Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2016 12:00 | Správy | Domáce správy

Megaškandál Panama Papers vedie na Slovensko: Biele kone schovali v Sládkovičove!

Celosvetový škandál Panama Papers má okrem svetových lídrov a diktátorov aj svoju slovenskú stopu! Tá prekvapivo vedie do mestečka Sládkovičovo. Slovenské nitky spája Kanaďan John Novak, ktorý je zároveň obyvateľom Monaka.

V jeho schránkovej firme Green Carbon Renewables je až 95 ľudí zo Slovenska. Väčšinou sú to Holanďania s trvalým pobytom na jedinej adrese v Sládkovičove. Informovali o tom českí investigatívni novinári, ktorí sa kauze už mesiace venujú. Únik citlivých informácií z panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca má politické dozvuky po celom svete.

Starší dom v Sládkovičove je ako zázračná rozprávková chalúpka. Nebýva v ňom však ani dvanásť mesiačikov, ani sedem trpaslíkov, ale desiatky Holanďanov. Aspoň na papieri. Všetci sa podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku nachádzali v spoločnosti Green Carbon Renewables S.A., ktorá je registrovaná v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch. Firma však nemá ani vlastnú webstránku. Riaditeľom spoločnosti je pôvodne Kanaďan John Novak, ktorý si podľa uniknutých dokumentov dal previezť Ferarri z rodnej Kanady do Grécka, takže je pravdepodobné, že tam žije.

Otvoriť galériu

Zároveň je však aj rezidentom v Monaku, kde je nutné pre získanie pobytu zložiť milión eur a vlastniť nehnuteľnosť. V kartičke rezidenta, ktorá unikla priamo z Panama Papers, má napísané, že je bez zamestnania. V minulosti Novak pôsobil ako prezident Komory Slovensko-kanadskej obchodnej spolupráce. Oficiálna slovensko-kanadská komora však od neho včera dala ruky preč. „Táto akože „komora“ nemala nikdy nič spoločné s oficiálnou Kanadsko-slovenskou obchodnou komorou. Kanadsko-slovenská obchodná komora sa dištancuje od Johna Novaka, ako aj od akýchkoľvek aktivít tejto osoby,“ uviedla.

Slovenský obchodný register pozná niekoľko Johnov Novakov, ale iba jeden má spojku v dome v Sládkovičove. No a konateľom firmy Prime Interactive, s. r. o., v ktorej figuroval Novak je Pavol Cvengroš, ktorý býva práve na tejto adrese. Firme sa darí čoraz menej. V roku 2009 mala zisk 120-tisíc eur, no v posledných dvoch rokoch sa prepadla do straty 24-tisíc eur. Firmu vlastní spoločnosť QUENSER FINANCE INC z Britských Panenských ostrovov, ktoré nemajú verejne dostupný obchodný register. Cvengroš je tiež konateľom aj vo firme Asiana Global, ktorá vznikla iba v roku 2014 a tiež ju vlastní iná firma z Panenských ostrovov. Za rok je v strate 17-tisíc eur.

 

Dom v prenájme

Nový Čas sa bol na dom v Sládkovičove pozrieť a podľa suseda je už niekoľko rokov v rekonštrukcii. „Býva tam taký mladý pár. Sú z východu. Nasťahovali sa asi pred piatimi rokmi a odvtedy ho prerábajú,“ povedal nám sused. Televízii Markíza sa podarilo zastihnúť obyvateľku domu, ktorej však do reči veľmi nebolo. ,,Vôbec nič neviem. Myslím, že máte zlé informácie," snažila sa ujsť pred kamerou bruneta. Odchádzajúc ešte poprela, že by na ich adresu bolo napísaných až 95 Holanďanov.

Otvoriť galériu
Hošeka včera odviezol veľký džíp.
Zdroj: jf, anc, čtk, reuters

Podnikateľ z Nitry

V kauze sa objavuje aj meno Milana Hošeka, známy ako obchodník s cennými papiermi a investičný poradca. Oficiálne býva v Nitre. Nový Čas ho doma nenašiel. „Ráno pred siedmou som ho videl ako pre neho prišiel nejaký veľký džíp a on na ňom odišiel. Hovoril mu, že by sa mohol zajtra vrátiť, ale nevedel to s istotou,“ dozvedeli sme sa od suseda. Sám Hošek však tvrdí, že nepatrí medzi podnikateľov, ktorí skrývajú svoj biznis v daňových rajoch. V seychelskej firme však vlastní niekoľko akcií, ktoré dostal od podnikateľa Marka Rosu.

O čo v megakauze ide

Na svetlo sveta sa dostali milióny dokumentov právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, ktoré odhaľujú svetových štátnikov, celebrity, športovcov, ale aj bežných podnikateľov, ako skrývajú svoje peniaze v daňových rajoch - najmä v Paname. Medzi známymi menami sa nachádzajú Jackie Chan, Lionel Messi, Vladimir Putin či David Cameron. Vyhýbajú sa plateniu daní či dokonca je podozrenie, že perú peniaze z nelegálnych činností. Podľa investigatívnych novinárov, ktorí na kauze už rok pracujú, je zarážajúce, že k nelegálnej činnosti mali pomáhať aj svetové banky.

Otvoriť galériu

Slovenská vetva Panamy

  • zatiaľ sa objavilo 115 slovenských mien
  • 95 ich je spojených s 1 firmou
  • väčšina sú Holanďania s pobytom v Sládkovičove
  • Pavol Cvengroš u seba na papieri „prechováva“ desiatky Holanďanov
  • medzi Slovákmi je tam aj Milan Hošek z Nitry
  • na Slovensku je tiež registrovaná firma Latem Trading, ktorá pomáhala prať špinavé peniaze panamskej spoločnosti
  • prípad prešetrujú Národná kriminálna agentúra a Finančná správa SR

 

Otvoriť galériu

Reakcie vo svete na Panama Papers

Island

Najbúrlivejšiu reakciu vyvolali Panama Papers na Islande. Desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc proti premiérovi. Sigmundur David Gunnlaugsson mal mať spolu s manželkou v daňových rajoch uložené milióny eur. Premiér, hoci pôvodne odmietol odstúpiť, v reakcii na masové protesty podal demisiu a požiadal prezidenta Olafura Grimssona, aby rozpustil parlament a vyhlásil nové voľby. Ten to však odmietol. Vymení sa teda iba premiér.

Otvoriť galériu
Island
Zdroj: jf, anc, čtk, reuters

Čína

Na zozname karibských milionárov sa objavili aj čínski komunistickí pohlavári vrátane prezidentovho švagra alebo dcéra bývalého premiéra. Reakcia čínskych úradov bola minimálne prekvapivá. Začali cenzurovať všetko na internete, čo by sa len obtrelo o pojem Panama Papers.

Otvoriť galériu
Švagor čínskeho prezidenta
Zdroj: jf, anc, čtk, reuters

Rusko

V Rusku prechádzajú škandál s typickým ľadovým pokojom. Oficiálne médiá iba zaprotestovali, prečo všetci ostatní na svete spájajú odložené miliardy ruských oligarchov a priateľov Vladimira Putina so samotným ruským prezidentom. Niektorí ruskí poslanci sa zase konšpiračne posťažovali, že je to všetko globálne sprisahanie proti Rusku.

Otvoriť galériu
Vladimir Putin.
Zdroj: reuters

Veľká Británia

V  britskom parlamente rastie tlak na premiéra Davida Camerona. Podľa uniknutých dokumentov mal jeho otec založiť firmu v  daňovom raji, aby sa vyhol daniam v domovskej Británii. Opoziční labouristi žiadajú nezávislé vyšetrovanie vrátane Camerona. Ten sa bráni, že je to súkromná záležitosť a v daňových rajoch nemá žiadne peniaze.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Vo Francúzsku to pred voľbami vrie! Náhlivá výzva Macrona: Dúfam, že keď príde čas...
Ilustračné foto
Budovu, kde spávali robotníci zachvátil požiar: Desiatky mŕtvych! Tvrdé vyjadrenia vicepremiéra
Karlosova žena sa po Edene premávala v ružových obtiahnutých šatách.
Karlos Vémola pochybovačom: Dohodnutý zápas? TAKÁTO je pravda
Pri nehode neďaleko Hronskej Breznice prišiel o život 24-ročný vodič
Tragédia na cestách: Pri nehode neďaleko Hronskej Breznice prišiel o život len 24-ročný vodič
Na snímke vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák.
Aktualizované
Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení lex atentát: Obmedzí sa konanie zhromaždení?
V minulom roku počas púte tisícky pútnikov kvôli horúčavám čelili zdravotným problémom.
Obrovské náboženské zhromaždenie v Mekke: Atmosféru zatieňuje vojna v Pásme Gazy
(ilustračné foto)
Zmena pre tehotné študentky i študentov s deťmi: Platiť bude od nového akademického roka
Spôsobí Maďarsko Ukrajine vrásky na čele? Takto sa postavilo k rozhodnutiam NATO
(ilustračné foto)
Foto
Mestskí policajti v Skalici chytili obávaného TVORA pri rybníku! Je obrovský, AHA
Obchodná loď (ilustračné foto)
Loď vyslala volanie o pomoc! Príčina útoku odkrýva neveselé predpovede
Známy režisér sa mal pred rokmi voči ešte len trinásťročnej dievčine správať neprístojne.
Foto
Kauza Chachaland pokračuje! Zneužíval Paulíny násťročné dievča? Zaujímavé, čo zaznelo
Polícia hovorí o nezodpovednom správaní.
Foto
Zarážajúci incident v Karlovej Vsi: Z toho, čo sa stalo PO tomto MOMENTE, vám zovrie krv v žilách!