Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2015 12:00 | Tip od Vás | Zahraničie
Foto

Jozef má len 20 a už sedí v jednej kancelárii so šéfom Facebooku: Poviem vám, ako som sa tam dostal!

Ešte je len v polovici štúdia na výške, no jeho zážitky mu môže závidieť nejeden pracujúci človek.

Mladík z Martina, ktorý v Brne na Masarykovej univerzite študuje matematickú informatiku, už má za sebou stáž v Googli a práve mu po celom lete plynie posledný týždeň v centrále najväčšej sociálnej siete na svete - Facebooku. Sú to skutočne práce snov a ako sa k nim vlastne dostal?

Jozefova cesta k informačným gigantom nebola vydláždená dobrými známosťami či kúpená peniazmi, rolu zohrala len jeho pracovitosť a talent. „Mám oboch rodičov invalidných dôchodcov, ale napriek tomu to bola práve ich podpora, ktorá ma dostala jednak na študijný program Erasmus do Barcelony a následne ma vybrali do grantového programu Talenty novej Európy, ktorý organizuje Stredoeurópska nadácia a Slovnaft,“ opisuje počiatočné kroky Jozef.

Prvú veľkú skúsenosť získal v Googli a zaujímavé je, že oni oslovili jeho. „Bolo to zrejme na základe toho, že som Slovensko reprezentoval na Medzinárodnej olympiáde v informatike,“ tipuje študent. Stačili dva 45-minútové pohovory a mohol sa radovať zo stáže v Krakove. Čo ho však vzalo viac, je jeho aktuálna stáž v centrále sociálnej siete v USA.

Facebook je lepší ako Google

„Povedal by som, že ich kultúra je otvorenejšia a uvoľnenejšia. Nikto tu nemá svoju vlastnú kanceláriu, dokonca ani Mark Zuckerberg. V novopostavenej budove je veľký open space, kde pracuje asi 1 500 ľudí a Zuckerberg má iba svoj stôl ako všetci ostatní,“ porovnáva.

Šestnásteho najbohatšieho človeka sveta s majetkom 33 miliárd dolárov teda stretáva denne. Rozprávali sa spolu? „Nikdy som s ním priamo nehovoril, ale stretol som ho niekoľkokrát. Videl som ho pri svojom stole, ako telefonoval alebo diskutoval, poprípade viedol schôdzku,“ opisuje dotyk s „géniom“ Jozef. Aká bola Jozefova náplň práce?

Robil som s najväčšími firmami

Názov projektu, na ktorom pracoval, sa volal Global pages a spoločnosť ho poskytuje len veľkým hráčom s medzinárodnou značkou, ktorí majú na Facebooku skutočne vysoký obrat. „Uvediem príklad. Coca-Cola má celosvetový biznis, avšak nechcela by mať 60 facebookových stránok - Coca-Cola: Brasil, Coca-Cola: Slovensko, a mojou úlohou je, aby používateľovi Facebook poskytol automaticky tú, na ktorú je on zacielený, kde uvidí statusy napísané v slovenčine či inú titulnú fotku,“ vysvetľuje svoj podiel na chode firmy Jozef.

Vo veľmi mladom veku si už teda vyskúšal fungovanie skutočne veľkého biznisu priamo u lídrov na trhu. Aké má teda ešte pracovné plány? „Rád by som vybudoval značku, s ktorou by som vedel zefektívniť a zlepšiť problémy ľudí a životného prostredia,“ načrtáva svoje veľké, ale v podstate skromné ciele šikovný mladík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa