Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Starosta Bidoviec o unikátnom geotermálnom zdroji: Na vrtoch sa čosi hýbe!

Stopa českého miliardára vedie na východ! Táto správa sa v Košickej kotline šíri expresne rýchlo, pretože skrotenie horúceho prameňa pri Svinici by pomohlo celému regiónu. 

Investícia do unikátneho podzemného ložiska európskeho významu na lacné vykurovanie bytov a rozvoj turizmu síce nateraz vyznieva ako prvoaprílový žart, no plynári zároveň potvrdili, že SPP už finalizuje možnosti a potenciál využitia vrtov. A termín stavebného povolenia sa kráti.

Potvrdil to Viliam Bačo, starosta Bidoviec, ktoré sú spoločným stavebným úradom. Výstavbu geotermálnej elektrárne by tu všetci na okolí privítali. „Čosi sa naozaj hýbe. Nevieme, či sú za tým Česi a ich kapitál, ale to je jedno. Len nech sa konečne zač­ne aj stavať. Je najvyšší čas, pretože stavebné povolenie sa končí budúci rok, preto nemožno čakať,“ tvrdí Bačo. Uvažovalo sa o využití tepla na vykurovanie veľkej časti domácností v Košiciach, no v súčasnosti je pre región zaujímavé aj tzv. odpadové teplo v rámci rozvoja turizmu s akvaparkom, farmami či so skleníkmi. „Hotových je viacero štúdií, projekt vykurovania Košíc a aj pozemky sú už vysporiadané. Obrovské prírodné bohatstvo však stále nevyužívame,“ vraví Ľubomír Šimko, starosta susednej Svinice, v ktorej katastri sú tri vrty.

Gabriel Beer, hovorca SPP Infrastructure, ktorá vlastní spoločnosť Geoterm Košice, potvrdil záujem firmy pri využívaní tohto ekologického zdroja. „Musí však byť zároveň ekonomicky efektívny. V súčasnosti sa finalizuje analýza možností a potenciál využívania vrtov v tejto lokalite,“ povedal Beer. Pôvodne sa podľa Beera rátalo s využívaním vrtov na ekologické zásobovanie Košíc, no na takúto dodávku tepla je v súčasnosti malá šanca. Ako s hlavným odberateľom sa počítalo s Teplárňou Košice, ktorá však investovala do ekologizácie svojej prevádzky a výstavby nového kotla a tieto prostriedky sa spoločnosti budú musieť vrátiť. „Momentálne v Košiciach nie je žiadna spoločnosť, ktorá by bol schopná a ochotná teplo z vrtov odoberať tak, aby bolo rentabilné investovať do sprevádzkovania,“ dodal Beer. V tomto smere by so súhlasom štátu v SPP, ako majoritného vlastníka, mohol pomôcť iný kapitál - nielen z eurofondov, ale aj z Čiech.

Na čo by sa horúca voda z vrtov mala využiť?

 

Emil Ficko (67), murár, Bidovce


„Je to obrovská škoda, že sa tá horúca voda vôbec nevyužíva. Viete, koľkým skleníkom a farmám by to pomohlo? Aj za teplo by sme asi platili menej. Hádam sa toho dožijem.“

Mária Azariová (45), kontrolórka, Bidovce

„To nikomu neprekáža, že naši ľudia musia chodiť do susedného Maďarska? Keby bol akvapark u nás, všetko by zostalo doma. A boli by sme aj spokojní. Dúfam, že sa už čoskoro nájde investor, o ktorom sa zatiaľ len veľa hovorilo.“

Radoslav Kisti (29), montážnik, Ďurkov

„Som optimista a verím, že sa dočkám využitia vrtov. Viem si tu predstaviť kúpalisko i farmy.“

Vlastnícka štruktúra

Momentálne je najväčším akcionárom Geotermu Košice spoločnosť SPP Infrastructure, a. s., Bratislava. V nej kontroluje 51 % štát prostredníctvom štátnej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., a 49 % je vo vlastníctve skupiny Energetický a průmyslový hodling, ktorý kontroluje český miliardár podnikateľ Daniel Křetínský.

Zdroj pri Svinici

 

  • prietok 220 - 230 litrov/s

 

  • výdatnosť min. 30 rokov

 

  • výkon až 300 MW

 

  • z vyše 3 km hĺbky dosahuje teplotu viac ako 130 °C

Vlastnícka štruktúra

Momentálne je najväčším akcionárom Geotermu Košice spoločnosť SPP Infrastructure, a. s., Bratislava. V nej kontroluje 51 % štát prostredníctvom štátnej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., a 49 % je vo vlastníctve skupiny Energetický a průmyslový holding, ktorý kontroluje český miliardár podnikateľ Daniel Křetínský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval