Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2015 12:03 | Správy | Domáce správy

Ťažko chorá Lianka: Vďaka Srdcu pre deti máme krajšie Vianoce!

Kučeravá princeznička sa už nevie dočkať Vianoc. Malá Lianka (7) s maminou Danou (31), tatinom Petrom (41) a bračekom Tomáškom (4) už prichystali vianočný stromček, aby im Ježiško mal kam doniesť darčeky.

Hoci dievčatko trpí detskou mozgovou obrnou, teší sa z každej maličkosti. Najväčšiu radosť mu urobil špeciálny bicyklík, vďaka ktorému konečne zapadlo medzi ostatné deti, našlo si nových kamarátov a posilnilo si slabunké nôžky. Nový Čas vám do Vianoc prinesie sériu príbehov detí, ktorým pomohlo Srdce pre deti. Osud Lianky je prvým z nich. Pre malú bojovníčku Lianku (7) je každý, aj ten najmenší pokrok obrovským úspechom.

 

Trpí totiž záhadnou, bližšie nešpecifikovanou diagnózou. V tom, čo zdravie usmiateho dievčatka podlomilo, nemajú jasno ani lekári. Špecialisti zatiaľ potvrdili len hypotonickú formu detskej obrny. Vďaka špeciálnemu bicyklíku si osudom ťažko skúšané dievčatko môže konečne užívať krajšie detstvo. Na svojho bračeka a kamarátov sa viac nemusí len smutne pozerať, môže sa hrať s nimi. Zásluhou na mieru upraveného bicyklíka s popruhmi, ktorý dievčatko dostalo vďaka Srdcu pre deti, charitatívnemu projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis, sa jeho zdravotný stav o trošku zlepšil.

Otvoriť galériu
„Keď ho Lianka uvidela, bola veľmi šťastná. Od radosti tlieskala rúčkami. V lete sme sa bicyklovali skoro každý deň,“ teší sa dojatá mama Danka Dzimová (31). „Hoci pri bicyklovaní rúčky na volante ešte neudrží, naučila sa pekne pedálovať nôžkami. Bolo to pre ňu zároveň cvičenie. Veľmi sa tešila z toho, že bola medzi ostatnými deťmi. Dovtedy len z kočíka pozorovala, ako sa naháňajú. Na bicyklíku nebol jej hendikep taký výrazný. Popri nej sa bicykloval aj braček Samko,“ opisuje radosť dcérky mamička Danka.

Otvoriť galériu
Veselšie Vianoce

Lianke počas roka krehké nôžky zosilneli. Dokáže sa už pár sekúnd sama bez opory udržať v kľaku. „Zatiaľ nechodí ani nerozpráva. Musíme ju kŕmiť a plienkovať. Ale určite už mentálne vníma viac. Rozumie skoro všetko, o čom sa v jej prítomnosti rozprávame,“ vysvetľuje mamina s láskou v očiach. „Len nám ešte nevie dať spätnú väzbu. No vyjadruje sa po svojom. Keď je napríklad hladná, doštvornožkuje ku skrini,“ dodáva starostlivá mama Danka, ktorá má len jeden obrovský sen. Sníva, že sa jej dcérka Lianka raz postaví sama na nohy a bez námahy urobí prvé krôčiky. Deti by však napriek nepriazni krutého osudu nedala za nič na svete.

Otvoriť galériu
Rodina spoločne už teraz pripravila vianočný stromček. Celý príbytok sviatočne vyzdobili, aby sa mohli čo najdlhšie tešiť z čara najkrajších sviatkov v roku. Na ceste k Liankinmu pevnejšiemu zdraviu však rodičom robí starosti ešte jedna prekážka. Ich dcérka vyrástla a úrady im nechcú prispieť na nový vozíček, vďaka ktorému by sa mohli presúvať do špeciálnej školy či k logopédovi a ďalším lekárom.

Ako môžete pomôcť?

Pomáhať deťom môžete zaslaním darcovskej SMS na číslo 871. Pre aktiváciu pravidelného mesačného príspevku napíšte text: START SRDCE. Pravidelné príspevky môžete kedykoľvek bezplatne zrušiť textom: STOP SRDCE. Ak chcete deťom pomôcť jednorazovo, pošlite SMS s textom: SRDCE. Hodnota každej SMS - pravidelnej či jednorazovej - je 5 € a v plnej výške je určená na pomoc deťom. Prispievať môžete aj online platbou prostredníctvom webu www.srdcepredeti.sk, na ktorom nájdete aj príbehy detí, ktorým pomáhame.

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu