Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2010 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Vlastníci "nebezpečných" plemien sa bránia: Pes je vizitkou svojho pána

Ľudia zastávajú názor, že za útokmi psov sú najmä agresívne bojové a veľké plemená, ktoré útočia aj bez zjavného popudu. Ich majitelia nesúhlasia.

Napadnutie známej hlásateľky Ady Strakovej psom rozprúdilo širokú diskusiu. Spomínali sa v nej aj agresívne psy či bojové plemená, ktoré útočia aj bez zjavného popudu. Voči tomu sa však ohradili ich majitelia.

Zakaždým keď nejaký pes zaútočí na človeka, dávate na titulku pitbula alebo iné bojové plemeno. Nemôžete tam dať pre zmenu vlčiaka?“ pýta sa čitateľ. „Podľa štatistík práve vlčiak zabil a poranil človeka mnohonásobne viackrát ako všetky bojové plemená dokopy. Pritom pitbul útočí na ľudí iba v krajných prípadoch. Okrem toho – poriadne vycvičený pes dokáže ignorovať všetky impulzy okolia a sústrediť sa len na pána,“ dodáva.

Mám malého šicu a s ním chodím vždy von na vodítku. Raz nás napadol dalmatín bez vodítka a náhubku a keď sme inokedy prechádzali okolo vlčiaka, našťastie s náhubkom a na vodítku, môj psík ho obchádzal a vlčiak naňho skočil! A ešte mi jeho majiteľka vynadala, aby som si chytila svojho šicu,“ napísala nám svoju skúsenosť s veľkým psom Zuzula.

Chovateľ vlčiakov sa ohradzuje: „Chceme určovať, čo je bojové plemeno? Najagresívnejší je štatisticky nemecký ovčiak, teda oproti bojovým plemenám určite. Ale to len preto, lebo je to najrozšírenejšie plemeno na svete. Zo sto pittbulov, staffov a pod. je štatisticky agresívnych päť, ale z tisíc ovčiakov desať – nezdá sa vám to prirodzené? V každom prípade by za škody spôsobené psom mali byť zodpovední psovodi.

„Všetci stále len riešia bojové plemená, ale zväčša sú to veľmi prítulné psy. Majiteľ len musí vedieť, čo má za psa, psíčkar musí poznať svojho psa ako vlastné topánky,“ mieni Andreja.

Zásadné riešenie problému vidí diskutérka Maggi v oprávnení napadnutého držať zbraň. „Vzhľadom na to, čo sa prihodilo psíčkarke, má právo požiadať o strelnú zbraň, ktorú môže použiť v sebaobrane, aspoň by ubudlo agresívnych psov. Situácia by sa vyriešila na mieste činu.“

Pokino to nevidí až tak striktne, podľa neho by veľké aj malé psy mali mať vodítko. „A čo sa týka veľkých psov aj náhubok. Denne vídam primitívov, čo majú bojové plemeno pustené z reťaze. Chcel by som vidieť majiteľa, čo by spravil, keby napadol ten pes človeka,“ dodáva čitateľ.

Názor väčšiny chovateľov vyjadril diskutér s prezývkou Majkledemik. „Základ je majiteľ, je jedno, akého psa máš, ak sa mu venuješ, cvičíš s ním, učíš ho a vychovávaš, nie je problém a môže to byť aj nemecká doga, ale bude lepšie vychovaná ako nejaký škrečok, ktorého rodičia kúpili dieťaťu namiesto hračky a nestarajú sa oň.“

Čo si myslíte vy? Aké riešenie na zamedzenie útokov psov navrhujete? Vyjadrite sa, napíšte nám váš názor a vaše skúsenosti!
DISKUTUJTE alebo píšte na TIP@NOVYCAS.SK!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Motorový čln sa plavil veľkou rýchlosťou a menil nepredvídateľne smer po celej šírke rieky, keď narazil do výletnej lode.
Tragická zrážka lodí na Dunaji: Maďarská polícia našla šiestu obeť († 30), nezvestná ostáva už len jedna osoba
Nájdenou muníciou sa zaoberali pyrotechnici.
Nebezpečný nález vo vojenskom obvode Záhorie: Muž namiesto húb natrafil na kusy munície!
Konzervatívny akademik Kajs Saíd
Tuniský prezident urobil dôležité zmeny vo vláde: Čo ho k tomu viedlo? Vyvoláva to medzinárodné obavy!
Peľová sezóna
Neliečená alergia môže byť životne nebezpečná: SSAKI predstavilo výzvu! Mohlo by to pomôcť stovkám Slovákov
Salome Zurabišviliová zvíťazila vo voľbách.
Gruzínska prezidentka to prepískla: Mala sa dopustiť... zrady?! Uf, tak toto jej veľmi nepomohlo
Pastorovi zmenilo príbehy o zážitkoch blízko smrti pohľad. (Ilustračné foto)
Pastor preskúmal vyše 1000 zážitkov blízko smrti: Teraz vie, čo nás čaká! Jeho rozprávanie vám vyrazí dych
(ilustračné foto).
Vo Vranove nad Topľou má vzniknúť významný projekt: Plánujú tam vybudovať nové zariadenie pre autistov!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
USA reagujú na žiadosť Zelenského: Vynechajú mierovú konferenciu? TAKTO rozhodli
Na archívnej snímke z 19. júla 2023 britský premiér Rishi Sunak.
Britský premiér chce zaviesť povinnú vojenskú službu pre mladých! Pripravuje sa na niečo?
(ilustračné foto).
Cestujúcich na stanici znepokojilo správanie muža: Vytiahol nôž a nasledoval horor!
Foto
V Česku zavládol absolútny ošiaľ: Výnimočné zmeny v krajine kvôli finále!
Policajti si posvietili na taxikárov v Bratislave!
Foto
Policajti si posvietili na taxikárov v Bratislave: Brali vodičáky aj osvedčenia! Sila, čo všetko zistili