Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2015 06:00 | Správy | Domáce správy

Nezvestná Helena napísala manželovi a deťom: Z jej listu na rozlúčku mrazí...

Snažia sa byť silní a dúfajú, že ich milovaná Helena (38) je živá a vráti sa domov. Aj pre rodičov nádej, že nájdu svoju nezvestnú dcéru, pomaly slabne. 

Po talentovanej umelkyni niet už chýru ani slychu celý mesiac. Jej otec Marián Fabián (60) prvýkrát našiel silu prehovoriť. Zronený muž Novému Času prezradil obsah listu na rozlúčku, ktorý nechala jeho dcéra manželovi. Slová napísané vo veľkom bôli trhajú srdce. 

Helenin otec Marián Fabián pre Nový Čas potvrdil, že jeho dcéra roky bojovala s ťažkými chorobami. Diagnostikovali jej schizofréniu, mávala maniakálne aj depresívne fázy. „Prečo by to urobila napriek tomu, že miluje, má krásne a dobré deti, najlepšieho muža, akého si viete predstaviť? Lebo choroba neberie ohľad. Človeka zmení zvnútra,“ hovorí otec o svojej vysokoškolsky vzdelanej dcére. P

o­dľa neho, aj keď veľmi chcela pracovať, zamestnávatelia ju pre jej chorobu odmietali. „Bolo to odmietnutie jej ako človeka. Cítila sa nepotrebná. Snažila sa, vyrábala nádherné veci z keramiky, šperky, predávala ich na vianočných trhoch. Spravila si dielničku. Otvorila ju s podporou štátu, ale potrebovala platiť energie, nájmy, účtovníčku, pokladnicu, takže ak bol dobrý mesiac, zarobila 50 eur. U nás firma roky nemá zisk, napriek tomu musí zaplatiť daň, clo, tzv. licenciu. Vstupovala do toho s veľkou nádejou, ale keď zistila, ako to skutočne je, prepadala sa do ešte väčšej depresie. Choroba a svet ju utrápili na smrť. Až tak, že si ju vybrala ako vykúpenie pre seba a blízkych,“ hovorí so slzami v očiach otec.

 

Napriek tomu živí v sebe ešte akú-takú nádej, že sa Helena len ukrýva pred svetom, a keď jej bude lepšie, vráti sa domov. Silný muž rozbieha aj plán, ako pomôcť ľuďom, ktorí sú v podobnej situácii ako jeho dcéra. „Mám sen postaviť centrum pre takto postihnutých ľudí. Centrum bude niesť meno mojej dcéry. Čo ty na to, Helenka?“ pýta sa sám seba ťažko skúšaný otec.

Zmizla pri hľadaní práce

Helena zo Zaježovej (okr. Zvolen) odišla do hlavného mesta, kde sa zastavila u kamaráta. U neho nechala list na rozlúčku. Jej manžel Ivan zostal so štyrmi deťmi sám. Helena sa liečila od 20 rokov na psychiatrii v Banskej Bystrici a Kremnici. Lekári jej diagnostikovali schizofréniu, neskôr jej diagnózu ešte rozšírili.

Helenin posledný odkaz

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Olaf Scholz o situácii v Nemecku: Nebudeme tolerovať akékoľvek politické násilie
Prekvapivá kandidatúra: V Iráne sa o post hlavy štátu bude usilovať aj bývalý prezident!
Foto
Smútok u Petra Sagana, emotívny odkaz na rozlúčku: Nikdy na teba nezabudnem...
(ilustračné foto)
Ukrajinu zasiahli rozsiahle výpadky v energetike: Čo s tým majú spoločné útoky Ruska z predošlých dní?
Torrential rain causing flood.
Počasie nás v posledné dni poriadne potrápilo: Ako bude vyzerať v nasledujúce dni?
Foto
Nechutná dohra finále: Tréneri si skočili do vlasov, potom prišiel holý zadok Prešovčana
(ilustračné foto)
5 tipov, ako sa rýchlo a jednoducho zbaviť slimákov v záhrade: Pomôžu veci, ktoré máte v kuchyni
Je to len pre silné žalúdky, tvrdí
Foto
Diana sa hrabe v špine iných ľudí: FOTO len pre silné žalúdky! Odpadnete, čo za to chce
(ilustračné foto).
Mladá mamička prekonala mŕtvicu: Zvláštne PRÍZNAKY, lekári to neodhalili!
Koniec nechutnému trápeniu Južnej Kórey: Severná Kórea má však podmienku!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
(ilustračné foto)
Spíte v posteli s partnerom? Čas to zmeniť! Odborník varuje, TOTO hrozí