Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Veľký prieskum korupcie na Slovensku: Takto sa podplácajú policajti a lekári!

Výsledky globálneho prieskumu mimovládnej organizácie Transparency International prvýkrát odhalili, aké praktiky používajú lekári, policajti či obyčajní ľudia pri núkaní korupcie.

Podplácanie sa za posledné roky stalo slovenským národným športom. Organizácia skúmala len 239 súdnych prípadov, pričom reálne sa vyskytlo niekoľko stoviek ďalších, ktoré nebudú nikdy objasnené. Vyšetrovacie spisy ukázali, že nejeden Slovák bez rozdielu povolania neskrýva drzosť pred vypýtaním si finančnej odmeny. Často pritom došlo aj k situáciám, keď ľudia svoj úplatok chceli ďalším nanútiť proti ich vôli.

 

Slovenská pobočka Transparency International otvorene hovorí o stovkách ľudí, ktorí korupciu považujú za štandardnú súčasť svojho podnikania. Prieskum dokazuje, že úplatky si vždy nepýtajú iba ľudia z verejnej sféry, ale často ich otvorene núkajú aj obyčajní ľudia. „Korupcia tradične patrí medzi päť najzávažnejších problémov, pretože spôsobuje mimoriadnu záťaž na verejné financie,“ povedal jeden z autorov analýzy Samuel Spáč.

Podľa neho síce Slovensko naďalej trápi vysoká miera korupcie, ale v porovnaní s minulosťou počet prípadov, ktorými sa zaoberali príslušné orgány, poklesol. To je však iba oficiálna štatistika, neoficiálne existujú stovky prípadov, ktoré nebudú nikdy vyšetrené.

Problémové zdravotníctvo

Výsledky prieskumu poukázali na najproblematickejšie odvetvie, v ktorom sa to korupciou len tak hemží. Z celkového počtu 239 prípadov sa až jedna pätina týkala zdravotníctva. „Boli to drobné úplatky v zdravotníctve, najčastejšie v súvislosti s potvrdením pracovnej neschopnosti na základe fiktívnych diagnóz, alebo úplatky pre posudkových lekárov,“ uviedol Spáč s tým, že čoraz viac pacientov si uvedomuje, že v prípade drobnej odmeny žiadaný doklad od lekára predsa len dostanú.

Za ukážkový príklad považuje organizácia prípad, keď doktor neskrýval svoju túžbu po finančnej odmene. „Čo treba mať, mi dajte rýchle, nech vám to napíšem. Keď nemáte, nemôžete maródiť. No. Ak nedáte... minimálne trikrát päť euro mi musíte dať za to,“ povedal lekár pacientke, ktorá mu nakoniec dala iba desať eur, lebo pri sebe nemala vyššiu hotovosť. V ďalšom prípade sa iná pacientka dokonca ospravedlňovala, že nemala pri sebe viac peňazí a zdravotníkovi odkázala, že nabudúce bude štedrejšia.

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského si lekári problém korupcie uvedomujú, ale poukazuje aj na fakt, že k špinavým praktikám nedochádza iba v ambulanciách, ale aj na najvyšších úrovniach zdravotníctva. „Akékoľvek podmieňovanie zdravotnej starostlivosti je neprijateľné a neakceptovateľné. Korupcia je rakovina spoločnosti a nikde ju nemožno akceptovať. Naše zdravotníctvo nevyhnutne potrebuje väčšiu transparentnosť. Nie len pri predpisovaní liekov, objednávaní na operáciu, ale aj pri fungovaní nemocníc a verejných obstarávaniach,“ povedal predseda odborov.

Policajti pod dozorom

Na druhom mieste skončili úrady, keď sa úplatky týkali vybavovania rôznych dokladov a povolení. Policajný zbor sa s 12 % umiestnil na tretej priečke. Podľa preskúmaných spisov vyplýva, že policajti si nielen pýtali odmeny do vrecka, ale na druhej strane sa často stali doslova terčom nespokojných vodičov. Raz jeden z nich dokonca vhodil do policajného vozidla dve päťdesiateurové bankovky, aj keď policajti úplatok niekoľkokrát odmietli.

Obom druhom prípadov bude čoskoro koniec, keďže muži zákona a vodiči budú čoskoro pod drobnohľadom kamier. „Ministerstvo vnútra SR bojuje s korupciou aktuálnym zavedením inteligentných áut, ktoré sú vybavené kamerovými systémami. Kamerou bude nasnímaný každý úkon policajta, ktorý zastaví auto a prejednáva priestupcu,“ povedala hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová.

Polícia*

Policajt:

  • Pustím ťa za 10 eur.

Šofér:

  • To máte na kávu, nechajme to tak.
  • Chlapi, buďme ľudia, každému po 100 eur a ideme domov.
  • Chlapi, je*te na to, každému po dve kilá a ideme každý svojou cestou.

Zdravotníctvo*

Lekár:

  • Čo treba mať, mi dajte rýchlo, nech vám to napíšem.
  • Keď nemáte, nemôžete maródiť.
  • Minimálne trikrát päť euro mi musíte dať za to.

Pacient:

  • No dobre, treba dať.
  • Tých 10 euro stále budem pre vás mať.
  • Sľubujem, v decembri budem štedrejšia.

*reálne citácie z vyšetrovacích spisov

Korupcia na Slovensku

13 %
predstavuje priemernú výšku úplatku z ceny zákazky alebo dotácie, ktorú si pýtajú slovenskí podnikatelia. Pri sume 1 000 000 € tak ide do vrecka jednému z účastníkov nelegálneho obchodu až 130 000 €.

239
prípadov korupcie analyzovalo Transparency International. Z výsledkov vyplýva, že korupcia bola minulý rok prítomná na úradoch, pri riešení dopravných priestupkov či na návštevách u lekára.

5
Každá piata slovenská domácnosť sa podľa výsledkov celoeurópskeho prieskumu stretne aspoň raz za rok s korupciou.

120 000 €
V priemere sa na Slovensku potrestajú páchatelia za úplatky v celkovej hodnote 120 000 eur. Podľa mimovládnej organizácie je pritom každoročne v obehu pri odovzdávaní úplatkov tisícnásobne vyššia suma.

20 %
Zo všetkých vyšetrovaných prípadov dominovala korupcia v odvetví zdravotníctva, týkala sa až 20 %. Z väčšinovej časti išlo o situácie, keď pacient potreboval vybaviť potvrdenie o PNke na základe fiktívnej diagnózy.

50 000 €
Najväčším úplatkom za posledný rok bolo podľa súdnych spisov 50 000 eur, ktoré mala dostať osoba za zmenu svedeckej výpovede. Najmenšiu hodnotu,
ktorou sa zaoberali príslušné orgány, mali 2 eurá za potvrdenie PN-ky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?