Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2015 10:00 | Správy | Domáce správy

Bezpečnostní analytici po teroristickom útoku v Paríži: Slová, ktoré sa oplatí prečítať!

Boli v pohotovosti a predsa útokom nezabránili! Masaker vo francúzskej metropole potvrdil, že teroristi využijú akúkoľvek príležitosť na to, aby útočili.

V piatok boli obeťami obyvatelia či návštevníci Paríža, nie je vylúčené, že útočníci si onedlho nájdu iný smer. Na mieste je teda otázka - zlyhali vo Francúzsku tajné spravodajské služby? Prečo štát nedokázal ochrániť svojich občanov? Nový Čas hľadal odpoveď u bezpečnostných analytikov.

Jaroslav Naď: Štát nedokáže chrániť občanov na 100%

Otvoriť galériu

- Nie je v to v jeho moci. Faktom je, že od útoku na redakciu Charlie Hebdo Francúzi zabránili viacerým útokom. To, že tam zahynulo 8 útočníkov neznamená, že ich tam bolo iba toľko. Útok bol relatívne veľký a to znamená, že aj sieť podporovateľov bola veľká. Je možné, že tajné služby zachytili nejaké náznaky, ale až teraz majú dôkazy, ktoré im pomôžu identifikovať, kto bol za všetko zodpovedný. Predpokladám, že tam boli najmä radikalizovaní moslimovia s francúzskym občianstvom a radikáli z iných európskych krajín. Na druhej strane si myslím, že „akcia“ sa nezrealizovala tak, ako útočníci chceli. Útok na koncert bol plánovaný, útoky na futbal a prezidenta Hollanda boli veľkým lákadlom a zmenili pôvodný plán. Politická zodpovednosť európskych politikov je tá, že by mali riešiť problémy tam, kde vznikajú. Vzdušné útoky nestačia a bez koordinovanej pozemnej operácie problém Sýrie a Iraku nevyriešime. Toto bola posledná kvapka, ktorá povedie k tomu, že Hollande sa bude snažiť nájsť cestu, ako zrealizovať operáciu proti ISIS. Buď cez Bezpečnostnú radu OSN, alebo NATO. Možno to pôjde s mandátom EÚ a so spojencami. Je možné, že krajiny západnej Európy, a možno aj s Rusmi, sa spoja a začnú pozemnú operáciu.

Milan Žitný: Spravodajcom chýbajú informátori

Otvoriť galériu

- Útok, jeho logistika a dodanie zbraní sa museli pripravovať celé mesiace a museli ho riadiť ľudia, ktorí sa v Paríži vyznajú. Podobne ako v prípade Charlie Hebdo išlo o odpoveď domácich mladých frustrovaných ľudí. Je evidentné, že boli dobre pripravení. Mohli ich viesť aj Čečeni, ktorí sa pohybovali pred pár rokmi po Francúzsku a dobre sa v krajine orientujú. Tajné služby mali problém s identifikáciou útoku. Keďže ide o malé izolované skupiny disciplinovaných ľudí, ktoré nekomunikujú cez sociálne siete, ale používajú systém mŕtvych schránok, spravodajcovia to majú ťažké. Chýbajú im informátori. Keď totiž nie je informátor v moslimskom prostredí, tak neexistuje šanca na niečo prísť. To sa už niekoľkokrát stalo: napríklad Francúzi zadržali syna, zavolali otca a zistili, že on je ich informátor a pritom o synových aktivitách nič nevedel. Čiže rodičia nevedia, čo ich deti robia. Rodičia a deti začínajú vyznávať rôzne hodnoty.

 

Juraj Zábojník: Útoky Francúzi čakali

Otvoriť galériu

- Napriek tomu, že sa na prípadné teroristické útoky Francúzi pripravovali, nemôžeme si myslieť, že ktokoľvek dokáže ubrániť krajinu. Vo Francúzsku žije 7 miliónov moslimov, ktorí sú potenciálni teroristi. Dôvodom, prečo je tomu tak, je aj to, že každý druhý, tretí moslim sa cíti vo Francúzsku ako treťoradý občan. A to je moment, keď sú ľudia ochotní aj zomrieť. Asi boli útočníci Francúzi, a logisticky ich viedol niekto z ISIS. My nemôžeme riešiť situáciu ako „svetový policajt“. Ľudia sa dostanú pod tlak a, samozrejme, skúšajú z neho uniknúť. Toto generuje terorizmus. Treba riešiť príčiny a nie následky. Slovensko má šťastie, že nie sme ekonomicky zaujímavá krajina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?