Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2015 05:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Vlastina Svátková z Kukučky: Odhalila, akým peklom si musela prejsť!

V živote si toho už veľa preskákala, a dokonca nakrúcala aj s hviezdnym agentom 007. Napriek tomu nie je krásna Slovenka Vlastina Svátková u nás ešte celkom známa.

Aká bola jej cesta k herectvu, prečo žije sama so svojimi dvoma synmi, ale aj o tom, že herci sú všade rovnakí, porozprávala pre Nový Čas Nedeľa.

Vaša herecká kariéra v detstve sa rozbehla tak trochu hororovo. Recitovali ste na pohreboch. Nepripadalo vám to morbídne?

Ani raz mi to neprišlo niečím divné. Naopak, prioritou pre mňa bolo, že som sa uliala zo školy a ešte som za to dostala aj zaplatené. Ostatné veci mi dochádzali postupne. V zákulisí boli hrobári, ktorí pripravovali mŕtveho na pohreb. Často si pri tom, ako ho česali, rozprávali vtipy. Ja som sa na nich pozerala a smiala sa s nimi. Vzápätí som vystúpila pred smútiacich pozostalých a dostala sa do ich energie a mala som slzy na krajíčku. Bola to pre mňa najväčšia škola a uvedomila som si, že smrť je prirodzená vec.

Preskočme teraz pár rokov. Ako reagovali vaši rodičia, keď ste sa po dvadsiatke po dvoch týždňoch známosti zasnúbili a po troch mesiacoch aj vydali za českého režiséra Dana Svátka?

Otec uvidel môjho nastávajúceho prvýkrát až na svadbe, kde sa zoznámili. Mama ho predtým videla len raz. Rodičia už vedeli, že som schopná všetkého a nedám sa zastaviť. Akceptovali to, ale počula som, že iní hostia na svadbe už uzatvárali stávky, že nám to vydrží maximálne pol roka.

Manželstvo vám však vydržalo sedem rokov a máte dvoch krásnych synov Adama (8) a Kryštofa (4). Prečo ste sa nakoniec rozišli?

 

V určitom momente sme sa začali posúvať dopredu, ale každý iným tempom a iným smerom. Mňa dosť posilnilo materstvo. Upokojila som sa a nebavili ma emocionálne búrky. Prioritou pre mňa bola harmónia, pokojné prostredie plné lásky a pohody. Chcela som zmenu, zmenu k lepšiemu, pracovať na sebe, na vzťahu, ale zrazu som mala pocit, že to chcem len ja.

Ste tvárou a ambasádorkou kampane proti násiliu páchanému na ženách. Vraj ste ho na vlastnej koži okúsili ešte vo vzťahu pred manželstvom.

Nesúviselo to s fyzickým násilím, bolo to psychické, čo je často horšie. Málokedy to dokážete niekomu vysvetliť alebo opísať, čo sa dialo, keďže to partner popiera. Niekedy je preto jednoduchšie, keď vám dá partner facku a viete hneď, že máte od neho odísť. Keď vám hovorí, že ste na vine vy, začnete tomu veriť a pochybovať o sebe, zrazu neviete, čo je realita a čo je zle.

Otvoriť galériu

Partner vás v tom čase kontroloval, dokonca vám nazeral do osobných vecí. Ale nejaký čas vám trvalo, kým ste sa dokázali vymaniť z tohto začarovaného kruhu.

Bola som mladá, naivná, nemala som vôbec skúsenosti s tým, čo je správne, a nevedela som povedať nie. Bola som nesebavedomá a neistá, všetko som tolerovala. Dnes by sa to už nestalo.

S exmanželom máte roztočený dokumentárny film Túžba motýľa, kde sa objavia zábery aj z vášho pôrodu. Necítite ostych?

Je to príbeh o rakovine a momentálne je nakrúcanie pozastavené, lebo nie sú financie. Začali sme nakrúcať, keď som bola tehotná, hrajú tam naši synovia a všetko je veľmi autentické. Pôrod nakrútený nie je, iba detail tváre a čerstvo narodené dieťa, keďže ide o polodokumentárny film.

Máte dvoch krásnych malých synov, ktorých momentálne vychovávate sama. Nie je nejaký nový vzťah na obzore?

Rozhodla som sa, že o svojom súkromí rozprávať nebudem, lebo ešte by to niekoho zaujímalo natoľko, že bude stáť pred mojím domom a pátrať, kto to je. Vzťahy a súkromie sú intímne a krehké, preto ich treba chrániť.

Otvoriť galériu

V markizáckom seriáli Kukučka hráte manželku Mila Kráľa Kláru, ktorá je veľmi pokorná a obetavá žena. Máte niečo spoločné?

Niečo zo seba som si v nej našla, aby som ju vedela dobre zahrať a bola uveriteľná. Klára zo začiatku vyzerá tak poddajne, harmonicky a nemá rada konflikty, ale to neznamená, že ešte neprekvapí svojou silou a odvahou. Ak sa deje niečo pre ňu zásadné, dokáže sa za to postaviť. Udejú sa ešte nejaké zvraty a nebude to mať také jednoduché.

Stále dookola sa vás pýtajú na vaše niekoľkosekundové účinkovanie v bondovke Casino Royale s Davidom Craigom. Je to pekná skúsenosť do životopisu, ale nie ste na to už alergická?

Keby som tam mala poriadnu rolu, ktorou by som mohla niečo ukázať, bolo by to iné. Ale toto nebolo nič také, takže nemám byť na čo hrdá. Alergická však na to nie som, lebo je to moja práca, odpovedať stále na tie isté otázky. (Smiech)

Zahrali ste si teda s hollywoodskymi áčkovými celebritami, teraz hráte v slovenskom seriáli s Alexandrom Bártom a Milom Kráľom. Cítite v tom nejaký rozdiel? Teda okrem občerstvenia v zákulisí.

Žiadny rozdiel. Všetko sú to ľudia a skvelí herci, ktorí svoju prácu robia najlepšie ako vedia. Nikdy som nevnímala idoly a celebrity a nemala som ani žiadne plagáty na stene, z čoho bola moja mama vždy veľmi nešťastná. Na nakrúcaní Jamesa Bonda som sa stretla s veľkými hercami, ale nikdy som za nimi nechodila a nefotila sa s nimi. Bond aj Bárta sú teda obaja super. Práve včera sa ma pýtal, či sa mi s ním hrá dobre, povedala som, samozrejme, rovnako ako s Jamesom Bondom! (Smiech)

Otvoriť galériu

V minulosti ste podstúpili aj hypnózu, prostredníctvom ktorej ste sa vrátili do svojho minulého života. Prečo ste ju podstúpili?

Tieto veci súvisiace s dušou a podvedomím ma vždy zaujímali. Vyskúšala som všetko a o sebe som nezistila nič. K sebapoznaniu mi dopomohli až životné skúsenosti - moje vlastné vzostupy a pády, ktoré mi dali životnú lekciu. Pri hypnóze som sa podvolila terapeutke a robila to, čo odo mňa chcela, aby mala zo mňa radosť. Preto som si vymýšľala príbehy a ona bola z toho nadšená. Nakoniec som poďakovala, zaplatila a odišla domov.

To je od vás pekné, že ste si zaplatili, aby ste niekomu mohli urobiť radosť...

Veď na to som tu. Aby som ľuďom robila radosť, ak je to v mojich silách...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Pomsta ukrajinskej armády, ruský Belgorod mali zasiahnuť desiatky rakiet: Strašné následky
Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili