Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Starosta Sučian chráni chudobných ľudí pred drancovaním: 6 najväčších noviniek v exekúcii!

O takomto starostovi sníva celé Slovensko. Hlava obce Sučany Vladimír Pĺžik sa už nemohol pozerať na to, ako exekútori neúmerne vysokými odmenami drancujú chudobných ľudí na Turci, rozhodol sa preto zasiahnuť.

Po dohode s právnikmi vymyslel plán, ako sa vyrovnať s dlžobami bez toho, aby to dlžníkov stálo čo i len jediný cent navyše. Ľudia v Sučanoch sú nadšení. Ak by sa ich dlhy totiž dostali na stôl exekútorom, platili by aj šesťnásobne viac!

Prvý muž Sučian Vladimír Pĺžik sa rozhodol s exekúciami v prípade ľudí, u ktorých vie, že sú slušnými občanmi, skoncovať. Jeho opatrenie pozostáva len z pár krokov. Obec občana dvakrát vyzve, a keď ani tak nezaplatí, dohodne sa so zamestnávateľom, aby cez splátkový kalendár za občana zaplatil on. „Takto sa nám podarilo dohodnúť už v 26 prípadoch, z 3 019 € sme doteraz dostali zaplatených 806 €. To, čo trvá exekútorovi štyri roky, pričom sa denne nabaľujú nenormálne úroky, nám bez poplatkov trvá dva mesiace,“ hovorí účtovníčka obce Eva Piecková. „Nesúhlasím s tým, aby si niekto účtoval odmeny len preto, že sedí na úradnej stoličke a gniavi ľudí, ktorí sa ocitli v dočasnej tiesni,“ vysvetľuje Pĺžik svoje rozhodnutie.

Zabudnutý šek za smeti

Valériu Kukučkovú (66) zo Sučian (okr. Martin) starosta zachránil. Dôchodkyňa prekonala ťažkú chorobu, po porážke bola opäť hospitalizovaná a na šek za smeti sa pozabudlo. „Starám sa o ňu, bez pomoci by nedokázala prežiť. V ťažkej situácii sa môže stať, že zabudnete zaplatiť... Také niečo sa môže pritrafiť komukoľvek,“ hovorí syn Vladimír. Keby starosta poslal šek jeho mamy s nedoplatkami v hodnote 10 € exekútorovi, pani Valéria by zaplatila namiesto desiatich eur takmer 70. „Starostovi sa osobne poďakujem,“ uzatvára Kukučka.

Otvoriť galériu

6 najväčších noviniek v exekúcii

Odbremenenie súdov a lepší prístup k spravodlivosti. To sľubuje novela zákona o exekučnom poriadku, ktorú v utorok schválila Národná rada SR. Do praxe má prísť už 1. apríla budúceho roku. Najväčšou novinkou bude iba jeden špecializovaný exekučný súd. Aké ďalšie zmeny so sebou úprava systému exekúcií prinesie? 

1. Zriadenie jediného exekučného súdu v rámci Slovenska - Súd bude mať sídlo v Banskej Bystrici. Cieľom je odbremeniť ostatné súdy od riešenia exekúcií a nechať im priestor na riešenie iných sporov.

2. Väčšia zodpovednosť exekútorov - Väčšia disciplinárna zodpovednosť a vyššie nároky na ich výber.

3. Náhodný výber exekútora - Elektronické rozdeľovanie spisov medzi súdnych exekútorov v rámci kraja. Zabráni sa tak možnej väzbe medzi oprávneným a súdnym exekútorom.

4. Jednoduchší odklad exekúcie - Povinný môže raz za exekúciu požiadať o odloženie zo „sociálnych dôvodov“. Odobriť ho môže exekútor, ktorý už nebude musieť čakať na rozhodnutie súdu.

5. Väčšia miera ochrany dlžníka - Dlžník bude mať možnosť skontrolovať náklady exekučného konania.

6. Zastavenie exekúcie - Ak v určitom čase nedôjde k vymoženiu pohľadávky, bude exekúcia zastavená. U FO - 3 roky, PO - 1,5 roka.Najväčšie zmeny v exekučnom poriadku

Novela má prínosy aj negatíva

Slavomír Slávik, advokát Slavik Attorneys - Pozitívne hodnotím najmä posilnenú ochranu dlžníka a zvýšenie zodpovednosti exekútorov. S náhodným výberom exekútorov veľmi nesúhlasím. Takisto si nemyslím, že zriadenie jedného exekučného súdu vyrieši problém dlhých konaní, pretože kvantitatívne neubudne. Dobré je, že ostatné súdy sa zbavia pomerne rozsiahlej agendy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Vojna v Gaze trvá už takmer sedem mesiacov: Izraelský činiteľ o tom, aké sú šance na prímerie
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!