Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2016 16:00 | Šport | Futbal

Naša brankárska trojka berie svoju pozíciu so závideniahodným nadhľadom: Je to pre mňa highlight kariéry!

V mimoriadnej pohode znáša údel brankárskej trojky.

S reprezentačnými kolegami Matúšom Kozáčikom a Jánom Muchom nemá problém sadnúť si na kávičku, vie, že im v ťažkej situácii dokáže podržať chrbát a radiť im nepotrebuje, lebo to ako skúsení harcovníci nepotrebujú. Na sobotňajšom mediálnom termíne futbalovej reprezentácie Ján Novota tiež prezradil, ako vníma svoju účasť na ME, ktorí brankári na turnaji sa mu zatiaľ páčia najviac aj čo hovorí na skupinu s Rakúskom, kde pôsobí ako opora Rapidu Viedeň.

Spomedzi brankárov turnajového nováčika je najvyšší a druhý najstarší. Podľa jeho slov to v triu funguje na výsosť dobre. "Jasné, keď ideme do mesta, tak už sme dali aj spoločnú kávu. My nemáme problém sadnúť si. To je dôležité. Ako som spomínal, keď je zdravá konkurencia, je to OK. Ale keď to medzi brankármi nesadne, ani v tom tíme nie je taká pohoda," povedal 32-ročný Novota, podľa ktorého kolegom ani nefušuje do remesla prípadnými radami: "Ani rady im nedávam, Koza je skúsený brankár a o Janovi ani nehovorím, veď chytal na majstrovstvách sveta ešte v Južnej Afrike. Dá sa povedať, že je to už mesiac, čo sme stále spolu a keď si ľudia nesadnú, vznikajú problémy. Ale chvalabohu, toto medzi nami nie je." A v rovnakom duchu odpovedal aj na otázku, čo by poradil trénerovi Jánovi Kozákovi ako na Angličanov: "To, že on to vie lepšie."

Že je chlapík na správnom mieste a s veľkým nadhľadom, dokázal Novota aj pri odpovedi na konkrétnu otázku, ako sa vyrovnáva s pozíciou trojky: "Mám to povedať jednoducho? Je to lepšie ako drôtom do oka. Samozrejme, každý by chcel chytať a musí to byť fantastický pocit chytať v zápasoch na šampionáte. Ale je pre mňa fantastický pocit byť vôbec tu. Pre mňa je to jednoznačne highlight mojej kariéry. Bol by som posledný, ktorý by tu nebol spokojný. Veď posledný polrok som laboroval so zranením a horko-ťažko to vyšlo, že tu vôbec môžem byť. Za to patrí aj veľká vďaka trénerom, ktorí mi prejavili dôveru. A na to som bol sústredený celú jar, aby som si zachytal aspoň v pár zápasoch a bol nominovaný na EURO."

 

Na turnaji pozorne sleduje aj výkony jeho kolegov gólmanov: "Mňa najviac zaujal Wayne Hennessey z Walesu. Nielen výkopmi či chytaním, ale aj svojou výškou," odvetil na ďalšiu z početných otázok a pri nasledujúcej na výkon slovenskej jednotky opäť zdupľoval: "Kozáčik úplne v pohode. My brankárska trojica vychádzame medzi sebou veľmi dobre a Kozovi prajeme čo najlepšie výkony. Samozrejme, je medzi nami taká zdravá konkurencia, ale nejde to na úkor tímu."

Ako hráč Rapidu Viedeň čelil aj otázkam, ako vidí doterajšie dianie v F-skupine, kde hrajú aj Rakúšania. "To bude ešte zaujímavá skupina, pretože Maďari ich zdolali a Portugalsko remizovalo s Islandom. Dosť sa to zamotalo a ešte môže s nejakým ďalším prekvapujúcim výsledkom," povedal a potvrdil, že je v kontakte aj s prajnými klubovými spoluhráčmi: "Píšeme si s chalanmi stále. Gratulovali mi k víťazstvu (nad Ruskom-pozn.). Sledujú to, boli radi a prajú nám, aby sme postúpili zo skupiny."

O postup do osemfinále zvedú Slováci boj s favoritom B-skupiny Anglickom v pondelok v Saint-Étienne. Podľa Novotu niet dôvod na zbytočný rešpekt či obavy, veď momentálna nálada v tíme je OK: " Ani po zápase s Walesom to nebolo zlé, len sme boli sklamaní, lebo sme si to predstavovali inak. Práve v zápase s Ruskom sa však ukázala morálna sila mužstva a to, že práve v takýchto chvíľach držíme spolu. A to je jedna z našich silných stránok. Netreba sa obávať. Kto sa bojí, nech nejde do lesa. Doteraz bolo vždy tak, že keď sme si verili a bolo zdravé sebavedomie, tak bolo všetko úplne v poriadku. A každý je zdolateľný. Viera je stopercentná a myslím, že to dokážeme aj na ihrisku."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ján Mazák
Aktualizované
Kto nahradil Mazáka na poste predsedu Súdnej rady? Členovia zvolili toto meno
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Izrael mlčí: Dokazuje video, čo sa naozaj stalo v Rafahu?!
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Foto
Odvolanie ministerky Dolinkovej: Toto sú výsledky hlasovania v parlamente
View of russian flag behind barbed wire against cloudy sky. Concept.
Zadržali ruského vysokopostaveného predstaviteľa! Zdvihne vás zo stoličky, čo mal spraviť
Poslanci neodvolali Martinu Šimkovičovú, ostáva ministerkou kultúry.
AktualizovanéFoto
Návrh na odvolanie Martiny Šimkovičovej: Poslanci rozhodli, či ostáva ministerkou kultúry
(ilustračné foto)
Chcete žiť dlhšie? Odborníci upozorňujú: TÝCHTO jedál sa zbavte!
Baňa ilustrák
Aktualizované
Tragédia v Poľsku: 15 robotníkov zavalilo v uhoľnej bani! Smutné následky
(ilustračná foto).
Hraničné zásoby krvných skupín: Transfúzna služba vyzýva na darovanie! Kto môže pomôcť?
Mestská veža v Trnave.
Dominanta Trnavy sa ponorí do ticha: Niečo také sa udeje raz za desať rokov! Čo je za tým?
Na snímke výhľad na mesto Martin.
Pritiahne mesto Martin nových obyvateľov? Do výstavby atraktívneho projektu sa vrazia milióny!
Vodička prekročila povolenú rýchlosť o 56 km/h.
Žena za volantom dupla na plyn: Mala naponáhlo! Predpísanú rýchlosť nechala ďaleko za sebou
Blinken na neohlásenej návšteve Ukrajiny
Minister z USA nečakane navštívil Ukrajinu: Putin bude zúriť, čo priniesol Zelenskému!