Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2016 11:55 | Správy | Politika
Video

Rozvášnený dav pred domom Fica, kauza Bašternák vyhnala ľudí do ulíc: Politológ ale všetkých schladil!

Nedajú mu dýchať! Po tom, ako opozícia neuspela pri odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka (45) v parlamente, nastal ďalší radikálny krok.

Stovky ľudí protestovali pred bytovým komplexom Bonaparte, kde býva aj samotný premiér Robert Fico (51). Ten si tam za viac ako 2 600 eur mesačne prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z nadmerného vyplácania vratiek DPH. Opozícia vyzvala Fica, aby sa z bytu vysťahoval, ten to do vyšetrenia kauzy Bašternák odmieta.

Dosiahla bod varu! Tak by sa dala charakterizovať aktuálna situácia na slovenskej politickej scéne. Kauza Bašternák zmobilizovala na internete tisícky ľudí! Na facebooku prisľúbilo účasť na proteste z dielne opozičných strán SaS a OĽaNO-NOVA pred bytovým komplexom Bonaparte takmer 4 000 ľudí.

Otvoriť galériu

„Opozícia vyzýva účastníkov protestu, aby sa na zhromaždení správali slušne a nedali sa vyprovokovať do akýchkoľvek násilností,“ vyhlásil na tlačovej konferencii pred začiatkom protestu šéf OĽaNO Igor Matovič. Tvrdí, že má k dispozícii informácie z vnútra strany Smer, ktoré naznačujú, že na zhromaždenie chce provokatérov vyslať samotný minister vnútra Robert Kaliňák. „Chcú nás zdiskreditovať, aby mohli na nás ukazovať prstom, že oni bojujú proti vagabundom, ktorí tu chcú rozbíjať cudzí majetok,“ hovorí Matovič. Práve z toho dôvodu najal na protest aj súkromnú SBS službu, ktorá bude mať za úlohu prípadných provokatérov zneškodniť.

Polícia na nohách

Na protest sa pripravovala vo veľkom aj polícia. Koľko policajtov bolo reálne v uliciach pred akciou a počas policajná hovorkyňa Lucia Miháliková prezradiť odmietla. „Z taktického hľadiska sa k počtu policajtov zaradených do do bezpečnostného opatrenia nebudeme vyjadrovať,“ uviedla hovorkyňa krajského riaditeľstva.

Otvoriť galériu

Kričali: Do basy, do basy!

 

Protest sa začal o niečo neskôr, ako bolo plánované. Ľudia v tričkách Fico chráni zlodejov a s transparentmi pokrikovali pred komplexom, kde býva premiér heslá nabádajúce na odvolanie ministra vnútra. Najkurióznejšou bola zrejme maketa Roberta Kaliňáka, zobrazujúceho ho ako Napoleona Bonaparta s rukou v kešu orieškoch, čo malo pripomínať jeho slávny výrok o analógovom svete, svete kešu.

Protestujúci v rukách držali červené karty opisujúce kauzu Bašternák. Priamo pred vchodom do Bonaparte stálo niekoľko policajtov, ktorí bránili vstup do domu vlastnými telami. Samotný premiér, ktorý už predtým avizoval, že Kaliňáka v žiadnom prípade neodvolá, sa pred rozvášnený dav neodvážil.

Otvoriť galériu

Protest nezaberie

Ján Baránek, politológ - Vývoj v našej krajine v zahraničí určite sledujú. Otázne je, do akej miery štrajky, resp. protesty u nás berú vážne. Vo Francúzsku sa štrajkovalo v deň zavedenia eura a my sme oproti ostatným krajinám málo štrajkujúcim národom. Dôležité bude, aby sa nerozpadla vláda. Bude zaujímavé, ako to bude prebiehať do konca roka, v každom prípade v roku 2017 to bude veselé a nevylučujem, že budeme svedkami predčasných volieb.

Komu okrem premiéra učarovalo Bonaparte

V bytovom komplexe, ktorý postavila fi rma Ladislava Bašternáka, vlastnia alebo vlastnili nehnuteľnosť aj mnohí prominentní ľudia. Dovoliť si bývať v takomto luxuse nemôže len tak hocikto. Cena bytu v Bonaparte sa odhaduje zhruba na pol milióna eur.

Otvoriť galériu
Zdroj: archív

Peter Filip: V roku 2013 sa pripísal na zoznam majiteľov nehnuteľnosti v lukratívnej štvrti. Advokát zarobil napríklad aj na obhajobe kontroverzného podnikateľa Jozefa Majského.

Otvoriť galériu

Branislav Zahradník (43): Komunálny politik a bývalý člen vedenia Slovenskej televízie si užíva luxusné bývanie na druhom poschodí.

Otvoriť galériu

Ján Počiatek (46): Bývalý minister dopravy si rád užíva luxus. Hoci v komplexe nebýval, pred pár rokmi sapriznal ku kúpe bytu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nový Čas

Karin Habšudová (42): Na bývalú slovenskú tenistku mali byť v minulosti
napísané 2 byty v tomto komplexe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kpt, kan

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