Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Starší herci zostávajú na pľaci aj v bolestiach: Napriek svojmu veku musia stíhať rovnako ako mladí!

Nakrúcanie nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou. Svoje o tom vedia aj skúsení a ostrieľaní herci.

Ivan Letko (80) a Eva Rysová (82): Výhody nemáme a ani ich nepotrebujeme

Ivan Letko hrá dobráckeho dedka Zoliho v Búrlivom víne. Ani on si na nezáujem zo strany štábu nesťažuje. „Pozornosť je veľmi dobrá a všetci sú tolerantní. Nejaké mimoriadne výhody nemáme, ale zatiaľ ich ani nepotrebujeme. Spolupráca je veľmi harmonická a príjemná aj zo strany mladších hercov,“ hovorí. „Nemám žiadny dôvod sa na niečo sťažovať alebo reptať. Starajú sa o nás. Máme k dispozícii kávu, občerstvenie, hodinovú pauzu na obed.“ A predsa to má jeden háčik. „Sme v pokročilom veku a to učenie je namáhavejšie a domáca príprava náročnejšia. Pri štyroch, piatich obrazoch je už toho textu dosť,“ priznáva Letko.

„Všetci okolo nás sú úslužní a veľmi milí ľudia,“ pridáva sa k Letkovým vyjadreniam herečka Eva Rysová, ktorá hrá v Búrlivom víne starú mamu Annu Roznerovú. „Keď robíme v exteriéroch, tak nám nosia veľké obložené chlebíky, čaj, kávu aj ovocie,“ pochvaľuje si herečka. „Mám pocit, že ma majú radi aj tí moji mladí kolegovia a to je dobrý pocit. Hranie je už totiž pre mňa oveľa ťažšie ako kedysi, ale som rada, že to môžem robiť. Dostanem sa medzi priateľov a kolegov,“ dodala na záver.

Anna Javorková (62): Ustrážiť si texty je náročné

Talentovaná, presvedčivá, dochvíľna, precízna, charizmatická... To je len zopár prívlastkov na margo herečky Anny Javorkovej, ktorá v Divokých koňoch stvárňuje veterinárku Terezu Kopeckú, babku hlavnej predstaviteľky Hany. A čo je pri nakrúcaní denného seriálu pre túto skúsenú herečku najťažšie? „Nakrúcanie je ťažké hlavne v náročnosti denného programu. Máme roztočených veľa dielov a ustrážiť si texty je ťažké,“ priznáva Javorková. „Aj keď viem, že sa o to stará štáb, musím si to ustrážiť aj ja. Všetko sa však dá zvládnuť bez problémov pri dobrej organizácii. Pracovná atmosféra je napriek náročnosti príjemná a pohodová. Sme na pľaci dobrý kolektív a stihneme sa aj zasmiať.“ Do smiechu jej však isto nebolo, keď musela podobne ako Eva Landlová a Marián Slovák ležať na zemi na snehu bez pohnutia.

 

Od tvorcov Divokých koní si Javorková vydobyla jediný ústupok - že nebude seriál propagovať prostredníctvom rozhovorov pre médiá. Sú za tým rany, ktoré jej v minulosti uštedril osud. Ako mladá herečka totiž zažila sklamanie v láske pri režisérovi Petrovi Opálenom, ktorý ju po ôsmich rokoch opustil kvôli herečke Sylvii Turbovej. Podobný scenár čakal na Annu aj pri režisérovi Vladimírovi Strniskovi. Svoj vzťah síce spečatili manželstvom a dcérou Helenkou, z ktorej je dnes prekladateľka, ale režiséra pobláznila vtedy ešte len začínajúca herečka Ingrid Timková. Ich pomer trval vraj niekoľko rokov, kým sa stali oficiálni partneri.

Eva Landlová (83): Vážia si moj vek

Herečka síce nedostáva postavy hlavných hrdiniek, ale v seriáloch sa sporadicky objavuje už niekoľko rokov. Aj ona priznáva, že učenie textov v jej veku už trvá dlhšie. „Ale okrem toho sú to hlavne pocit zodpovednosti a stres, aby som to zvládla, stíhala mladým a aby som nezdržovala výrobu, pretože je všetko rýchle,“ hovorí herečka. „Musím však povedať, že v mojom okolí, či to už bolo v seriáli Chlapi neplačú, alebo v Divokých koňoch, a tu mimoriadne, sú všetci milí, zhovievaví a slušní, či už mladí herci, alebo režisér Braňo Mišík,“ nešetrí chválou.

