskej vlády.

07:22

Nemeckí vyšetrovatelia pracujú s predpokladom, že páchateľ, ktorý v pondelok večer vošiel s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, tak urobil zámerne. Informovala o tom dnes ráno miestna polícia, ktorá zároveň vyslovila podozrenie, že išlo o teroristický útok.

07:16

Podľa informácií nemeckého denníka Bild pochádza útočník z Pakistanu. 31. decembra mal pricestovať do nemeckého Passau. Polícii bol známy pre menej závažné trestné činy. 

07:07
07:07
07:05
07:00

Ľudia na mieste tragédie zapaľujú sviečky a kladú kvety, aby si uctili obete krvavej drámy. 

06:59

Nákladné vozidlo patrilo poľskej špedičnej firme, ktorej majiteľom je Ariel Zurawski. Ten v rozhovore pre poľskú televíziu TVN 24 povedal, že vodiča kamióna poľskej príslušnosti nemohol zastihnúť už od 16:00. Vodič bol bratranec majiteľa a Zurawski by dal zaňho ruku do ohňa. Tvrdí, že to nebol žiadny atentátnik. Podľa polície muž, ktorého našli v kamióne mŕtveho, nešoféroval auto v čase, keď vrazilo do davu. 

06:27

Bild informuje, že podľa neoficiálnych zdrojov z bezpečnostných kruhov má byť zadržaný muž z kamióna afganskej alebo pakistanskej príslušnosti a do Európy mal prísť vo februári ako utečenec. Počas cesty si mal meniť svoje meno. 

06:25

Ako informuje nemecký denník Bild, útočníkom má byť podľa policajných zdrojov muž s kriminálnou minulosťou. 

02:46

Polícia potrvdila, že mŕtvy muž, ktorý sa nachádzal v kabíne kamiónu, bol poľskej príslušnosti.

02:43

Na mieste sa nachádzajú forenzní vyšetrovatelia, ktorí zaisťujú stopy.

02:12

Na hľadanie nezvestných ľudí poskytla polícia ďalšie číslo: 0331 505950

02:05

Berlínska polícia potvrdila, že počet obetí stúpol na 12, pričom hospitalizovaných je ďalších 48.

02:02

Policajti na mieste kvôli bezpečnosti hliadkujú.

02:01

Takto vyzerá kamión, ktorý vbehol na preplnené vianočné trhy.

02:00

Vianočný trh po útoku relatívne stíchol, hoci po meste sa stále ozývajú sirény.

01:42

V reakcii na pravdepodobný teroristický útok zvýšil rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka prítomnosť policajtov na verejných priestranstvách.

01:31

Hovorca Berlínskej polície potvrdil, že podozrivý bol zadržaný. „Mali sme opis vodiča na úteku. Momentálne je vyšetrovaný, či kamión skutočne šoféroval,“ vyjadril sa.

01:22

Priebeh záchranných prác po útoku na vianočný trh.

01:20

Polícia prosí ľudí, ktorí majú nejaké fotografie alebo videá týkajúce sa miesta činu, aby ho pridali na nimi vytvorenú stránku: https://www.bka-hinweisportal.de/ .

01:17

Poľská spoločnosť, ktorá vlastní kamión uviedla, že jej vodič je nezvestný. Vedúci dopravy Lukasz Wasik oznámil tlačovej agentúre AFP, že vodič má 37 rokov a mal dopraviť oceľ Thyssen z Talianska do Berlína.

01:08

Toto je cesta, akú si kamión razil vianočným trhom.

01:04

Internetové vydanie denníka Der Tagesspiegel informovalo, že zadržaný podozrivý je polícii známy pre menšie kriminálne delikty, nie však v súvislosti s teroristickými aktivitami.

00:50

Sústrasť s obeťami teroristického útoku v Berlíne a ochotu pomôcť vyjadrili aj predstavitelia európskych inštitúcií. 

"Ja aj celá Európska komisia súcitíme s rodinami a blízkymi obetí a zranených v Berlíne. Správa z Nemecka nás šokovala, pretože na vianočné trhy chodia ľudia oslavovať blížiace sa sviatky a spája ich tam pokoj a mier," uviedol na Twitteri Jean-Claude Juncker.

00:40

Ministerstvo zahraničných vecí uvidelo, že je predčasné hovoriť o tom, či medzi obeťami drámy v Berlíne sú aj Slováci.

00:34

Záchranárske práce sa skončili. Podľa polície do nemocnice previezli 45 ľudí, z ktorých časť je zranených ťažko a počet mŕtvych je stále 9.

00:31

Neznámy predmet na ulici Rankestraße, ktorú polícia zablokovala, bol spacák.

00:29

Takto to vyzerá na mieste po útoku.

00:25

K útoku sa vyjadril aj budúci americký prezident Donald Trump. Hovorí, že sa dnes odohrali teroristické útoky v Turecku, Švajčiarku a Nemecku a stále sa to zhoršuje. Tvrdí, že civilizovaný svet musí zmeniť svoje myslenie.

00:20

V utorok o 18. hodine sa v Pamätnom kostole cisára Wilhelma uskutoční omša za obete útoku.

00:15

Podľa denníka Die Welt je zadržaný muž Pakistanec.

23:59

"Vyjadrujem svoju solidaritu a súcit ku kancelárke Merkelovej, k nemeckým ľuďom a rodinám obetí útoku v Berlíne," napísal François Hollande.

23:57

Polícia potvrdila, že v kamióne s poľskými poznávacími značkami sa nachádzali oceľové nosníky.

23:53

Polícia pripravuje portál, na ktorý sa budú pridávať fotky a videá týkajúce sa incidentu.

23:52

"Je to zlý večer pre Berlín a našu krajinu, ktorý mnou podobne ako mnohými inými veľmi otriasol", vyhlásil najvyšší predstaviteľ krajiny Joachim Gauck a dodal: "myšlienkami som s obeťami, s ich blízkymi, so všetkými ľuďmi, ktorí sa obávajú o rodinných príslušníkov alebo priateľov".

23:46

Kamión bol naložený oceľou keď odchádzal z Talianska, čo podľa odborníkov mohlo mať dopad na útok a bol ešte hrozivejší.

23:35

Polícia naďalej vyzýva ľudí, aby sa miestu vyhli. Momentálne ďalší príslušníci polície prehľadávajú ulicu Rankestraße kvôli podozrivému predmetu.

23:21

Takto vyzeral vianočný trh v Berlíne pred útokom.

23:11

Napriek varovaniam polície prichádza na miesto stále viac zvedavých ľudí.

23:06

Ak zmizol niekto, koho poznáte po útoku v Berlíne, Berlínska polícia má pre takéto telefonáty k dispozícii telefónne číslo: 030 54023 111.

23:03

Incident pripomenul teroristický útok v Nice, kde zahynulo 85 ľudí.

22:50

Očití svedkovia pridávajú na sociálne siete fotografie útoku.

22:46

„Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú," reaguje predseda vlády.

22:38

O Berlínskom útoku bola Európa varovaná. ISIS malo plánovať teroristický útok už 25 dní.

22:32

Polícia predpokladá, že kamión prešiel 50 až 80 metrov cez vianočný trh počas incidentu, ku ktorému došlo o 20:14 miestneho času.

22:25

Polícia tiež zdôraznila, že nie je známe, či daná zatknutá osoba bola vodič kamiónu.

22:22

Berlínska polícia začala pridávať príspevky na Twitter v angličtine s tým, že pozadie incidentu na vianočnom trhu je stále nejasné.

22:17

Majiteľ kamiónu tvrdí: "Auto bolo podľa mňa ukradnuté a nedivil by som sa, ak by bol vodič desiatou obeťou."

22:16

Nákladné auto patrí do poľskej prepravnej spoločnosti, ktorá je zapísaná v Gdaňsku. Majiteľ firmy Ariel Z., poskytol rozhovor pre poľské rozhlasové médium TVN24. Hovorí, že jeho bratranec cestoval do Berlína v nákladnom aute. Chcel stráviť noc v meste.

22:09

Polícia povedala, že kolos, ktorý narazil do vianočného trhu, mal poľské poznávacie značky a patril k poľskej prepravnej spoločnosti. Spoločnosť uviedla, že nákladný automobil opustil Poľsko v pondelok popoludní a mieril do Berlína. S vodičom stratili kontakt okolo 4 popoludní. Mohlo by sa zdať, že nákladné vozidlo mohlo byť unesené.

22:03

Berlínska polícia žiada ľudí, aby nechodili na Breitscheidplatz. Potrebujú voľné cesty pre sanitky a policajné autá.

22:00

Denník Blesk informuje, že Česká republika ihneď po útoku posilnila bezpečnostné opatrenia na miestach, kde sa pohybuje väčšie množstvo ľudí.

21:57

Podľa Die Welt mali bezpečnostné zložky informácie o možnom teroristickom útoku už niekoľko dní.

21:56

Polícia potvrdila, že do útoku boli zapojené dve osoby. Spolujazdec zomrel na zatiaľ bližšie nešpecifikované zranenia.

21:54

Sociálna sieť Facebook aktivovala službu Security check pre ľudí nachádzajucich sa v Berlíne.

21:46

Polícia zadržala podozrivého vodiča. Po útoku bol na úteku.

21:35

Kamión išiel rýchlosťou viac ako 60 kilometrov za hodinu. Podľa očitých svedkov vodič nemal úmysel spomaliť.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vem, kk, ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala