Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2024 16:30 | Správy | Zahraničné správy

Uniknuté plány Nemecka?! TAKTO by sa mali pripravovať na vojnu NATO s Putinom

Uniknuté vojenské dokumenty mali odhaliť plány Berlína na povolanie všetkých mladých mužov a žien hneď po dovŕšení 18 rokov.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius by mohol túto radikálnu iniciatívu zverejniť už budúci mesiac, píše The Sun. Počas minulotýždňovej cesty do USA Pistorius povedal, že zákaz povinnej vojenskej služby v Nemecku v roku 2011 bol údajne "chybou". Teraz, keď štáty NATO podnikajú rozsiahle vojenské cvičenia, šéf rezortu obrany by rád vrátil zákony o brannej povinnosti.

Zahrnutie žien do povinnej vojenskej služby by znamenalo zmenu nemeckej ústavy. Armádni predstavitelia sa však domnievajú, že táto politika by "s najväčšou pravdepodobnosťou získala spoločenský súhlas". Vojenskí plánovači však pripravili 3 rôzne možné scenáre, uvádza The Sunday Telegraph. Podľa jednej z ďalších možností by do povinnej služby boli zaradení len 18-roční muži. Tretia možnosť by zahŕňala prihlášky pre všetkých, pričom do služby by boli vybraní len niektorí.

Ak Berlín neuskutoční tieto odvážne plány, namiesto nich by sa mohli použiť alternatívne náborové kampane. Správy unikli po najnovšej ruskej invázii vo Vovčansku pri Charkove minulý týždeň. Zelenskyj len pred niekoľkými dňami uviedol, že v napadnutom meste sa odohráva "prudká bitka", keď sa ukrajinskí vojaci snažili odraziť Putinove sily.


Ostatné krajiny NATO vrátane Spojeného kráľovstva diskutovali o povolávaní do armády, keďže čelia stále väčšej hrozbe zo strany Ruska. Lotyšský minister zahraničných vecí Krisjanis Karinš už skôr vyzval Spojené kráľovstvo, aby prijalo vojenskú stratégiu "totálnej obrany" s občanmi-vojakmi, ktorí môžu byť povolaní v okamihu, keď to bude potreba.

Generál sir Patrick Sanders, šéf britskej armády, už pred niekoľkými mesiacmi v naliehavom varovaní zdôraznil, že ministri musia "mobilizovať národ". Po opakovaných výzvach, aby sa do zmenšujúcej sa britskej armády vložili výdavky na obranu a zdroje, Sanders povedal, že verejnosť musí "myslieť viac ako vojaci".

A premiér Rishi Sunak sa chystá predniesť dôležitý prejav, v ktorom bude varovať, že nasledujúcich päť rokov bude údajne patriť k najnebezpečnejším, aké kedy Británia zažila. Množstvo globálnych hrozieb napríklad zo strany Putina v Rusku či Si Ťin-pchinga v Číne postavilo vládu do stavu pohotovosti.


K úniku vojenských plánov došlo po tom, ako si Berlín v marci vyslúžil opovrhnutie svojich kolegov z NATO za zahanbujúci únik spravodajských informácií. Po viac ako dvoch rokoch vojny na Ukrajine Nemecko kritike aj za slabé sankcie voči Rusku, ako aj za minimálne financovanie a zbrane pre Kyjev. 

V rokoch 1956 až 2011 platila v Nemecku branná povinnosť pre mužov - do konca náboru museli stráviť šesť mesiacov buď v armáde, alebo v službách civilnej obrany. Ženy, ktoré mohli vstúpiť do armády ako dobrovoľníčky, neboli v Nemecku nikdy odvedené. Ústava krajiny by v prípade potreby umožnila návrat k tejto politike.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Miesto polícia opáskovala.
Nález tela v Malom Dunaji: Posun vo vyšetrovaní!
Pri nehode vyhasli životy štyroch dievčat.
Od tragédie, ktorá otriasla Slovenskom, prešlo 10 rokov: O smrti dievčat rozhodli sekundy
Attila prišiel krátko pred odvetou s Vémolom o sponzora.
Attila Végh o kauze sponzori: Urobil by som to znova! Traja odišli, desiati prišli
Chlapec sa naposledy so svojimi blízkymi spojil v nedeľu dopoludnia a následne sa po ňom zľahla zem.
Záhadná smrť Patrika († 16) v rodine Simy Magušinovej: Tušili, že sa schyľuje k tragédii?!
(ilustračné foto)
Mega krádež na východe: Veľká škoda, zlodeji brali, čo sa dalo!
Na snímke zvýšená hladina rieky Dunaj na Nábreží Eurovea v pondelok 3. júna 2024 v Bratislave.
Aktualizované
Dunaj necháva Slovákov v napätí: Hladina klesne a potom TO príde
Filmový festival v Trnave zlákal známe tváre.
Foto
Módna polícia z Danglovej párty: Najkrajšia žena večera a AHA, v čom prišiel Bičan! Okamžite PREZLIECŤ
(ilustračné foto)
Pohľad do rozpáleného auta: Smrť v „skleníku“ príde skôr, než si myslíte! Ide o minúty
Sexi ženích si pomaly získava jej dôveru.
Pravý dôvod ROZCHODU Stanky a Radka: HÁDKA už na letisku! Mal ju OKLAMAŤ
ilustračné foto
Aktualizované
Ďalšie nešťastie na trati! Na koľajach sa zrazil vlak s autom: Doprava je prerušená
Takto to vyzeralo na východe po supercelárnej búrke.
Foto
Východniari neverili vlastným očiam: SUPERCELA sa v Košiciach vyzúrila!
80. výročie vylodenia v Normandii. Na snímke americký prezident.
Veľká chyba USA? Rázne rozhodnutie Washington rozvírilo kritiku