Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2016 12:07 | Správy | Domáce správy

Čo predáva Slovensko vo svete: Toto sú naše najlepšie nápady!

Šikovní ľudia a dobré nápady. To je to, čo má Slovensko predávať nasledujúce roky. Tatry, folklór či kúpele tak ustúpili novým, moderným myšlienkam.

Do prezentačného videa novej značky Good Idea Slovakia, ktorú predstavil vo štvrtok rezort zahraničia, sa dostali aj firmy, o ktorých bežní ľudia zrejme ani netušili, že existujú. Aké kritériá zvolila víťazná agentúra pri ich výbere a ktoré osobnosti alebo spoločnosti tam, naopak, chýbajú? Nový Čas sa pozrel aj na ďalšie výnimočné projekty, ktorými sa Slovensko môže pochváliť.

 

Takmer 500 ľudí sa v prieskume pre ministerstvo zahraničných veci vyjadrilo k tomu, ako by malo vyzerať logo, ktoré bude Slovensko reprezentovať v zahraničí. Kritérium výberu firiem a projektov však bolo jasné - úspešnosť. „Snažili sme sa prezentovať spoločnosti, ktoré naozaj vo svetom meradle niečo dosiahli, niektoré možno verejnosť ani nepozná,“ vysvetľuje Simona Bubánová, riaditeľka Creative Department, agentúry, ktorá je za novú značku zodpovedná.

Sagan aj Eset

Výber spoločností sme dali posúdiť aj odborníkom. Jednoznačnou jednotku „predajnosti Slovenska“ je podľa nich naša cyklistická megahviezda. „Je hlavnou hviezdou jedného z top svetových športov. Nič lepšie doma nemáme. Je uveriteľný, zábavný, výnimočný,“ tvrdí šéfredaktor ekonomické- ho mesačníka Forbes Juraj Porubský. Medzi firmami hrá prím podľa jeho názoru najmä spoločnosť Eset. „Má svetový produkt, svetový výskum a patrí do svetovej top päťky. Jeho hodnota je viac ako miliarda eur. Zakladatelia patria medzi najbohatších Slovákov," dodáva Porubský.

Ekologické bývanie

Ecocapsule

Slovenskí architekti zo štúdia Nice architects dobyli celý svet. Ich unikátny koncept mobilného a zároveň ekologického domu Ecocapsule funguje na veternú a  solárnu energiu Hoci to nie je honosné sídlo, bez problémov sa v ňom vyspíte a vykonáte všetky toaletné potreby. Horúcu vodu zohrejú solárne panely, veternú zasa zachytí vrtuľa. Dômyselne vyšpekulovaná je aj čistička zabudovaná v kapsule. V tomto období si môžete objednať prvých 50 kusov. Cena jedného obydlia pre dve osoby sa začína na sume takmer 80-tisíc eur.

Otvoriť galériu

Prvý rýchlovlak v Európe

Otvoriť galériu
Prvý rýchlovlak v Európe.
Zdroj: NIce Architect

Hyperloop

Hoci projekt nie je z dielne Slovákov, Nový Čas ho do výberu zaradil preto, že sa tento veľkolepý projekt bude realizovať u  nás. Z  Bratislavy do Košíc by ste mali prísť za neuveriteľných 25 minút. Prepojiť by mal naše hlavné mesto s Viedňou či Budapešťou. Prvá fáza v Bratislave - z centra mesta na letisko - by mohla byť do končená do roku 2020. Náklady sú predbežne vyčíslené zhruba na 180 - 270 miliónov eur. Maximálna rýchlosť tohto unikátu je 1 200 km za hodinu a poháňať ho bude najmä slnečná energia.

Nikde na zemeguli sa nestratíte

Otvoriť galériu
Sygic.
Zdroj: int

Sygic

Spoločnosť, ktorá vyrába softvér určený pre navigáciu, má výrazné prvenstvo. Ako prvá začala predávať na trhu hlasovú navigáciu na iPhone. Na tomto softvéri začali pracovať už pred 12 rokmi. Výrobcom navigácií dodávajú hotový softvér, poskytujú riešenia aj pre logistické firmy. Najziskovejšou skupinou sú však koncoví užívatelia, ktorí si ich aplikáciu kupujú cez Appstore. Celkovo slovenskú apku využíva 130 miliónov používateľov. Sygic je najsťahovanejšia online navigácia na svete, ktorá má na konte množstvo medzinárodných ocenení. Za 19,90 € si do svojho mobilu môžete kúpiť mapy Európy aj v 3D zobrazení.

