Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2010 10:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Matka, ktorá pri dcérke spala 2 noci na zemi: Podala sťažnosť na nemocnicu

Postup Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach stále trápi Renátu Buchlákovú (34). 2 noci spala na zemi pri postieľke dcérky Lucky.

Obrátila sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. DFN kvôli tomuto prípadu uvažuje o zmene pravidiel hospitalizácie rodičov.

Renáta Buchláková (34) odmietla izbu pre matky a radšej prespala na zemi na karimatkách, pretože chcela byť celý čas pri Lucke, ktorú prijali pre podozrenie zo zápalu obličiek. „Personál oddelenia mi lôžko sľúbil,“ píše Renáta Buchláková a v liste podrobne rozpisuje problémy so spaním na karimatkách. DFN chce po tejto udalosti prehodnotiť pravidlá hospitalizácie rodičov.

„Naša snaha vyhovieť rodičom a umožniť im prítomnosť v nemocnici aj za cenu rôznych alternatívnych riešení, sa ukázala kontraproduktívna,“ uviedla hovorkyňa DFN Viera Horniaková. Upresnila, že na spomenutom oddelení je k dispozícii 6 lôžok na dvoch izbách pre matky, ďalších 7 pri deťoch a 5 rozkladacích postelí. „V čase prijatia pani Buchlákovej bolo na klinike 52 detí a 23 sprievodcov. Vyšli sme im v ústrety, inak by piati z nich pre nedostatok miesta nemohli v nemocnici sprevádzať dieťa,“ konštatovala V. Horniaková.

Skúsenosti čitateliek s hospitalizáciou detí

SYNA SOM MUSELA NECHAŤ SAMÉHO
- Keď mal syn 1 rok a 7 mesiacov, boli sme 2 hospitalizovaní v Martinskej fakultnej nemocnici na oddeleni detskej chirurgie. Syn ležal v malej izbičke, kde boli 3 postieľky, medzi nimi bol priestor, kde sa zmestil jeden človek postojačky. V kúte bola jedna stolička. Neviem, kde by som bola, keby tam boli ďalšie mamičky. Na tomto oddelení neumožňujú nedojčiacim matkám pobyt s deťmi po 21. hodine. Musela som tam syna nechať. Navyše som si domov priniesla črevnú chrípku. Negatívny zážitok našťastie vyvážil profesionálny prístup lekárov a sestričiek, ktorým patrí moja vďaka.
Čitateľka z Martina

POSLALI HO DOMOV CHORÉHO
- Môjho 3-mesačného syna hospitalizovali so zápalom pľúc na detskom oddelení levickej nemocnice. Sestrička mi povedala, že nemôžem s ním ostať, lebo nemajú miesto. Večer som syna uspala a chystala sa domov. Medzitým sa menili služby a nová sestrička sa na mňa rozkričala, ako to, že chcem ísť domov. Táto ma pustiť nechcela, iba ak podpíšem papier, v ktorom sa vzdávam práva zostať so synom. Napokon som ostala. Syna, ktorý pri prijatí vykašliaval krv, po 3 dňoch prepustili. Domov sme sa vrátili s črevnou chrípkou, z nedoliečeného zápalu pľúc sa dostával dlhé mesiace.
Čitateľka z Levíc

NIEKOĽKO NOCÍ SOM SPALA V KRESLE
- Môj polročný syn bol hospitalizovaný v nemocnici na Kramároch. Dojčila som, tak som žiadala, aby som mohla byť s ním. Neumožnili mi to. Dostala som izbu pre matky, no spávala som radšej pri synovi v kresle. Nadštandardná izba, za ktorú som chcela priplatiť, bola stále obsadená. Neskôr som sa dozvedela, že ju dostala mamička so 6-ročným synom, ktorá prišla až po nás. V deň odchodu sme so synom v nemocnici dostali črevnú chrípku a upozornili ma, že syn môže dostať ovčie kiahne, lebo tam mali pacienta s touto chorobou...
Čitateľka z Bratislavy

ČO NA TO HOVORÍ DFNSP BRATISLAVA
Ťažko sa nám vyjadruje k anonymnej sťažnosti, nemáme všetky informácie. Na I. detskej klinike máme k dispozícii 2 lôžka pre sprevádzajúce osoby na izbe pri dieťati. Prevádzkové možnosti nám neumožňujú vyjsť v ústrety každej matke, ktorá chce byť počas choroby dieťaťa v jeho blízkosti. O nadštandardné izby je veľký záujem, pri plánovaných hospitalizáciách sa dajú objednať. Pri akútnych hospitalizáciách táto možnosť nie je, no ak sú voľné, sú mamičkám k dispozícii.
Dana Kamenická, hovorkyňa DFNsP Bratislava

Boli ste so svojim dieťaťom v nemocnici? Aké sú vaše skúsenosti?
Boli ste spokojní, alebo ste sa potýkali s problémami?
Napíšte nám na tip@novycas.sk, podeľte sa s nami o vaše zážitky
a ak máte z nemocnice aj fotky, pošlite nám ich!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!