Keď nakrúcali v Lozorne na kopci, každý ju chcel cestou podopierať. Ešte aj stoličku jej niesli, aby sa posadila, kým nastavovali svetlo. „Skutočne musím povedať, že si vážia môj vek a správajú sa ku mne nekonečne slušne. V električke sa nikto nepostaví, aby mi uvoľnil miesto, ale na pľaci chcú, aby som si posedkala aj vtedy, keď sa mi nechce,“ smeje sa Landlová. A pochvaľuje si aj starostlivosť. „Keď sme v interiéroch, máme k dispozícii bufet, ale keď nakrúcame v exteriéroch, všetko nám štáb zabezpečí. Teplý čaj, kávu, na jedenie bagety alebo pizzu a stále nás núkajú.“

Ivan Romančík (64): Z nakrúcania do nemocnice 

Podobne ako Leopold Haverl je do seriálov žiadaný aj Ivan Romančík. Hral v Meste tieňov, Druhom dychu, Doktoroch, Búrlivom víne, teraz ho vidíme v Paneláku aj v Divokých koňoch. Hoci mu úloha Alberta Závodského v Divokých koňoch skutočne sedí, ide o rýchlu výrobu. „Je tam tak málo času na každý obraz, že každý je rád, že je rád. Tam nie je čas niečo rozoberať,“ vraví herec. Aj keď sa o hercov na pľaci v rámci možností starajú, k dispozícii nemajú žiadnu hollywoodsku maringotku, kde by sa dalo zohriať či najesť. V lete nakrúcajú v horúčavách na slnku, v zime v mraze. Nepomáha ani termobielizeň, keď­že musia mať na sebe kostým namiesto nepremokavého a teplého oblečenia. A svoje o tom vie aj Romančík.

„Keď sme nedávno nakrúcali na lúke pri jazere, kde sa nedalo autami dostať, tak som mal premočené topánky aj ponožky a musel som v nich vydržať. Mrzlo, zima nám bola a aj teplý čaj došiel. Boli to také vojnové podmienky. Sme nachladnutí, ale snažia sa o nás v rámci možností postarať. Na naše pomery je to v poriadku,“ tvrdí Romančík, ktorý robí mnoho záberov nakrútených práve v exteriéri. Pred pár dňami dokrúcal scénu s koňom, kde bol oblečený iba v tričku, keďže sa ju nepodarilo nakrútiť v lete. Vonku zúrila zima, všade okolo bol sneh. A vraj mu nebolo všetko jedno... Kvôli starším hercom sa nakrúcanie málokedy ruší. Tí idú, aj keď nie sú na sto percent fit. A práve Romančíkovi sa to už raz vypomstilo. „V lete mal zápal ramena, ale svoj stav podcenil a nakrúcal aj v bolestiach. To spôsobilo, že ho nakoniec museli hospitalizovať,“ prezradil zdroj zo zákulisia. „A aby toho nebolo dosť, dostal aj zápal očných spojiviek a nakrúcanie museli zrušiť.“ Niekedy sa prehnaná zodpovednosť skrátka nevypláca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Holuby pozorujú dianie na oddelení zo skriniek.
Foto
Neonatológia v Košiciach je ako z nočnej mory: Nad inkubátormi s deťmi lietajú holuby a netopiere!
Group of African Little Children Running Towards the Camera and Laughing in Rural Village. Black Kids Full of Life and Joy Enjoying their Childhood and Playing Together. Little Faces with Big Smiles
Prezident v tom má jasno: Obrovská pomoc pre Afriku! V krajine je niečo mimoriadne dôležité
(ilustračné foto)
Tragédia na stavbe v Bratislave: V Starom Meste spadol robotník († 46) do šachty!
Hrad Čičva sa vypína nad obcou Sedliská neďaleko Vranova nad Topľou.
Váš Tip
Dlhé roky to miesto ľudia so strachom obchádzali: Pri hrade Čičva sa to zmení na nepoznanie!
Cyklistický fenomén Peter Sagan (34) sa vrátil k dlhým vlasom.
Saganov návrat k dlhým vlasom: Konkurenciu v investovaní tromfol slovenský cyklista
Vzácna Krv: Relikvia Kristovej krvi patrí k najvzácnejším kúskom.
Foto
Veriaci strácajú reč: Objavili NAJVZÁCNEJŠÍ opis Ježišovho detstva! Píše sa v ňom o ZÁZRAKU
Caligo atreus
Foto
V Košiciach vystavujú 7 000 motýľov: Z FOTO vám spadne sánka! To musíte vidieť
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Nádejam je koniec! Hamas urobil to, čoho sa všetci obávali
Na snímke ukrajinský vojak stráži námestie pred pravoslávnym Chrámom sv. Michala v Kyjeve
Poplach v Kyjeve! Metropola pod paľbou: Desivé, čím Rusi útočili
Americký prezident Joe Biden.
Rusi budú peniť, čo chystá USA na summite G7: To, čo nechceli, sa naplní!
Po 80 rokoch vypátrali rodinu obetí nacistov: Dojemné, čo im dali!
Peter Pellegrini hovorí, že Hlas chce byť v akejkoľvek koalícii garanciou, že Slovensko nepôjde do extrému.
Poradcom Pellegriniho pre zahraničné otázky bude exminister: Prípravy na prevzatie prezidentského úradu