Otvoriť galériu

Presadili sa medzi IT žralokmi

Otvoriť galériu
Zdroj: ESET

ESET

Slovenská firma, ktorá vymyslela svetový antivírusový systém, vznikla už v  roku 1992. Zastúpená je v 180 krajinách sveta. Pobočky má v Buenos Aires, San Diegu, Sao Paule, Montreale, Singapure, Prahe, Krakove či Moskve. Zamestnáva viac ako 800 ľudí. Ako prvá slovenská spoločnosť sa trikrát po sebe stala firmou roka v ankete TREND TOP Firma roka.

Otvoriť galériu

Majster sveta v cyklistike

Otvoriť galériu
Peter Sagan.
Zdroj: Tinkoff

Peter Sagan

Terminátor valcuje, čo sa dá. Dvadsať- šesťročný cyklistický fenomén, ktorý v posledných rokoch zviditeľňuje svojimi výkonmi Slovensko. Odborníci o ňom hovoria, že patrí medzi najväčšie svetové talenty. V roku 2015 získal titul majstra sveta, v boji o zelené tričko na Tour de France nemá už roky konkurenciu. V roku 2013, podobne ako minulý rok, sa stal slovenským športovcom roka. Veľké nádeje do neho vkladáme aj na letnej olympiáde v Riu.

Prvé auto vo vzduchu

Otvoriť galériu
Prvé auto vo vzduchu
Zdroj: aeromobil

AEROMOBIL

Na vývoji lietajúceho auta pracovali slovenskí výskumníci od roku 1990. Konštrukciu má z oceľového rámu a pokrytú karbónovými karosárskymi dielmi. Pri pohybe po zemi aj vo vzduchu ho poháňa motor so silou asi sto koní. Stroju vážiacemu 450 kilogramov umožňuje dosiahnuť na ceste rýchlosť vyše 160 km/h, vo vzduchu vyše 200 km/h. Krídla vozidla sú sklápateľné, takže zo šírky 8,2 metra v stave schopnom letu sa obojživelník počas chvíľky zmení na pozemský variant so šírkou 1,6 metra. Dĺžka sa nemení, zostáva šesť metrov.

Otvoriť galériu
Aeromobil.
Zdroj: martin hanzel, aeromobil

Otvoriť galériu
Prvé auto vo vzduchu.
Zdroj: aeromobil

Úspešné projekty krajanov

Diagnose.me

Ivan Štefunka a Lukáš Alner založili službu, kde po zaplatení poplatku 50 - 200 eur a popise diagnózy dostanete od špičkových lekárov odporúčania ďalšej liečby.

Pokec projekt vymysleli košickí študenti, ktorí obsadili prvé miestom na veľtrhu v Rige.

Otvoriť galériu
Milan Dubec.
Zdroj: anc

Žuvačky na chudnutie projekt vymysleli košickí študenti, ktorí obsadili prvé miesto na veľtrhu v Rige. Žuvačka obsahuje látky, ktoré potláčajú chuť do jedla.

Otvoriť galériu

Most Apollo časti konštrukcie nezvierajú ani jeden pravý uhol, most dokonca nespája ani dunajské brehy kolmo. Získal aj cenu Opal Awards 2006.

Otvoriť galériu
Most Apollo.
Zdroj: anc

Amos Cam astronóm Juraj Tóth vymyslel pozorovacie zariadenia,ktoré nás majú chrániť pred pádom meteoritov, ocenený bol na veľtrhu Invento 2013.

Otvoriť galériu
Amos Cam.
Zdroj: anc

Medovníky niekoľkonásobnou svetovou šampiónkou je Trenčanka Mária Muráriková. Jej práca je charakteristická čistým ľudovým ornamentom.

Otvoriť galériu
Medovníky.
Zdroj: hc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nina Lednická, Katarína Nagyová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Počas chrípkovej sezóny je žiadanejšia krátkodobá dávka OČR.
Epidemiológovia zbystrili: Znepokojivé zistenia, najvážnejšie to je pri Trnave
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne
Ilustračné foto
Foto
Vážna nehoda autobusu: Hlásia niekoľko obetí a množstvo zranených! Mrazivá FOTO
Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa