Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Zdrvená Martina Gajdárová má po šokujúcom verdikte strach: Bojím sa, že deti opäť unesie!

Bezmocnosť, sklamanie a strach! To sú tri slová, ktoré najlepšie charakterizujú pocity matky Martinka (10) a Dominiky (8) po štvrtkovom súdnom pojednávaní, keď jej ešte stále manžela prepustili na slobodu.

Andrej Gajdár (36) pred viac ako piatimi rokmi zobral  ich spoločné dve deti bez súhlasu matky do Panamy. Po rokoch beznádejného hľadania a túžby opäť objať svojich anjelikov pomohol Martine Gajdárovej denník Nový Čas, ktorý deti vypátral. Za mrežami si Gajdár odsedel len časť svojho trestu a od štvrtka je z neho slobodný človek. Zúfalá matka sa napriek predbežnému zákazu styku s deťmi obáva, že ich Gajdár opať vyhľadá.

Za štvorročné utrpenie zúfalej matky a detí ani rok za mrežami. Andrej Gajdár si za odvlečenie svojich detí Martinka (10) a Dominiky (8) vo štvrtok vypočul verdikt súdu, ktorý ho poslal na slobodu. Dôvodom bolo výnimočne dobré správanie. Sudca mu dal skúšobnú lehotu tri roky a dvojročný probačný dohľad. „Musí sa podrobiť psychoterapii alebo sa zúčastniť na psychoanalýze,“ rozhodol súd.

„Bude to veľmi zábavné, hlavne na medializované tvrdenia matky, a skôr si myslím, že bude verejnosť dosť prekvapená z toho, čo sa v najbližších týždňoch v tejto veci dozvie, najmä čo sa týka stavu detí po príchode na Slovensko,“ víťazoslávne sa usmieval Gajdárov obhajca Martin Abrahám na súde, zatial čo samotný Gajdár pôsobil pokojne.

 

Matka unesených detí Martina Gajdárová (37) je však z rozhodnutia súdu zhrozená. „Čakala som to. Jeho brat sa mi od začiatku vyhrážal, že som s deťmi skončila a nikto mi nepomôže.“ hovorí Gajdárová, ktorá sa bojí, že nedokáže svoje deti ochrániť pred vlastným otcom.

Otvoriť galériu

„Pre mňa to je vizitka slovenského súdnictva, že obete ani deti tu nemajú žiadne práva a jedine zločinci sú tu v bezpečí. Je tu také bezprávie,“ povedala, neskrývajúc veľké sklamanie. „Môj synček mi už dávnejšie povedal: Mami, my sme boli vo väzení 4 roky a on je len tak krátko, mal by tam byť aspoň toľko, koľko sme boli my bez teba,“ opisuje reakcie detí Gajdárová.

Bojí sa ďalšieho únosu

Po tom, ako si Martina Gajdárová načas vydýchla a užívala si vlastné deti, po včerajšku sa jej strach opäť vrátil. „Mám obavu o to, že by ich mohol znovu uniesť. V spolupráci so svojím bratom právnikom, ktorý mu doteraz vo všetkom pomáhal,“ priznáva matka, ktorá roky netušila, či sú jej detičky vôbec nažive.

„Bojovala som sama. Až s pomocou Nového Času sa mi podarilo deti nájsť, ale ani teraz, keď sú späť, mi nikto z úradníkov nepodal pomocnú ruku, iba nám kladú polená pod nohy,“ dodáva zdrvená matka a čuduje sa, ako je možné, že jej deti doposiaľ nikto nevypočul. „Teraz nás úrady aj súdy žiadajú, aby sme zverejnili, kde deti chodia do školy, kde bývajú, a všetci úradníci to na plné ústa vykrikujú namiesto toho, aby deti chránili z úradnej moci,“ hovorí so strachom Martina.

Otvoriť galériu

Chce sa starať o deti

Samotný Gajdár sa netajil tým, že o deti sa chce starať. „Chcel by som sa čo najskôr zaradiť do normálneho života a podieľať sa na výchove svojich detí,“ povedal súdu. K Martinkovi a Dominike sa však zatiaľ oficiálne priblížiť nemôže. Do júnového pojednávania týkajúceho sa zverenia starostlivosti má predbežný zákaz styku s deťmi. Matka sa však obáva, či ho zákaz zastaví.

„Mám veľký strach. Určite by bol schopný riskovať aj to, že je v podmienke, len aby sa s nimi stretol. Môže trpieť nejakou duševnou poruchoru a nie je pod dohľadom lekárov,“ obáva sa matka Martina. Gajdár pred súdom tvrdil, že sa bude naďalej venovať živnosti, ktorá spočíva v spracovaní webstránok, účtovníctvu a administratíve.

Otvoriť galériu

Súd môže vyrobiť neurotické deti

Gabriela Herényiová, detská psychologička - Ide o extrémne silnú traumu, keďže deti boli na dlhé obdobie vo veľmi mladom veku odtrhnuté od človeka, s ktorým majú najprirodzenejšie puto, od matky. Po návrate konečne začali hľadať samy seba, svoje korene a nachádzať adekvátne vzťahy. Ak sa v tomto momente opäť vráti do hry otec, ktorý ich traumatizoval, môže ísť o  veľmi rušivý element. Deti môžu pri predstavách, že môže byť znovu ich opatrovníkom, trpieť nočnými desmi, fóbiami, trpieť zlyhávaním v škole či mať problémy so stravovaním. V prípade, že by súd takémuto otcovi uznal nejakú mieru opatrovníctva, vyrobil by takmer určite neurotické deti.

Boj o  deti

13. 8. 2010 - Matka Martina Gajdárová poslala na súd návrh na predbežné opatrenie o zverení detí do starostlivosti. Otec Andrej sa totiž vyjadril, že ich odvezie do USA a ona ich už neuvidí. Súd návrh zamietol.

2. 1. 2011 - Martina dala deti Dominiku a Martinka na návštevu k otcovi. Odvtedy ich nevidela.

22. 1. 2011 - Posledný telefonát Martiny so synom Martinkom, kde aj so sestrou sú, však mame nevedel povedať.

Júl 2011 - Až pol roka po zmiznutí Gajdára s deťmi súd vydal na muža medzinárodný zatykač.

Február 2014 - Do pátrania po Maťkovi a Dominike Gajdárovcoch sa na vlastnú päsť pustili reportéri Nového Času.

24. 3. 2015 - Po roku intenzívneho pátrania Nový Čas našiel Gajdára s deťmi v Paname. Miestny Interpol ho vďaka našim redaktorom zadržal.

26. 3. 2015 - Z Bratislavy priletela do Panamy mama Martina a prvýkrát sa po štyroch rokoch stretla s deťmi.

8. 5. 2015 - Ministerstvo vnútra a Interpol priviezli Gajdára na Slovensko. Súd rozhodol o jeho vzatí do väzby.

6. 10. 2015 - Okresný súd Bratislava II únoscu odsúdil na šesť mesiacov odňatia slobody za trestný čin poškodzovania cudzích práv. Rozsudok nebol právoplatný.

3. 12. 2015 - Krajský súd v Bratislave Gajdára odsúdil na dva roky za mrežami nepodmienečne za prečin poškodzovania cudzích práv.

12. 5. 2015 - Okresný súd v Trenčíne rozhodol o prepustení Gajdára na slobodu.

Dávid Púchovský, ktorý deti vypátral: Prepustenie Gajdára som, žiaľ, čakal!

Otvoriť galériu

Prepustenie Gajdára anc Hodiny na internete, mesiace pátrania a telefonovania a napokon cesta plná nervov a očakávania. Tak vyzeralo hľadanie detí, ktoré Gajdár bez vedomia matky odvliekol do Panamy. Bývalý redaktor Nového Času David Puchovský pracoval na prípade viac ako jeden rok. Napokon sa mu s pomocou ministerstva vnútra podarilo deti vrátiť matke.

Ako redaktor Nového Času si po deťoch Gajdárovejpátral viac ako rok. Čo hovoríš na to, že otec, ktorý sa s nimi ukrýval v Paname, je odvčera na slobode?

- Som z toho sklamaný, ale čakal som to. Hlavne po tom, ako mi vysokopostavení ľudia z rôznych ministerstiev pred odletom do Panamy potvrdili, že Gajdárovci majú
na niektorých štátnych miestach dobré styky.

Pán Gajdár tvrdí, že sa chce o deti starať.

- Samotný súd včera odporučil Gajdárovi psychoterapie. Myslím si, že to hovorí za
všetko.

S matkou detí aj s deťmi sa stretávaš, ako sú na tom?

- Stav detí sa zlepšuje, ale stále za svojimi rovesníkmi zaostávajú. Už pred prepustením Martinko hovoril, prečo jeho otec dostal taký nízky trest, keď boli uväznení so sestrou štyri roky. S otcom sa určite nechcú vidieť. Všetko si už stihli uvedomiť.

Čo sa podľa teba bude diať teraz?

- Poznajúc spôsoby Gajdárovcov, teraz bude chvíľu ticho a  potom to príde. Ale ako? To nikto nevie. Za všetko hovorí to, čo som sa dozvedel od Martinka - podľa neho mu jeho otec po zatknutí v Paname povedal, že sa za nimi vráti, aj keď mu to zakážu.

Má šancu získať napríklad striedavú starostlivosť?

- Samozrejme, že áno. Žijeme na Slovensku, kde sú súdy a niektoré orgány na smiech. Bežný človek nemá šancu ísť proti klanu, ktorý pripomína organizovanú skupinu.

Pani Gajdárová tvrdí, že má obavy

- Keby som bol na mieste manželky... Radšej to nepoviem, lebo by som mal problémy so zákonom. Nemôže sa spoľahnúť na žiadny štátny orgán. Je v tom sama so svojimi priateľmi. Buď - alebo...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke Marián Viskupič.
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera: Dôchodky chcú ochrániť tak, že budú neodňateľné
Pri nešťastí sa zranili dve ženy.
Foto
Zmýlil si plyn s brzdou? Vodič na motorke v Bratislave vpálil do reštaurácie a narazil do ľudí!
Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Nepochopiteľné správanie sa vodiča.
Váš Tip
Ohavnejšie parkovanie ste nevideli! Naštvaní Slováci si podali vodiča: Mali by ho zbaviť svojprávnosti
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!