Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.12.2015 10:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Chlapčekov život sa zo dňa na deň obrátil naruby: Lukáško je uväznený v tele malého dieťaťa

Život Lukáška a celej rodiny sa zo dňa na deň obrátil naruby. Všetko zmenila zákerná epilepsia, ktorú chlapcovi diagnostikovali už v útlom veku. 

Luky (16) mal byť už tínedžer, no jeho telo sa pre chorobu prestalo vyvíjať. Odvtedy potrebuje neustálu starostlivosť a Ivana (48) a Miroslav (58) Ďuricovci sú tými najmilujúcejšími rodičmi na svete. Každodenný boj rodiny s nepriazňou osudu uľahčuje bezbariérová kúpeľňa, ktorú pre Lukáška zariadilo Srdce pre deti, charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Nový Čas až do najkrajších sviatkov v roku prináša sériu príbehov detí, ktorým už Srdce pre deti pomohlo.

Osud Lukáškovi (16) nedoprial život, aký vedú jeho rovesníci. Hoci je v tínedžerskom veku, nemôže chodiť do školy, venovať sa záľubám či randiť s dievčatami. Za jeho ťažký životný údel môže zákerná choroba. „Lukáško ako dvaapolročný dostal epilepsiu. Raz večer sme ho dali na nočník do spálne, zrazu však odpadol, zmodrel. Rýchlo sme s ním utekali na pohotovosť, tam však nič nezistili,“ hovorí Lukyho milujúca mama Ivana.

Tieto stavy sa však u Lukáška začali čoraz intenzívnejšie opakovať. „Na jednom vyšetrení zrazu odpadol, začalo ho triasť, tiekla mu pena z úst. Vtedy nám lekárka oznámila, že sa musíme zmieriť s tou najhoršou správou. Luky má epilepsiu,“ opísala najťažšie obdobie mama Ivana. Lukáško si neuvedomuje, že už o dva roky bude dospelý. Trpí závažným Lennox-Gastautovým syndrómom, ktorý je sprevádzaný vážnymi epileptickými záchvatmi a spôsobuje spomalený mentálny a fyzický vývoj.

 

„Lekári sa mu snažili pomôcť, ako vedeli, robili mu všetky možné testy. Stále sa aj snažia a za to im veľmi ďakujem,“ pokračuje Lukyho mamina, ktorá s ním trávi všetok čas, zatiaľ čo manžel pracuje. Pre lepšiu starostlivosť o synčeka potrebovali špeciálnu bezbariérovú kúpeľňu. Rodičia v núdzi sa preto rozhodli obrátiť na Srdce pre deti, ktoré im podalo pomocnú ruku. „Bolo to v roku 2013, prerobili komplet všetko. Umývadlo je špeciálne, môžeme ísť s vozíkom úplne k nemu. Záchod je tiež pre telesne postihnutých,“ hovorí Ivana vďačne. Okrem kúpeľne dostali vďaka Srdcu pre deti aj novú podlahu v kuchyni a na chodbe. Suma za prestavbu celkovo vyšla na 7 000 €.

Otvoriť galériu

Čaro Vianoc zaberá

Najkrajšie sviatky v roku strávia aj tento rok spolu. „S darčekmi je to tak, že ich ani poriadne neregistruje. Pre neho sú Vianoce iba všedný deň. Vždy mu len povieme, Lukáško, bude Mikuláš, Ježiško bude chodiť s darčekmi, ale on má svoj svet,“ vraví so smútkom v hlase Ivana. Napriek tomu však aj u nich sviatočná nálada zavládne a môžu za to koledy.

„Bola som vychovávaná na dedine, takže väčšinu sviatkov som strávila pri starkej a bola som vedená k tradíciám. Aj Lukáškovi som odmalička spievala a recitovala riekanky a básničky. Teraz som mu začala kupovať knižky a cédečká s koledami, ktoré si spolu púšťame a spievame,“ pokračuje mamina. A naozaj, keď si spolu sadnú a mama mu začne spievať Tichú noc, Luky kýva ručičkou do taktu a na tvári mu zavládne široký úsmev. Mama Ivana nielen pred sviatkami pozorne sleduje v Novom Čase príbehy zo Srdca pre deti. „Obdivujem všetkých rodičov a ich detičky, čo statočne bojujú s nepriazňou osudu,“ dodáva na záver.

Ako môžete pomôcť?

Pomáhať deťom môžete zaslaním darcovskej SMS na číslo 871. Pre aktiváciu pravidelného mesačného príspevku napíšte text: START SRDCE. Pravidelné príspevky môžete kedykoľvek bezplatne zrušiť textom: STOP SRDCE. Ak chcete deťom pomôcť jednorazovo, pošlite SMS s textom: SRDCE. Hodnota každej SMS - pravidelnej či jednorazovej - je 5 € a v plnej výške je určená na pomoc deťom. Prispievať môžete aj online platbou prostredníctvom webu www.srdcepredeti.sk, na ktorom nájdete aj príbehy detí, ktorým pomáhame.

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Chystá sa invázia?! Výzva izraelskej armády hovorí za všetko
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Dobrá správa pre pacientov: Ministerka Dolinková ohlásila nové benefity!
Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?